Gedaan met laden. U bevindt zich op: Verbinden met boeken Nieuwsberichten Vlaanderenleestdag

Verbinden met boeken

Nieuwsbericht
11 april 2023

Zien lezen doet lezen en samen lezen is verbindend. Op Vlaanderenleestdag lees je niet alleen, maar deel je je leesplezier. Deze activiteiten zetten hier alvast extra op in.

Leesclubbing

Een leesclub kan een grote motivatie zijn om meer te lezen, of om eens een boek te lezen waarvoor je spontaan niet zou kiezen. Praten over boeken vergroot bovendien het (lees)plezier: je doet nieuwe inzichten op en je leert andere leesbeesten kennen. Maar hoe begin je daar nu aan? Je kunt je aansluiten bij een bestaande boekenclub, maar je kunt er ook zelf eentje oprichten. De bibliotheek van Oostende zorgt alvast voor ondersteuning. Zo kun je sinds de zomer van ‘22 het hele jaar door een leesclubpakket uitlenen met vijf exemplaren van hetzelfde boek én een gesloten omslag met gespreksvragen. ‘We hebben pakketten in verschillende categorieën,’ zegt Marie Deprez, teamleider educatie en communicatie bij de bib. ‘Van boeken die lezen als Netflix-series zoals Prachtige wereld waar ben je van Sally Rooney, tot boeken over actuele thema’s zoals Trofee van Gaea Schoeters.’ In zo’n pakket zit ook telkens een verrassing, bijvoorbeeld een fles wijn voor bij de bijeenkomst.

De lener en zijn/haar vier vrienden hebben vervolgens acht weken de tijd om het boek te lezen en samen te komen om het te bespreken. Tijdens die bijeenkomst - op café, aan het strand of bij iemand thuis - kunnen ze gebruik maken van de gespreksvragen die in de enveloppe zitten. Op Vlaanderenleestdag zet de bib van Oostende ‘leesclubbing’ extra in de kijker. Alle leesclubs worden die dag uitgenodigd in de bib. Vooraf lenen ze met hun groepje één van de pakketten uit. Op Vlaanderenleestdag houden ze hun leesclubs simultaan in de bib. Deprez: ‘Zo hopen we de zichtbaarheid van de leesclubs te vergroten en het bestaan van die pakketten in de kijker te zetten.

Meer info(opent in nieuw venster)

In Between Books

Ook in de bibliotheek van Brugge is er tijdens het jaar geen gebrek aan leesclubs. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is er de De Leesjury, voor volwassenen zijn er diverse leesgroepen. ‘Maar in de praktijk merken we dat die een ietwat oudere doelgroep trekken,’ zegt educatief medewerker Marilyne Watteeuw. ‘Zestienplussers en twintigers vallen een beetje uit de boot.’ Tegelijk stelt de bib wel vast dat die groep aan een leesrevival bezig is. Met een TikTok kanaal wordt daar sinds kort op ingespeeld. Op 23 april wil de bib een stapje verder gaan en experimenteert ze - in samenwerking met Brugge Leest - met een (voorlopig) eenmalige New Adult leesclub rond De waarheid van Colleen Hoover. Watteeuw: ‘We speelden al langer met het idee om rond dat genre en voor die doelgroep iets te doen, maar we wilden niet meteen een hele reeks opzetten. Vlaanderenleestdag leek ons de perfecte gelegenheid om het format een kans te geven.

Tegelijk vinden in de bib ook een Slow Reading en een Shut Up & Write sessie plaats, telkens voor maximum 15 deelnemers. Nadien komen de drie groepen samen voor een hapje en een drankje én om ervaringen uit te wisselen. Watteeuw: ‘We horen vaak - en zeker van jongeren - dat het moeilijk is om medelezers te vinden. We hopen dan ook dat dit een moment wordt waarop je nieuwe mensen kunt leren kennen.

Meer info(opent in nieuw venster)

Ook verbindend

© Provincie Vlaams-Brabant

Boekenspeeddate Knokke-Heist: Kan je maar niet zwijgen over je favoriete boek? Tijdens deze speeddate wissel je elke vijf minuten een boekentip uit met een andere leesfanaat. Heb je een match? Dan zet je dat boek meteen op je leeslijst! Wie weet vind je ook wel een literaire soulmate!

Meer info(opent in nieuw venster)

BOEK & date Hoeilaart: Is er iets leukers dan anderen inspireren met boekentips? Geïnspireerd worden, misschien. Tijdens BOEK & date vertel je bij een heerlijk ontbijt over je lievelingsboek. Na deze babbel keer je gegarandeerd naar huis met nieuwe boekentips. En wie weet ontmoet je ook wel een nieuwe boekenvriend(in)…

Meer info(opent in nieuw venster)

Tekst: Katrien Elen