Buurtsuper Alvo Zonhoven en speciaalzaak Fruithuis Minderhout zijn Groentevakman 2019

Op 26 juni werden de winnaars van Groentevakman 2019 gelauwerd. Het betreft buurtsuper Alvo Zonhoven en speciaalzaak Fruithuis Minderhout. De wedstrijd, ondertussen al aan zijn zesde editie toe, is een onderdeel van de Beste Versspecialist 2019 en een initiatief van VLAM in samenwerking met Boerenbond, Flandria en Buurtsuper.be. Alle zelfstandige buurtsupers, speciaalzaken en marktkramers konden deelnemen.

Opzet van de wedstrijd
Een uitnodigende versrayon is het beste lokmiddel voor een zelfstandige zaak, want consumenten associëren kwalitatieve versproducten met een kwaliteitsvolle zaak. Met een aantrekkelijke versrayon krik je dus meteen het imago op van je hele winkel. En door producten van bij ons in de kijker te zetten, speel je bovendien in op de groeiende vraag van consumenten naar lokale producten.

Met de wedstrijd ‘Groentevakman’ wil VLAM en haar partners de versverantwoordelijken en hun team hiervoor motiveren en hen belonen voor hun dagelijkse inspanningen om groenten van bij ons in de kijker te zetten.

Verloop van de wedstrijd
De deelnemers van de wedstrijd kregen van 27 maart tot en met 1 mei ’19 de tijd om hun kandidatuur in te dienen via de website www.besteversspecialist.be. Een expertenjury beoordeelde de kandidaturen. Wie naar de volgende ronde mocht, kreeg een mystery shopper over de vloer. Het eindoordeel was in handen van de expertenjury. Zij bezochten zelf de finalisten en kozen de uiteindelijke twee winnaars van Groentevakman 2019.
De kandidaten werden voornamelijk beoordeeld op de presentatie van hun rayon en hun aanbod van verse, Belgische groenten.
Alle finalisten werden op 26 juni uitgenodigd voor het Buurtsuperfeest, waar ook de prijsuitreiking plaatsvond.

Prijzenpakket
Elke winnaar in de categorie Groentevakman 2019 kreeg een cheque van 1.000 euro, een winkelreportage in Buurtsuper.be-magazine en exclusieve schorten voor het team.
Iedere deelnemer maakte bovendien ook kans op winkelanimaties van Flandria.

De winnaars
Speciaalzaak Fruithuis Minderhout en Alvo Zonhoven hebben zichzelf en hun groenterayon van hun beste kant laten zien en dat loont: zij mogen zich welverdiend Groentevakman van het jaar noemen.

Speciaalzaak Fruithuis Minderhout
levert dagelijks inspanningen om de heerlijke seizoensgroenten van bij ons in de kijker te zetten. Ze besteden aandacht aan het creatief inrichten van hun rayon (ooit al een treinwagonnetje van courgettes, wortelen en radijzen gezien?) en iedere dag verloten ze een Flandria-groentemand onder de klanten. Daarbovenop heeft Fruithuis Minderhout goed begrepen dat de versrayon een handig marketinginstrument is: ze spelen bijvoorbeeld in op de drukke examenperiode door tomaatjes als heerlijk tussendoortje aan te bieden voor de blokkende studenten.

Groentevakman word je niet zomaar. En zeker geen twee jaar op rij! Alvo Zonhoven mag zich opnieuw Groentevakman van het jaar noemen. Deze buurtsuper zet naast een groot aanbod van verse, seizoensgroenten ook sterk in op de marketingtroeven van hun versrayon: klanten worden getrakteerd op leuke weetjes over het groenteaanbod. Tijdens de examenperiodes wordt er extra ingespeeld op het studerende cliënteel. Om klanten te inspireren, zijn er verschillende recepten beschikbaar. Wie nog niet overtuigd is, laat de smaak voor zich spreken door te proeven van een van de proevertjes.

In het najaarsmagazine van Buurtsuper.be vind je een uitgebreide reportage van alle winnaars in 'Winkel in de kijker’.

Foto’s van de prijsuitreiking op aanvraag via Yannick Muls, yannick.muls@unizo.be.

Download documenten