Waterbouwkundig labo, Borgerhout - Renovatie

Aannemer
Antwerpse Bouwwerken
Ontwerper
Achitecten Achtergael
Status
In uitvoering

De site van het Waterbouwkundig Laboratorium krijgt een stevige renovatie. Momenteel is het een onsamenhangend geheel van verschillende te krap geworden gebouwtypes met ertussen weinig aantrekkelijke restruimten. Dit zorgt voor een moeilijke samenwerking tussen de verschillende afdelingen waarvan steeds meer interactie vereist wordt.

In 2019 wordt ook het dak vernieuwd en enkele oude bijgebouwen zullen afgebroken worden. De bekende gebouwen behouden hun uitzicht vanwege de erfgoedwaarde. Tijdens WOI werd hier immers noodhuisvesting voor slachtoffers georganiseerd.

Het labo telt 4 grote hallen waar verschillende testen kunnen plaatsvinden. Ze hebben simulatoren waarbij ze de binnenscheepvaart kunnen nabootsen en vaarwegontwerpen kunnen optimaliseren. Schippers kunnen er ook komen trainen.

In het project worden de meeste gebouwen op de site behouden en door het nieuwe gebouw met elkaar verbonden tot een kantoorcluster die de connectie maakt met de hallen 1&2. Een hoek van de nieuwe cluster richt zich op tot een publiekstoren die onthaal, bibliotheek, vergaderruimte en auditorium bevat. Dit gearticuleerde volume dat flexibel en onafhankelijk kan werken, vormt het vernieuwde publieke gezicht van het Waterbouwkundig Laboratorium.

Het einde van de werken wordt verwacht in februari 2022.