Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaanderenleestdag in de Kempen Nieuwsberichten Vlaanderenleestdag

Vlaanderenleestdag in de Kempen

Nieuwsbericht
7 april 2023

Wie dacht dat je in de grote steden moest zijn voor Vlaanderenleestdag, heeft het mis. In de Stille Kempen komen ze alvast bijzonder verrassend uit de hoek met onder meer deze activiteiten.

BookTok Sleep-In @ Laakdal

De bibliotheek van Laakdal organiseert ieder jaar een sleep-in in de bib voor tachtig lagere schoolkinderen. ‘Dat is telkens een groot succes,’ weet bibliothecaris Dirk Camps. De locatie leent er zich dan ook toe. De door Aat Vos vormgegeven bibliotheek streeft ernaar een plek te zijn die meer is dan ‘een boekerij’. ‘Vos is internationaal gerenommeerd voor zijn inrichting van bibliotheken,’ zegt Camps. ‘Met veel hout en talrijke zithoekjes heeft hij hier in Laakdal een omgeving gecreëerd waar het echt fijn vertoeven is.’

Omwille van corona is de sleep-in een paar keer niet kunnen doorgaan. Dat vonden de tieners die nu in de eerste drie jaren van het middelbaar onderwijs zitten bijzonder jammer. Speciaal voor de meest enthousiaste onder hen - kandidaten moeten ‘solliciteren’ met een brief of filmpje - organiseert de bib een extra sleep-in aan de vooravond van Vlaanderenleestdag. ‘Vroeger verloren we deze generatie vaak,’ zegt Camps. ‘Maar sinds de komst van BookTok zien we hen hier weer vaker. Met ons aankoopbeleid spelen we daar op in. Colleen Hoover doet het goed bijvoorbeeld, zowel in het Nederlands als het Engels.

Sinds de komst van BookTok zien we deze generatie hier weer vaker.

Starten doen ze in Laakdal op zaterdagavond met enkele laagdrempelige workshops rond literatuur. Voor het slapengaan wordt er een uurtje slow reading voorzien. ‘De tieners kunnen hun eigen boek meebrengen, of iets uit de rekken nemen,’ zegt Camps. ‘Op de gewone sleep-in doen we dat ook. Achteraf worden de boeken die ze hebben gelezen op de boekenkar gelegd. Die ligt altijd helemaal stampensvol. Indrukwekkend om te zien.’ Met een ontbijt op zondagochtend eindigt de tweedaagse. ‘Al hopen we dat die sleep-in een opstapje is voor de jongeren om vaker naar de bib te komen,’ voegt Camps nog toe.

Meer info(opent in nieuw venster).

Heel Balen Leest @ Balen

Op Vlaanderenleestdag zoveel mogelijk mensen aan het lezen krijgen, dat is het doel in Balen. ‘Zien lezen doet lezen,’ zegt Gitte Van Hout van de lokale bib. ‘Daarom sporen we iedereen aan om die namiddag om 14.23 uur - een verwijzing naar de sterfdag van Shakespeare - hun activiteiten even te pauzeren en in een boek te duiken.

Met Heel Balen Leest hoopt de bib 1000 inwoners aan het lezen te krijgen. Die kunnen zich vooraf online registreren. ‘Ze hebben twee opties,’ zegt Van Hout. ‘Ofwel geven ze aan dat ze op hun eentje of in privékring gaan lezen. Ofwel kiezen ze voor een openbare plek waarop ook andere mensen mogen aansluiten.’ In recreatiepark Keiheuvel voorziet de bib zelf een voorleesactiviteit voor kinderen en zal er leesvoer aanwezig zijn voor volwassenen. Ook op de Odrada-fietsroute - een activiteit in het kader van Erfgoeddag - is er op verschillende rustpunten lectuur beschikbaar.

Of ze 1000 lezers zullen bereiken, wordt nog spannend. ‘Verschillende verenigingen - zoals de jeugdbewegingen die op zondagmiddag samenkomen - hebben alvast aangegeven dat ze zullen meedoen. Maar 1000 blijft ambitieus,’ zegt Van Hout die zelf alvast een groepje van twintig lezers heeft verzameld op een weekendje weg. ‘We plannen bovendien om de actie ieder jaar op dezelfde dag te herhalen. Als 23 april tijdens de week valt, zullen we ook scholen en bedrijven aansporen om mee te doen. Dan moet het zeker lukken.

Meer info (opent in nieuw venster)

We sporen iedereen aan om die namiddag om 14.23 uur - een verwijzing naar de sterfdag van Shakespeare - hun activiteiten even te pauzeren en in een boek te duiken.

Bibmobiel tussen de schapen @ Dessel

Lezen tussen de schapen. Landelijker dan dat wordt het niet. Het is wat ze gaan doen in Dessel. Daar loopt in ontmoetingscentrum Tabloo nog tot 11 juni de expo “Jakob Smits. Landschap in verandering”, een tentoonstelling over de veranderingen van het Kempense landschap. Op Erfgoeddag zal er daar ook levend Kempens erfgoed aanwezig zijn. Vzw Kemp(opent in nieuw venster) die zich inzet voor het behoud van het Kempense heideschaap brengt namelijk schapen mee. Veel schapen. ‘Die rondtrekkende schapen van vzw Kemp zijn echt een fenomeen in de regio,’ weet bibliothecaris Hanne Geusens. ‘Ze trekken veel nieuwsgierigen. Vandaar dat wij met onze gloednieuwe bibmobiel naar daar gaan.’

Die bibmobiel, dat is een gepimpte caravan met zitbankjes, kussens en een boekencollectie die fungeert als mobiele (voor)leesplek. ‘Op Vlaanderenleestdag zullen we er in de voormiddag voorlezen,’ zegt Geusens. ‘Maar we brengen ook boeken en stoeltjes mee, zodat volwassenen zich de ganse dag kunnen installeren met een boek… Met zicht op de schapen uiteraard!


Meer info(opent in nieuw venster)

In de late uurtjes in de bib, met duizend tegelijk, of met zicht op de schapen. In de Stille Kempen zal gelezen worden, zoveel is zeker.

Tekst: Katrien Elen