Nieuw online educatief pakket voor kinderen rond herkomst voedsel

Ook kinderen weten graag wat er op hun bord komt en waar hun eten vandaan komt. Dat is de insteek van het nieuw, online educatief pakket dat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vandaag lanceert. Het gratis online pakket is te vinden op: www.watkomteropjebord.be.

In tijden van corona maximaal inzetten op online leren

Het online lessenpakket ‘Wat komt op je bord’ werd ontwikkeld door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en is bedoeld voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Met dit pakket wil VLAM onze leerkrachten maximaal ondersteunen om te spreken over seizoensproducten en bewustzijn ontwikkelen bij de kinderen over de oorsprong van ons voedsel.

Wat komt er op ons bord? Een educatief pakket voor leerlingen van het basisonderwijs

Het nieuwe pakket biedt antwoord op een reële vraag uit de onderwijswereld. De resultaten van een bevraging bij leerkrachten uit het lager onderwijs door marktonderzoeksbureau IPSOS toonden immers aan dat leerkrachten nood hebben aan lesmateriaal over lokaal en seizoensgebonden voedingsmiddelen. Dit thema past binnen de leerlijn voeding, uitgewerkt door het Vlaams Instituut voor Gezond Leven. Filip Fontaine, directeur van VLAM:

Via dit educatieve materiaal willen we leerlingen vanaf de lagere school aansporen om na te denken over wat er op hun bord komt, waar het vandaan komt en in welk seizoen de verschillende voedingsproducten het meest beschikbaar zijn. De methodiek helpt hen groenten, fruit, aardappelen, vlees, vis, zuivelproducten en eieren van bij ons te herkennen.

Productiehuis ImpressantPlus zorgde voor de uitwerking van het materiaal.

Op onderzoek met Otis en Luna

“Wat komt er op je bord” is een interactieve educatieve webtool waarmee de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar alle producten van onze Vlaamse landbouw kunnen ontdekken. Ze gaan zich digitaal identificeren met Otis of Luna, twee figuurtjes waarmee ze samen op onderzoek gaan. De kinderen mogen zelf een dagmenu samenstellen en ontdekken door middel van bijvragen meer over wat ze eten. Zo leren ze bijvoorbeeld dat de courgette en de komkommer familie zijn van elkaar en in welke periode deze groenten geoogst worden. Ze gaan ook digitaal winkelen om te leren kiezen voor producten van bij ons en van het seizoen.

Ontdek het pakket op www.watkomteropjebord.be