Gedaan met laden. U bevindt zich op: Schrijf je in voor het colloquium ‘Stand van de Rand' op zaterdag 31 augustus Nieuwsberichten van Vlaamse Rand

Schrijf je in voor het colloquium ‘Stand van de Rand' op zaterdag 31 augustus

Nieuwsbericht
13 juni 2024

Hoe kunnen we het Vlaamse karakter van de regio versterken en welke beleidsprioriteiten moeten de komende jaren centraal staan voor de Vlaamse Rand? Op die vragen focust het colloquium ‘Stand van de Rand’, dat plaatsvindt op zaterdag 31 augustus van 10 tot 12.30 u. in Westrand Cultuurcentrum Dilbeek. Kom luisteren naar een boeiend panelgesprek en geef jouw mening tijdens een interactief debat met de minister.

Een regio in verandering

De Vlaamse Rand maakte de voorbije decennia ingrijpende demografische veranderingen door die het Vlaamse weefsel van de regio onder druk zetten. Meer dan ooit is er nood aan een complexloos beleid dat op die evoluties een antwoord biedt en het Vlaamse karakter van de Rand koestert, beschermt en versterkt.

Nieuwe beleidswijzer

In dit dubbel verkiezingsjaar staat het colloquium ‘Stand van de Rand’ daarom in het teken van de vraag hoe de Vlaamse overheid én de lokale besturen die ambitie in daden kunnen omzetten. De minister voor de Vlaamse Rand wil het debat daarover op gang trekken met de nieuwe beleidswijzer Vlaamse Rand: een digitale publicatie die in augustus verschijnt en die tal van concrete praktijkvoorbeelden aanreikt om het Vlaamse karakter van de Rand te versterken. Van Wonen in Eigen Streek tot nieuwe inschrijvingsregels voor scholen: je vindt in de beleidswijzer een hele rist aan beleidspraktijken terug die inspireren en motiveren.

Debat over beleidsprioriteiten

Op het colloquium zullen een aantal trekkende krachten achter die projecten in dialoog gaan over de succesbepalende factoren en over de rol die lokale besturen daarin kunnen spelen. Na dat panelgesprek gaan enkele prominente beleidsmakers uit de Rand – waaronder de minister – in debat met het publiek: welke beleidsprioriteiten moeten in de volgende beleidsperiode centraal staan en hoe vertalen we die naar acties die effectief zijn in de dorpsstraten en scholen van de Rand?

Programma

 • 10-10u15:
  Verwelkoming – Vlaams minister Ben Weyts
 • 10u15-10u30:
  ‘De Vlaamse Rand in cijfers’ – Pieter Moens, Agentschap Binnenlands Bestuur
 • 10u30-11u10:
  Panelgesprek ‘Het Vlaamse karakter van de Rand versterken: voorbeelden uit de praktijk’
 • 11u10-11u20:
  Pauze
 • 11u20-12u20:
  Interactief debat met de minister en een aantal burgemeesters uit de Rand: ‘Wat zijn de beleidsprioriteiten voor de Vlaamse Rand in de komende bestuursperiode?’
 • 12u20-12u30:
  Slotwoord – Provinciegouverneur Jan Spooren
 • 12u30-13u30:
  Netwerklunch

Schrijf je snel in!

Mis deze kans dus niet om zelf je stem te laten horen en zo te wegen op zowel de regeerakkoorden als op de stembusgang voor de lokale verkiezingen. Inschrijven kan tot en met vrijdag 23 augustus.