Florall-beurs: Magical snowqueen wint gouden Florall award

Waregem, 24/08/2021

Dankzij de soepelere Covid-maatregelen kon de najaarseditie van Florall fysiek doorgaan. (In maart dienden de organisatoren nog te werken met een digitale editie.) De organisatie toonde zich tevreden over de manier waarop standhouders en bezoekers de Covid-maatregelen respecteerden. Allen waren opgetogen dat er opnieuw fysiek kon gewerkt worden, omdat persoonlijk contact de essentie is van een beurs.

Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Na een intense beraadslaging waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’ te bekronen met goud; Cortaderia ‘Tiny pampa’ haalde zilver en Echinacea ‘SunSeekers Apple green’ kreeg brons.

Samenstelling jury

  • Lucien Verschoren, AVBS-vakgroepvoorzitter boomkwekerij
  • Marc Verachtert, groenjournalist
  • Surrender Roelands, PCS
  • Elias De Boeck, VLAM
  • Bart Verelst, AVBS-consulent tuinaanleg

Goud: Callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’

De Nolf boomkwekerij, Waregem

Wint goud op de Florall award: De Nolf boomkwekerij met Magical snowqueen
Callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’

Deze plant is gezien de grootte die ze uiteindelijk bereikt vooral geschikt voor borders. De jury benadrukte als positieve punten de goede groei, het gezonde blad en het vermogen om vlot te vertakken. Weliswaar is de bloei weinig spectaculair, omdat de bloemen tussen de bladeren verstopt zitten, maar de plant biedt wel een mooie herfstverkleuring. De grote sierwaarde komt tot uiting na het vallen van de bladeren. De bessen blijven een winter lang de tuin decoreren. De vogels lusten ze niet omdat ze bitter zijn. Nieuw aan de Magical snowqueen is dat de bessen volledig wit zijn, waar de meeste C. bodinieri’s paarse bessen hebben. Dat verleent hen ook mogelijkheden voor binnenhuisdecoratie en zelfs om enkele winterse twijgen te gebruiken bij het bloemschikken.

Zilver: Cortaderia ‘Tiny Pampa’

Planten Stevens vof, Wuustwezel

Wint zilver op de Florall award: Planten Stevens vof met Tiny Pampa
Cortaderia ‘Tiny Pampa’

Deze Cortaderia kan gebruikt worden als kamerplant maar doet het ook goed in de tuin: van op het terras tot in de border. Hij struikt geweldig goed uit maar blijft zeer compact, en is bovendien perfect winterhard. Deze plant wordt bekroond voor de nieuwe presentatie: Planten Stevens biedt ze nu aan in een grote pot, opdat de plant mooi tot haar recht zou komen in de handelskanalen.

De jury was gecharmeerd door het decoratieve blad en door de bloeiwijze, die zelfs ongeopend al heel aantrekkelijk is. De plant heeft potentie voor binnenhuisdecoratie, maar ook voor het terras en zeker ook in de tuin. Ze groeit mooi in pollen, laat zich gemakkelijk onderhouden en kan enorm goed tegen droogte.

Brons: Echinacea ‘SunSeekers Apple green’

DS Plant, Zwevezele

Wint brons op de Florral Award: DS Plant met SunSeekers Apple green
Echinacea ‘SunSeekers Apple green’

De groep SunSeekers onderscheidt zich met een compacte habitus voor Echinacea en met sterke dikke stelen die rijkelijk vertakken. Ze hebben een dubbele bloemlaag, waar Echinacea doorgaans slechts één laag bloemblaadjes telt. Zo lijkt de groene bloem wat op een gerbera. Ze leent zich goed voor thuisgebruik als snijbloem in gemengde boeketten. Ze bloeit van juli tot oktober. Opmerkelijk is ook de winterhardheid, die vaak een zwak punt is bij Echinacea.

De jury liet zich charmeren door de mooie witgroene kleur, die wat doet denken aan witloofblad dat iets te veel licht kreeg. De bloemknop is al aantrekkelijk wanneer die nog niet geopend is. Het is een waardevolle Echinacea, die zeker een verrijking is voor het assortiment en die tot zijn recht kan komen in bloembakken, op het terras of in de tuin. Positief is ook dat ze zich leent tot gebruik als snijbloem voor de eigen huiskamer. De stevige stengels en gedrongen groei zijn een meerwaarde.

Contact, ook hoge resolutie foto’s

Miet Poppe, secretaris Florall
Tel. 0474/60.81.54
www.florall.be
info@florall.be