Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vrije Tijd Burgers helpen Oekraïne

Vrije Tijd

Mensen op de vlucht uit Oekraïne hebben ook nood aan recreatie in hun vrije tijd. Vlaanderen kent een uitgebreid aanbod aan vrijetijdsbesteding, zoals sport, cultuur, natuur en toerisme. Wil jij Oekraïense tijdelijk ontheemden graag wegwijs maken in dit aanbod? Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende recreatiemogelijkheden. 

Lokale evenementen

Vlaanderen kent een grote diversiteit aan lokale evenementen, zoals markten, sportwedstrijden, festivals, tentoonstellingen en concerten. Een overzicht van al deze verschillende activiteiten vind je op de website van uitinvlaanderen(opent in nieuw venster).

Een aantal evenementen spitst zich toe op kinderen. Klik hier voor evenementen voor kinderen(opent in nieuw venster).

Sport en hobby's

In Vlaanderen zijn er in totaal meer dan 23.000 sportclubs. Sport Vlaanderen verschaft je een overzicht van alle sportverenigingen en -centra(opent in nieuw venster).

In deze handige zoekrobot vind je ook sportactiviteiten bij jou in de buurt(opent in nieuw venster).

Voor hobby’s en hobbyclubs in je buurt kijk je best op de website van je lokale gemeente.

Toerisme

Vlaanderen staat bekend om haar toeristische troeven, zoals cultureel erfgoed, natuurlandschappen en haar eet- en biercultuur.

Wil je graag een overzicht van alle toeristische troeven in Vlaanderen? Raadpleeg dan deze website(opent in nieuw venster).

Wil je mensen uit Oekraïne kennis laten maken met cultureel erfgoed in Vlaanderen? Klik hier voor een overzicht(opent in nieuw venster).

Het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid geeft op haar website een overzicht van de 310 natuurgebieden in Vlaanderen(opent in nieuw venster).

Ben je zoek naar tips om te wandelen of fietsen doorheen een mooie natuurstreek? Klik hier voor recreatief fietsen(opent in nieuw venster) en hier voor wandelingen in Vlaanderen(opent in nieuw venster) via knooppuntnetwerken.

Cultuur

Vlaanderen telt een waaier aan culturele instellingen, zoals musea, kunstgalerijen en openbare bibliotheken.

Op okv.be(opent in nieuw venster) vind je nuttige informatie over musea in Vlaanderen en Brussel die erkend zijn door de Vlaamse overheid. Voor tips over kunstmusea(opent in nieuw venster) kan je hier terecht.

Houd je van boeken, muziek of films? Vlaanderen kent een groot netwerk aan openbare bibliotheken, waar je boeken, muziek en films kan ontlenen. Vaak worden die ook in andere talen dan het Nederlands voorzien. Klik hier om meer te weten te komen(opent in nieuw venster).

Jeugdverenigingen

Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft een brochure opgesteld over vrijetijdsbeleving van jonge vreemdelingen (12-25 jaar)(PDF bestand opent in nieuw venster) voor lokale besturen. Meerdere gemeenten hebben reeds een jongerenorganisatie opgezet voor jonge vluchtelingen.

Een aantal jeugdbewegingen verwelkomt de instroom van tijdelijk ontheemden in hun groep. Je je neemt daar best contact voor op met je lokale jeugdbeweging. Wist je dat er een Oekraïense scoutsgroep in Vlaanderen(opent in nieuw venster) bestaat?