Zuid-Korea, 23-28 maart 2019 : Belgisch varkensvlees tijdens staatsbezoek Zuid-Korea

Van 23 tot 28 maart brengt het Belgisch vorstenpaar een officieel staatsbezoek aan Zuid-Korea. In hun kielzog reizen 100 Belgische topondernemers mee met jarenlange ervaring op deze markt. Onze best vertegenwoordigde sector? Het antwoord is verrassend: varkensvlees.

Zuid-Koreaanse markt gesloten voor Belgisch varkensvlees
Maar liefst zes CEO’s van Belgische vleesexporterende bedrijven nemen deel aan de koninklijke missie en daar hebben ze een goede reden voor.
De uitvoer van ons Belgisch varkensvlees naar landen buiten Europa is aan banden gelegd sinds de vaststelling van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) bij wilde everzwijnen in de Ardense bossen. Zoals algemeen bekend is er geen gezondheidsgevaar voor de mens, maar enkele landen hebben een automatische clausule dat de markt gesloten wordt bij constatering van het AVP-virus in een land, ook al is dat niet in lijn met de algemene internationale richtlijnen. Zuid-Korea is in dat geval.
Er wordt momenteel druk gelobbyd om deze maatregelen te beperken. De ziekte doet zich immers enkel voor in de wilde populatie, in de provincie Luxemburg, en de nodige maatregelen werden genomen om een mogelijke insleep bij gedomesticeerde varkens te vermijden. Het vrije verkeer van varkensvlees binnen de EU blijft zodoende mogelijk. Maar de voor Belgisch varkensvlees zeer belangrijke Koreaanse markt blijft voorlopig gesloten.

Korea zwaargewicht voor afname Belgisch varkensvlees
Van de grote rist Belgische bedrijven die meegaan op dit staatsbezoek is een groot deel in de voedingssector actief. Varkensvlees is het belangrijkste exportproduct naar Zuid-Korea binnen deze sector. 10% van de export van Belgisch varkensvlees naar landen buiten Europa gaat naar Zuid-Korea. Toegespitsts op buikspek bedraagt dit percentage zelfs 50%. Het wordt hoofdzakelijk diepgevroren in containers getransporteerd naar de republiek Korea.

Waarom is Belgisch varkensvlees zo in trek hier?
Zuid-Koreanen zijn grote vleeseters en zoeken het beste vlees wereldwijd voor hun geliefde BBQ-traditie. Zo zijn er talloze indoor BBQ-restaurants in Seoul en daarbuiten. Omwille van de gekende hoge eisen van Korea voor voeding hebben onze Belgische leveranciers zo’n goede reputatie. België is al meer dan 20 jaar actief op de Zuid-Koreaanse markt met kwaliteitsproducten voor de BBQ: buikspek, spiering, ribben,...
Naast de intrinsieke kwaliteiten van het vlees zijn de hoge Belgische standaarden met betrekking tot voedselveiligheid en het maatwerk van de Belgische bedrijven van kapitaal belang in Korea.

Pr-event met vorstenpaar
Zes Belgische producenten tekenen samen met het Belgian Meat Office van VLAM present voor dit staatsbezoek: Agrofood, Belgian Pork Group, Delavi, Jademo, Locks en slachthuis De Coster. Het Belgian Meat Office bereidde een pr-moment voor de Zuid-Koreaanse afnemers voor. Onze Belgische chef met Zuid-Koreaanse roots, Ae Jin Huys en lokale celebrity chef, Joon Woo, bereiden een koninklijke degustatie op basis van Belgisch varkensvlees. Deze tasting met buikspek als centraal product, vindt plaats op een stand waarbij het varkensvlees prominent in de kijker zal worden geplaatst, in aanwezigheid van onze exporteurs, hun importeurs en uiteraard koning Filip en koningin Mathilde. Het vorstenpaar zal de Zuid-Koreaanse aankopers bedanken voor hun jarenlange toewijding aan ons varkensvlees.

NIET voor publicatie:
Bijgevoegd vindt u cijfermateriaal over de export van Belgisch varkensvlees.
Fotomateriaal komt beschikbaar in de loop van de missie en kan opgevraagd worden via pers@vlam.be.

Voor meer informatie:
- Gert Van Causenbroeck, prospecteur VLAM, lid van de Belgische delegatie in Zuid-Korea.
Gert.vancausenbroeck@vlam.be; M 0491 86 17 00
- Joris Coenen, Marketing Officer Belgian Meat Office, lid van de Belgische delegatie in Zuid-Korea. joris.coenen@vlam.be; M 0476 94 54 86
- Liliane Driesen, persvoorlichter en woordvoerder VLAM in Brussel
Liliane.driesen@vlam.be; T 02 552 80 32, M 0479 98 99 45

Download documenten