Wat doen we?

We organiseren campagnes in Vlaanderen om het verbruik van de aardappel, een typisch basisproduct van bij ons, te stimuleren.
We ondersteunen Vlaamse bedrijven die aardappelen exporteren met communicatie naar mogelijke handelspartners en vakpers.

Waarom doen we wat we doen?

De Belgische aardappelteelt is een belangrijke poot van onze landbouweconomie. Ze maakt klassiek deel uit van de vruchtafwisseling in de akkerbouw in België, die bestaat uit aardappelen, suikerbieten en granen. Onze bodem en klimaat zijn heel geschikt voor de aardappelteelt.

De aardappel is zowel in Vlaanderen als in het buitenland een geliefd basisproduct in de keuken.

Onze campagne in beeld

We tonen dat de aardappel past in de moderne keuken en geven concrete kookinspiratie.

Bekijk de website 

aardappelen

Feiten en cijfers over de Belgische aardappelsector

  • 4,03 miljoen ton: dat is de absolute recordoogst die de Belgische aardappeltelers in 2019 binnenhaalden.
  • 70% van onze aardappelen wordt geëxporteerd naar Nederland. Op de tweede plaats staat Frankrijk met 19%, gevolgd door Duitsland met 5%.
  • 80 %: dat is hoeveel Frankrijk en Nederland afnemen van onze pootaardappelen. Verder exporteert België ook grote volumes pootaardappelen naar Egypte, Libanon en Libië.

Benieuwd hoe het gesteld is met de Belgische aardappelsector? Dankzij onze cijfers krijg je meer inzicht.

Bijdrage aardappelproducenten

De promotie voor aardappelen wordt gefinancierd door de aardappelsector. Aardappelproducenten betalen hiervoor een bijdrage aan VLAM. Via een adviesorgaan bepalen ze mee de krijtlijnen van de promotiewerking.

Dankzij Europese subsidies voor specifieke projecten wordt het promotiebudget uitgebreid.