Gedaan met laden. U bevindt zich op: Pak een boek en relax Nieuwsberichten Vlaanderenleestdag

Pak een boek en relax

Nieuwsbericht
14 april 2023

Leesplezier stimuleren hoeft niet ingewikkeld of vergezocht te zijn. Deze initiatieven focussen tijdens Vlaanderenleestdag op de essentie: neem een boek, zet je erbij en relax.

Boekentoren Leest

De Gentse Boekentoren, een ontwerp van Henry Van de Velde, is een modernistische landmark in Gent. Hier huist de indrukwekkende boekencollectie van de UGent, een collectie die bezoekers doorgaans op vraag kunnen raadplegen in de leeszaal. Ook op Vlaanderenleestdag zal die leeszaal publiek toegankelijk zijn. Tot zover niets nieuw. Anders wordt de inkleding. ‘Tijdens het jaar fungeert de leeszaal eerder als een ruimte om boeken te raadplegen dan als een leesplek,’ zegt Femke Van der Fraenen van Universiteitsbibliotheek Gent. ‘Op 23 april maken we het hier extra gezellig zodat bezoekers zich rustig kunnen installeren met een boek.

We maakten een selectie uit onze collectie in het thema van Erfgoeddag. Beestige boeken dus. Denk aan de Fabels van Jean de la Fontaine of Van de vos Reynaerde.

Die boeken kunnen bezoekers zelf meebrengen, maar ook bijzonder is dat de Universiteitsbibliotheek een deel van de collectie die normaal gezien in het magazijn zit, zal openstellen. In die selectie kunnen bezoekers vrij bladeren of in zitten te lezen. Van der Fraenen: ‘We maakten een selectie uit onze collectie in het thema van Erfgoeddag. Beestige boeken dus. Denk aan de Fabels van Jean de la Fontaine of Van de vos Reynaerde. Heel waardevolle boeken gaan we daar uiteraard niet open en bloot leggen. Maar voor ons en de bezoekers is zo’n open aanbod toch anders dan anders.

Nog niet helemaal overtuigd? In het kader van Erfgoeddag organiseert Boekentoren ook een zoektocht voor gezinnen en kun je de Belvedère beklimmen voor een fantastisch uitzicht over Gent. Een beestige combo!

Meer info(opent in nieuw venster)

Boekskes en Koekskes

© David Legreve

In Willebroek is het aan de bibliotheek grenzende Brouwershof leescafé van dienst. ‘Toen we vanuit de Vlaamse Overheid de boodschap kregen dat uit onderzoek blijkt dat het leesplezier bij jongeren drastisch afneemt, besloten we in te zetten op een activiteit waar het plezier zou afspatten,’ zegt bibliothecaris Dirk Banken.Met strandstoelen en parasols willen we het park omtoveren tot een leescafé in openlucht voor jong en oud.

Hier kun je je tussen 13.00 en 16.00 uur niet alleen installeren met je eigen boek, maar de bib voorziet ook leestassen met daarin korte verhalen, tijdschriften en graphic novels. Banken: ‘Dit soort leesvoer is ideaal voor een uurtje leesplezier. Zo houden we het laagdrempelig als iemand toevallig passeert en geen boek mee heeft. Bovendien zijn korte verhalen en graphic novels minder bekende genres, die willen we graag eens in de kijker zetten.

Onze ambitie is om van Brouwershof het kloppende leeshart van Willebroek te maken.

Ook al focust Boekskes en Koekskes op puur leesplezier - ‘Onze ambitie is om van Brouwershof het kloppende leeshart van Willebroek te maken’ - toch voorziet de bib in randanimatie. Zo kunnen kinderen zich laten grimeren in boekenthema - denk maar aan een boekentatoeage of Nijntje make-up - en is er voor hen een Kamishibai verteltheater. Volwassen kunnen dan weer boeken ruilen die ze graag gelezen hebben, of meer info krijgen over Boekstart (voor ouders van jonge kinderen) of Taalpunt (voor anderstaligen). Banken: ‘Als we het leesvuur op een of andere manier kunnen aanwakkeren, is het voor mij geslaagd.

Meer info(opent in nieuw venster)

Read & Relax Together

© Will Moleka

Samen een boek lezen op café, Will-Limba Moleka doet het iedere zondagavond met zijn leesclub Limba Reads. Plaats van afspraak is het Antwerpse boekenruilcafé Boekowski. Het concept is eenvoudig. Will-Limba reserveert een tweetal tafels waar van 18.30 uur tot 23.00 uur samen wordt gelezen.

Moleka begon met zijn leesclub in 2021: ‘Op Instagram deelde ik regelmatig boekrecensies. Veel vrienden apprecieerden dat. Maar hoe ze van lezen een gewoonte konden maken, dat wisten ze niet. Zo kwam ik op het idee om wekelijks samen te komen. Ik dacht dat het hen zou helpen om te beginnen met lezen. Het werkte.’ Ondertussen doen er iedere week gemiddeld zo’n twaalf personen mee, een mix van vaste en nieuwe gezichten die veelal tussen 18 en 25 jaar zijn. ‘Maar er is geen leeftijdsgrens. Sommige deelnemers brachten zelfs al hun moeder mee,’ zegt Moleka. ‘De groep voelt ondertussen als een echte community, er zijn hier veel vriendschappen ontstaan.

Die banden worden gecreëerd tijdens de pauzes die het in stilte lezen tweemaal onderbreken. Moleka: ‘De boeken vormen de perfecte ijsbreker voor een gesprek. De eerste vragen zijn altijd dezelfde. “Waarover gaat jouw boek?” en “Wat vind je er van?” Er worden veel boekentips uitgewisseld - All about love van Bell Hooks ging hier rond als een lopend vuurtje, maar daarna gaan de conversaties alle richtingen uit.

Op Vlaanderenleestdag houden ze bij Boekowski alle tafels vrij voor Limba Reads. ‘Met live jazz op de achtergrond willen we echt een chille sfeer creëren,’ zegt Moleka. ‘Ik hoop dat het café stampvol zal zitten.

Meer info(opent in nieuw venster)

Tekst : Katrien Elen