Kameroen: land in volle ontwikkeling

VLAM sloot begin maart aan op een missie van Flanders Investment and Trade (FIT) naar Kameroen. Zeven VLAM-bedrijven waren er present om deze stabiele West-Afrikaanse markt te ontdekken. Aan dit sectoroverkoepelende initiatief namen bedrijven uit 5 VLAM-sectoren deel: groenten en fruit, vis, varkensvlees, pluimvee en verwerkt vlees.

Dit waren de tweede sectoroverkoepelende contactdagen in West-Afrika van VLAM. In 2015 stonden al Ghana en Senegal op het programma. Opnieuw werd duidelijk dat deze markt sterk in ontwikkeling was en kansen bood aan de ondernemers/pioniers van dienst. Opvallend is daarbij dat de handel zich steeds meer organiseert en professionaliseert. Tijdens winkelbezoeken ontdekte de delegatie dat vooral met ex-kolonisator Frankrijk zal rekening moeten gehouden worden. Ook de grote fabrieken van Nestlé rond havenstad Douala vielen op.
Contactmomenten met aankopers organiseren is er evenwel niet evident. Door gebrek aan contactadressen, in combinatie met stroompannes verloopt de elektronische communicatie niet optimaal. Ook met transportproblemen moet rekening gehouden worden. Zo kan een transport van enkele tientallen kilometers er uren duren. Het is dus steeds afwachten wie wel en niet present is.

VLAM bezocht hoofdstad Yaounde en havenstad Douala
Gezien de grootte van de missie en de aanwezigheid van enkele topbedrijven kreeg de missie nationale aandacht in de pers na het bezoek van lokale ministers aan de delegatie in de hoofdstad Yaounde. Dit betekende een stimulans bij de latere gesprekken: na de nieuwsuitzendingen op de eerste dag en het verschijnen van de kranten werden de bedrijven zowaar door de meeste zakenmensen ‘verwacht’ op hun kantoor.
Logistiek staat het land nog voor heel wat uitdagingen. Momenteel zijn er volop ontwikkelingen om bijkomende havens op te zetten (Kribi en Limbé) en om de logistieke mogelijkheden voor opslag van vers product te verbeteren in de bestaande haven Douala. Zoals vaak in Afrika is het transport naar het achterland niet evident. Het was dan ook een voordeel dat op de missie tevens Vlaamse transporteurs en logistieke bedrijven aanwezig waren die koelcellen en zonne-energie konden leveren.
De bedrijven leren onderling ook veel van mekaar omdat op dergelijke sectoroverkoepelende missies de concurrentie minder speelt en veel ervaring uitgewisseld wordt.

VLAM wil blijven inzetten op de Afrikaanse markt en onderzoekt of er in het najaar aansluiting kan gevonden worden van VLAM-bedrijven op een gelijkaardig FIT-initiatief in Ivoorkust.

 

Download documenten