Openbaargroen-award 2017 voor Houtmarkt in Kortrijk

De VVOG-wedstrijd Groene Lente reikt een speciale award uit aan een openbaargroen-project dat gerealiseerd werd met een opvallende inbreng van een professionele tuinaannemer. Dit jaar gaat de prijs naar de Houtmarkt in Kortrijk. De aanleg ervan gebeurde door LVR Groenonderneming in Tielt.
Met de openbaargroen-award willen VLAM en VVOG het maatschappelijk belang van openbaar groen in de kijker stellen en wijzen op de meerwaarde van een professionele aanpak door een tuinaannemer. De award werd op 19 december uitgereikt op de Finale Groene Lente in Hamont-Achel.

Beleving centraal in nieuwe groenverbinding
De Houtmarkt is een nieuwe groenstructuur die de verbinding maakt tussen de het Begijnhofpark en ’t Plein. Het is een groenzone bij een nieuw rusthuis en een nieuwe ondergrondse parking. Het ontwerp werd gemaakt door TVH, SBE – Zwarts & Jansma en Okra (NL) en heeft als uitgangspunt een echte belevingsruimte te maken van de nieuwe groene corridor. De groene zone kreeg de vorm van een blad en voorziet naast groene elementen 2 grote doorlopende houten banken en een podium.

Gelaagde beplantingsvakken
De bovenzijde van het plein is als een groene daktuin opgebouwd. Een dergelijke structuur vereist de tussenkomst van een professional. De plantvakken zijn als plantenbakken boven het verhardingsniveau uitgewerkt. Dit om genoeg plantvolume te creëren, maar tevens om de looplijnen te accentueren en de planten te beschermen tegen betreding.
De beplanting is gelaagd opgebouwd met een onderlaag van grassen en bodembedekkers. Hierin werden solitaire struiken geplant. Aan de rand van het plein werden bomen geplaatst om gebouwen te maskeren of om zichtassen te creëren. De tuinaanlegger stond garant voor een deskundig en zorgzaam uitgevoerd groenplan dat technisch complex was.

Project geslaagd
Sinds oktober 2016 is het project afgewerkt en is de beleving op het plein sterk toegenomen. De buurtbewoners zijn tevreden dat parkeren nu ondergronds moet gebeuren zodat er meer ruimte is voor ontmoeting en ontspanning in een rustig en groen kader. Tijdens de werken werden ze op geregelde tijdstippen geïnformeerd en konden ze ook de werf komen bezoeken.

Kortrijk krijgt  voor dit knappe project een plakkaatje “Winnaar Openbaargroen-award 2018”  en 300 euro aan plantencheques. De tuinaannemer krijgt extra aandacht in Groencontact, het vakblad van VVOG.

Blikvanger 2018
Het VVOG maakte dinsdag 19 december ook bekend dat Beveren (Oost-Vlaanderen) de titel krijgt van bloemen- en groengemeente 2018. De gemeente kreeg de vlag van Entente Florale overhandigd en vertegenwoordigt Vlaanderen in deze Europese wedstrijd. De jurering ervan is in de zomer 2018.

Contactgegevens
LVR Groenonderneming
Luc Van Ryckeghem
Donsegemstraat 4 – 8700 Aarsele
Tel. 051 63 49 19

Stad Kortrijk | Planning Openbaar Domein
Lieven Vandeputte | Projectleider
lieven.vandeputte@kortrijk.be

Bekijk alle laureaten binnen de 9 categorieën van Groene Lente 2017 

Download documenten