Verblijfsdomein De Hoge Rielen, Hostel Wadi , Kasterlee - nieuwbouw

Bouwheer
Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI)
Bedrag
€ 2.672.000,00
Aannemer
Postelmans Frederix nv
Ontwerper
Studio Secchi - Vigano
Status
Opgeleverd 2013

Het Hostel Wadi is een (on)opvallend ecologisch ontwerp. Opvallend vanwege een ingenieus infiltratiesysteem, onopvallend door de subtiele integratie in het landschap. De architecten ontwierpen een cirkelvormig gebouw dat volledig in de natuur is opgenomen. De gevels zijn aan de buitenzijde van de cirkel eerder gesloten, bekleed met verticaal geplaatste houten lamellen, een bouwkundige vertaling van het ritme van de bomen. De binnenzijde van de cirkel is volledig opengewerkt, hetgeen het contact binnen-buiten maximaal versterkt.

De naam ‘Wadi’ verwijst naar een ecologisch infiltratiesysteem voor regenwater, dat binnenin de cirkel wordt gecreëerd en een steeds veranderlijke vorm aanneemt, afhankelijk van het seizoen. Om zich volledig in de groene omgeving te integreren, omarmt het cirkelvormige gebouw als het ware het bos. Zo verdwijnt de scheiding binnen-buiten en lijken gebouw en omgeving in elkaar op te gaan.

Het Hostel vormt een aanvulling (20 afzonderlijke kamers voor 4 personen) op het bestaande logiesaanbod van het recreatiedomein. Hiermee wil De Hoge Rielen diversifiëren, en zich ook richten naar kleinere groepen, vormingsinstellingen, studenten, gezinnen, fietstoeristen tot zelfs de individuele reiziger. Dit concept zorgt ervoor dat verschillende groepen, tegelijk gebruik kunnen maken van dit gebouw, wat afwijkend en nieuw is ten opzichte van de bestaande verblijfsaccommodatie.

In 2015 werd Hostel Wadi geselecteerd voor de shortlist van de European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.