Plantentuin Meise - Uitvoering Ruimtelijk Masterplan

Bouwheer
Agentschap Plantentuin Meise
Status
Masterplan in uitvoering

Algemeen

De Plantentuin Meise is een botanische tuin in de Vlaams-Brabantse gemeente Meise, net buiten Brussel. Het is een van de grootste plantentuinen in de wereld. De Plantentuin Meise is sinds 2014 een agentschap van de Vlaamse overheid. Voorheen was het de Nationale Plantentuin van België, een Federale Wetenschappelijke Instelling. De plantentuin heeft twee onderzoeksafdelingen: een herbarium met ongeveer 3.000.000 specimen, een bibliotheek en uitgebreide levende verzamelingen met meer dan 18.000 soorten. Samen met de Koninklijke Belgische Botanische Vereniging is de plantentuin verantwoordelijk voor het in 2010 geïntroduceerde wetenschappelijke tijdschrift Plant Ecology and Evolution.

Jaarlijks telde de Plantentuin ongeveer honderdduizend bezoekers. De voorbije jaren ging dat aantal in stijgende lijn, met een recordaantal van 148.193 bezoekers in 2017. Met de nodige investeringen kan het aantal bezoekers nog fors uitbreiden. De komende jaren worden de gebouwen van de Plantentuin Meise gerenoveerd en uitgebreid. BOB 361 Architecten maakte hiertoe in 2009 een ruimtelijk masterplan dat drie fases omvat, gespreid over twaalf jaar. De Plantentuin blijft doorlopend open voor bezoekers.

 

FASE 1

Renovatie Plantenpaleis

Het Plantenpaleis dat in 1950 gebouwd werd, biedt onderdak aan 10.000 tropische en subtropische planten. In 2015 ging de renovatie van start. Via een sierlijke stalen luifel kom je nu binnen in de strakke inkomhal aan de noordelijke gevel. Binnen werden het sanitair en de kleedkamers voor het personeel vernieuwd.

In de plaats van de oude trappen, loopt aan de noordelijke ingang nu een gloeiend pad langs een grote vijver met fontein. Zo is het Plantenpaleis ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Deze werken waren af in juni 2018.

Aannemer: PPR-VIBED (oplevering eind 2017)
Aannemer omgevingswerken: Krinkels (oplevering juni 2018)
Ontwerper: LOW Architecten

Bouw nieuw serrecomplex en renovatie aangrenzend dienstgebouw

Het nieuwe serrecomplex ‘De Groene Ark’ zal verschillende ecologisch gegroepeerde plantensoorten huisvesten. Ook zullen er planten gekweekt worden voor onderzoek. Bezoekers kunnen de serres bewonderen in het paviljoen te midden van het kassencomplex. Na renovatie krijgt het aangrenzende dienstgebouw verschillende functies: kantoren, een zadenbank, rust- en sanitaire ruimtes voor de tuiniers en opslagruimte.

Hiertoe worden eerst de bestaande serres afgebroken, de nodige infrastructuur-, riolerings- en omgevingswerken verricht, nutsleidingen geïnstalleerd. Ook de omgeving wordt aangelegd. Na de ruwbouw van de serre en het paviljoen wordt de serreconstructie geplaatst. Ook de scherm-, verwarmings-, water- en elektriciteitsinstallaties krijgen hun plaats. De serre wordt ingericht met vloeren en paden, waterbakken, tafels en werktafels, stekneveltenten.

Ook aan de renovatie van het aangrenzende dienstgebouw komen afbraak- en verbouwingswerken, binnenafwerking, gevelrenovatie, installatie van technieken te pas.

Ontwerper: TV NU & ar-te

Bouw van een nieuwe onthaalinfrastructuur

  • Een groot pijnpunt voor de Plantentuin is de huidige bezoekersontvangst. Een nieuwe onthaalinfrastructuur biedt een waardig toekomen voor de bezoekers. Het onthaal wordt het visitekaartje van de plantentuin, waarbij hedendaagse architectuur de toegangspoort vormt voor een eeuwenoud domein vol unieke plantenbelevingen.
  • De hoofdtoegang aan de Nieuwelaan wordt vernieuwd. Een nieuw onthaalgebouw, de renovatie van de Vlaamse Hoeve en het grote onthaalplein zorgen voor een uitnodigend gebaar. Een beo-veld zal de gebouwen op een duurzame manier verwarmen.
  • Er komt een nieuw onthaalgebouw met conciërgewoning langs zijde Meise, ontworpen op schaal van het dorp.
  • De Eredreef, de eeuwenoude kasseiweg die de hoofdinkom verbindt met het Kasteel van Bouchout, wordt heraangelegd.

Ontwerper: NU architectuuratelier

 

FASE 2 (2019-2024)

De renovatie van het pachthof en het kasteel

In de zone van het pachthof staan verschillende gebouwen gegroepeerd rond een erf: de tuinwinkel, administratieve gebouwen, enkele technische gebouwen en wat verderop het kasteel van Bouchout. De bestemming van deze gebouwen zal worden herbekeken. Daarbij worden de gebouwen volledig gerenoveerd en energetisch geoptimaliseerd.

Nieuw technisch gebouw en renovatie stookgebouw

In de zone naast het stookgebouw en de personeelsparking zal een nieuw technisch gebouw worden opgericht, o.a. voor de opslag van onderhoudsmateriaal en machines. Het stookgebouw dat te lijden heeft aan betonrot en waterinfiltraties wordt bouwkundig gerenoveerd.

 

FASE 3 (2021-2026)

In Fase 3 komen het Herbariumgebouw en de Oranjerie aan bod, samen met nog een aantal technische gebouwen.

 

 

Werfopvolging

volg de werken via onze Facebookpagina Bouwprojecten Vlaamse overheid