Vlaamse bedrijven met fysieke logistieke activiteiten kunnen een gratis testkit voor social distancing bestellen via VIL.be. Het gaat over wearables die een tril- of geluidsignaal geven zodra de logistieke werknemers te dicht bij elkaar komen. VIL, het Vlaams innovatieplatform voor de logistieke sector, wil de wearables in de praktijk testen en zodoende de veilige terugkeer naar de werkomgeving versnellen.

Eind maart richtte de Vlaamse overheid de Logistics Resilience Taskforce op. Zij ontwierpen een barometer die de noden in de logistiek continu in kaart brengt. Hieruit blijkt dat het merendeel van de leden hinder ondervindt door de wereldwijde verstoring van de aanvoerketen. Het is dus van het grootste belang dat logistieke bedrijven de werkzaamheden veilig kunnen hervatten. De werkgevers van hun kant, hebben het vaak moeilijk om de afstandsregels te (laten) respecteren en hun werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Wearables met social distancing alarm zouden hierbij kunnen helpen.

De taskforce stelde daarom een shortlist op van leverbare wearables die waken over de veilige afstand tussen werknemers. Alle wearables in het project beschikken over een tril- of geluidssignaal bij overtreding. De toestellen die voor het testproject geselecteerd werden, zijn ontwikkeld door Flanders Make, Lopos, Rombit en WMW/Option.

De 300 testkits worden ter beschikking gesteld volgens het principe van first come, first served. Elk bedrijf dat in Vlaanderen gevestigd is en logistieke activiteiten heeft zoals order picking, sorteren, laden en lossen of value added logistics,… kan ze aanvragen. De testkits worden in principe geleverd vanaf dinsdag 12 mei. De voorwaarde is nadrukkelijk dat de testkit wordt gebruikt en dat de resultaten aan VIL worden doorgegeven. Meer hierover op de website VIL.be (opent in nieuw venster)