Gedaan met laden. U bevindt zich op: Literair verstoppertje en andere speelse boekenactiviteiten Nieuwsberichten Vlaanderenleestdag

Literair verstoppertje en andere speelse boekenactiviteiten

Nieuwsbericht
17 april 2023

Bij leesplezier denken wij meteen aan speelse activiteiten rond literatuur: boeken verstoppen en zoeken bijvoorbeeld. Of boeken ruilen. Deze organisaties laten alvast het kind in zich los.

De Boekenjagers

© Boekenjagers Facebook

Het concept van De Boekenjagers gaat al enkele jaren mee en is ijzersterk. Je laat een boek achter met daarin een briefje voor de vinder en dropt in de Facebookgroep van De Boekenjagers een hint over de vindplaats. Degene die het boek vindt, reageert hierop en laat het boek nadat hij of zij het heeft gelezen verder zwerven.

Speciaal voor Vlaanderenleestdag wordt het concept op 23 april lichtjes aangepast. Zo moedigt oprichter Veerle Nijs van De Boekenjagers ‘droppers’ aan om bij elk gedropt boek een kaartje te steken met daarop wat uitleg over zichzelf. Waarom lees je zo graag? Wat vond je leuk aan dit boek? Verder hoopt ze dat mensen die dag niet één maar twee boeken per keer zullen droppen. Nijs: ‘Eén boek kan de vinder zelf houden en herdroppen - zoals gewoonlijk - het andere boek dient om door te geven aan een vriend of onbekende. Zo kan je de passie voor het lezen letterlijk doorgeven. Symbolisch, niet?!

Meer informatie(opent in nieuw venster)

Boekdropping

Geïnspireerd door De Boekenjagers zal de bibliotheek van Beringen op Vlaanderenleestdag ook boeken droppen. ‘Als bibliotheek willen we zoveel mogelijk drempels wegnemen als het gaat om lezen,’ zegt stafmedewerker Anne Vrints. ‘Met de ontbijtlezing van auteur Aya Sabi die we die dag ook organiseren, willen we mensen naar de bib brengen. Maar we proberen die dag de bibliotheek ook naar de mensen brengen. Vandaar onze boekdropping.’ Voor die dropping worden er op 23 april om 9.00 uur op tien plekken verspreid over Beringen boekenpakketten gedropt. In zo’n pakket zal een boek zitten, maar ook een kaartje met wat meer info over het initiatief, de bib en Vlaanderenleestdag.

Omdat het op 23 april ook Erfgoeddag is met als thema “beestig” kiest de bib voor beestige verstopplekken, genre: de tuin van de dierenarts. ‘Om 9.00 uur zullen we een tipje van de sluier oplichten. Dan delen we op sociale media en op affiches aan de bib foto’s van de boeken die we dropten met een indicatie van de verstopplek,’ zegt Vrints. ‘Met een rebus geven we extra tips.’ Al is de bib niet van plan om het al te cryptisch te maken. ‘Bij activiteiten in het verleden merkten we dat we de lat niet te hoog mogen leggen, anders zijn mensen niet zo snel geneigd om deel te nemen.’ Als iemand een boek gevonden heeft, wordt gevraagd om een selfie te nemen met de vondst en die te delen op sociale media en daarbij de bib te taggen, of om de foto door te mailen.

En de boeken zelf? Waar kunnen speurders zich zoal aan verwachten? ‘Er zullen boeken zijn voor jong en oud,’ zegt Vrints. ‘Ook hier hebben we geprobeerd om bij het thema “beestig” te blijven. Zo verstoppen we bijvoorbeeld een exemplaar van Hoe kleintje een held werd van Beringenaar Bart Demyttenaere, een prentenboek over een dappere tijger. Maar evengoed zal je Half Leven van Aya Sabi kunnen vinden. Daar is geen dierenlink. Dat is gewoon een goed boek.

Meer informatie(opent in nieuw venster)

Ook speels:

Toon je leesplek. Dat je een vriend bent van het lezen, is een badge of honour vinden wij. In Herk-de-Stad toon je dat op Vlaanderenleestdag op twee manieren. Zo kun je een foto maken van jezelf op je favoriete leesplek en deze delen op sociale media met de hashtag #vlaanderenleestdag. Of je haalt een VlaanderenLeestdag-kleurplaat op in de bib en hangt die aan je raam. Zo laat je iedereen weten dat er bij jouw thuis met plezier wordt gelezen. Meer informatie(opent in nieuw venster).

Kamishibeesten in de bib. Voorlezen voor kinderen koppelen aan een knutselactiviteit is een klassieker. En terecht. Zeker nu het op 23 april niet alleen Vlaanderenleestdag maar ook een “beestige” Erfgoeddag wordt, is dit een dankbare combinatie. In Sint-Niklaas gaan ze aan de slag met het Reynaertverhaal, eerst aan de hand van een kamishibairvertelling en vervolgens aan de knutseltafel. Meer informatie(opent in nieuw venster).

© SBS De Hazelaar

Boekenruilbeurs. Bestaat er een leukere en tegelijk meer democratische manier om aan nieuw leesvoer te raken dan boeken te ruilen? Basisschool De Hazelaar in Nederhasselt organiseert daarom een grote boekenruilbeurs op school. Je brengt de boeken mee die je graag gelezen hebt en ruilt ze voor de favorieten van je klasgenoten. Meer informatie(opent in nieuw venster).

Tekst : Katrien Elen