VLAM blijft inspireren met melkcampagne

Geniet van elk moment. Geniet van melk.

Om de dag in te zetten met een stevig kopje koffie, om pannenkoeken te bakken of gewoon om heerlijk puur te drinken: de gemiddelde Vlaming haalt zo’n acht keer per week melk uit de koelkast. Het toont aan dat melk onlosmakelijk deel uitmaakt van ons voedingspatroon. Ook dit najaar breit VLAM een vervolg aan de campagne ‘Geniet van elk moment. Geniet van melk’. Zo wil VLAM Vlamingen tussen 20 en 35 jaar nog meer enthousiasmeren om melk en melkproducten te consumeren.

Ombre smoothie

DE CAMPAGNE

Een onderzoek uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ipsos geeft aan dat Vlamingen tussen 20 en 35 jaar een positievere houding aannemen ten opzichte van melk. 58% van diegenen die de campagne herkenden, zeggen dat ze nu vaker melk consumeren dan voor de campagne, of de intentie hebben om meer melk te drinken. 56% verklaart dat ze melk op andere tijdstippen doorheen de dag gebruiken dan voordien, of dat van plan zijn. Lees: wie vroeger enkel een latte om vier uur dronk, laat zich nu ook verleiden tot pakweg een White Russian-cocktail in de latere uren.

VLAM wil ook dit jaar 20-35-jarigen de veelzijdigheid van melk laten ontdekken. Bewust of onbewust spelen melk en melkproducten namelijk een heel grote rol in ons dagelijks leven. Een heerlijke maaltijd bereiden voor een geliefde? Dat lekkere roomsausje maakt het helemaal af. Zoon of dochter steunen tijdens een sportieve prestatie? Een glas melk sterkt elke sportman of -vrouw aan. Of gewoon jezelf verwennen met die welverdiende milkshake? Alleen of samen met anderen, melk is altijd vlakbij. Dat melk op verschillende momenten doorheen de dag geconsumeerd kan worden, bekrachtigt de slogan van de campagne: “Geniet van elk moment. Geniet van melk.”

ZOWEL OP TV ALS ONLINE

Met spots op onder andere Vier, Vijf, VTM, Eén en Canvas wil VLAM gedurende oktober zoveel mogelijk jonge volwassenen bereiken. Want melk, da’s momenten delen, ook als je naar tv kijkt. De tv-spots worden ondersteund door een nieuwe socialemediacampagne. “Hoe lust jij jouw melk?” toont de creatieve invulling van de verschillende melkmomenten, voor elk wat wils! Ontdek ze op Facebook en Instagram.

Melk is niet alleen lekker en onmisbaar in de keuken, het past ook in een gezonde, evenwichtige en duurzame voedingsstijl. Wie kiest voor melk van bij ons krijgt bovendien een kwaliteitsvol product voorgeschoteld, en steunt zo ook lokale melkveehouders. Op die manier worden de voedselkilometers beperkt.

EUROPESE COFINANCIERING

De melkcampagne van VLAM kadert in een informatie- en promotieprogramma met Europese cofinanciering. Het programma is een initiatief van het European Milk Forum en loopt van 2019 tot 2021. Het wordt uitgevoerd met partners uit Nederland, Frankrijk, Denemarken en Ierland.

LAAT JE VERRASSEN DOOR DEZE RECEPTEN

Broccolisoep met kruidenolie, sambal, grijze garnalen en noten

De rijkelijke garnituur bij deze broccolisoep geeft dit gerecht een feestelijke toets. En de melk, die maakt deze soep extra smeuïg.

AANTAL PERSONEN: 4

BEREIDINGSTIJD: 50 minuten

INGREDIËNTEN

1,5 l groentebouillon, 2 grote broccoli’s, 1 ui, 1 teentje look, 1 selderstengel, laurier, tijm, 1 l volle melk, 50 g peterselie, 50 g bieslook, 50 g kervel, olijfolie, 100 g gemengde noten, 2 el sambal, 100 g gepelde grijze garnalen, peper en zout

RECEPT

Breng de groentebouillon aan de kook. Snijd de broccoli’s in stukken (gebruik ook de stelen). Snijd de ui, look en selder in stukken en voeg alle groenten toe aan de groentebouillon

samen met een kruidentuiltje van tijm en laurier. Kruid met peper en zout en laat gedurende 30 minuten sudderen. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad. Voeg de melk toe en kruid verder af indien nodig. Mix de peterselie, bieslook en kervel met een scheut olijfolie en kruid af met peper en zout. Zet apart. Hak de noten grof en hou deze ook apart.

Serveer de soep in kommetjes of borden en garneer met de kruidenolie, een beetje sambal, de gepelde grijze garnalen en de noten.

Hartige pannenkoek met verse kaas en gegrilde groenten

Pannenkoeken hoeven niet altijd zoet te zijn. Combineer deze hartige pannenkoeken met verse kaas en geroosterde groenten en je hebt een topmaaltijd!

AANTAL PERSONEN: 4

BEREIDINGSTIJD: 15 minuten

INGREDIËNTEN

250 g bloem, 1 el bakpoeder, 20 g verse kruiden (peterselie, dragon, basilicum,…) fijngesnipperd, een snuifje zout, 4 eieren, 100 g verse kaas (+ extra om de pannenkoeken mee af te werken), 2 dl melk, citroenrasp (naar eigen smaak), boter, gegrilde groenten (bv. courgette, paprika, aubergine, artisjok,…)

RECEPT

Meng de bloem, het bakpoeder, de kruiden en het zout. Splits de eieren en meng de eidooiers met de verse kaas, de melk en de citroenrasp tot een schuimig mengsel. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng goed. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Doe wat boter in een pan en bak pannenkoekjes van ongeveer 10 cm diameter. Serveer de pannenkoekjes met wat extra verse kaas en de gegrilde groenten.

Ombré smoothie

Als ontbijt of tussendoortje, deze fruitige smoothie oogt niet alleen mooi maar is ook gewoon heerlijk!

AANTAL PERSONEN: 2

BEREIDINGSTIJD: 20 minuten

INGREDIËNTEN

60 g blauwe bessen, 60 g frambozen, 60 g braambessen, 2 bananen, 300 ml melk, 2 bolletjes vanilleroomijs

RECEPT

Leg de bessen een dag van tevoren in de diepvriezer. Schil de banaan en snijd in grove stukken. Mix de 2 bananen, 300 ml melk en 2 bolletjes roomijs tot een romige milkshake. Verdeel de milkshake in 3 gelijke delen. Mix vervolgens 1 deel met de blauwe bessen. Eentje met de frambozen en als laatste deel 1 met de braambessen.

Verdeel de verschillende smoothies over enkele hoge glazen en serveer.

Wafeltjes met witte chocoladevulling

Deze wafeltjes met witte chocoladevulling zullen ongetwijfeld enkele harten veroveren. Het knapperige van de wafeltjes in combinatie met de zachte vulling van witte chocolade is niet te versmaden.

AANTAL PERSONEN: 6

BEREIDINGSTIJD: 90 minuten

INGREDIËNTEN

Voor 12 wafeltjes: 1 dl volle melk, 40 g verse gist, 450 g bloem, 50 g kristalsuiker, 180 g zachte boter, 1 el kaneelpoeder, een snuifje zout, 1 ei Voor de vulling: 2 dl melk of 2,5 dl yoghurt, 1 limoen, 400 g witte chocolade

RECEPT

Verwarm de melk in een steelpan en los er de gist in op. Meng de bloem met de suiker en de boter en kruid met kaneel en een snuifje zout. Meng met de keukenrobot tot een glad deeg. Voeg er het ei en dan geleidelijk aan de melk toe. Meng en dek af met een propere

keukenhanddoek. Laat op een warme plaats rusten gedurende een uur. Verwarm voor de vulling de melk (of de yoghurt) met de rasp van 1 limoen en voeg hier de chocolade aan toe. Meng goed door elkaar, doe de vulling in een spuitzak en laat goed afkoelen. Je kan de vulling eventueel ook de dag voordien al maken. Verdeel het deeg in 12 stukken en draai er balletjes van. Bak ze af in het wafelijzer. Snijd ze direct open en leg ze op een rooster om af te koelen. Vul de wafeltjes met de chocoladevulling.