Minister Crevits maakt Vis van het Jaar 2025 bekend: zeeduivel
VLAM heeft samen met de visserijsector voor de 36ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Met deze actie brengen ze samen elk jaar een andere vis onder de aandacht en illustreren ze dat vis eten veel variatie toelaat. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits maakte de Vis van het Jaar 2025 bekend in Hotelschool Oostende: de keuze viel op zeeduivel.
“De bekendmaking van de Vis van het Jaar is een belangrijke gebeurtenis voor de visserijsector. Het is het uitgelezen moment om de rijkdom van de verschillende soorten vis die onze vissers vangen in de kijker te plaatsen. De zeeduivel is dit jaar uitverkoren. Een schoonheidswedstrijd zal hij nooit winnen, maar culinair is het wel een topper. De zeeduivel is één van de sterkhouders van onze visserij waarbij er geen gevaar voor overbevissing bestaat. De bekendheid van de vis is vrij beperkt. Maar uit het verleden weten we dat de consument na de bekendmaking vlugger geneigd is om zelf eens in de keuken aan de slag te gaan met de Vis van het Jaar. VLAM staat paraat met informatie en recepten om er lekkere gerechten mee te maken.” Hilde Crevits

Zeeduivel onder de loep
Zeeduivel heeft zijn naam niet gestolen. Het is een opvallende vis met een onaantrekkelijke kop. De meeste vissers verwijderen de monsterlijke kop aan boord. Wat overblijft is een stevige staart zonder graten, met een centraal been. Daarom wordt hij ook staartvis genoemd, lotte in het Frans.
Er zijn twee soorten zeeduivel: de gewone zeeduivel Lophius piscatorius die het wijdst verspreid is, het meest voorkomt en het vaakst gevangen wordt en de zwarte zeeduivel Lophius budegassa. De twee soorten verschillen voornamelijk door de kleur van hun buikvlies, die bij de gewone zeeduivel wit gekleurd is en bij de zwarte zeeduivel zwart, vandaar dus de naam.
Zeeduivel kan tot 2 meter lang worden maar meestal zijn ze 1 meter lang met de kop inbegrepen. De vis leeft op de zeebodem op een diepte van 200 à 300 m, waar hij op de loer ligt voor zijn prooi. Die lokt hij met een soort hengel boven zijn bek, waarna hij zijn reuzenbek opent en zijn prooi met een enorme snelheid naar binnen zuigt. Hij leeft van kleine vissen en ongewervelde dieren.
Visserij van zeeduivel
Zeeduivel is een belangrijke soort voor de Vlaamse visserij. Er wordt niet gericht gevist op zeeduivel maar de soort vormt een aanzienlijke bijvangst voor onze belangrijkste doelsoorten, tong en pladijs. In 2024 werd er 626 ton zeeduivel aangevoerd door Vlaamse vissers, dat is 4,2% van de totale visaanvoer of 6.6% in waarde.
Er wordt nagenoeg het hele jaar zeeduivel opgevist door de Vlaamse vissers, maar de vangstgebieden veranderen doorheen het jaar. Zo zijn het Bristolkanaal, het Engels Kanaal en de Ierse Zuidkust belangrijk in het voorjaar, de Golf van Biskaje in de zomer en in het najaar wordt in de Oostelijke Noordzee heel wat zeeduivel gevangen.
Het gaat goed met de zeeduivelbestanden in de visserijzones waarin onze Vlaamse vissers actief zijn. Er is dan ook geen reden tot bezorgdheid volgens het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek).
Zeeduivel lust iedereen
Zeeduivel zoals hij bij ons wordt aangeboden, zonder kop en zonder vel, is nagenoeg puur visvlees. Enkel het centrale been wordt niet gegeten. De vis heeft geen graten. Zeeduivel is een echte delicatesse. Het visvlees is stevig, blank en heeft een milde en zoete smaak. Zeeduivel is een makkelijke vis om te bereiden. Hij laat bovendien veel verschillende bereidingswijzen toe. Bakken, stoven of koken, met zeeduivel kan je alle kanten op. Omdat het visvlees stevig is, is zeeduivel de ideale kandidaat voor BBQ-spiesjes, stoofpotjes, curries, soepen en bouillabaisse.
Zeeduivel wordt in België eerder buitenshuis gegeten. Ongeveer 2% van de Belgische huishoudens koopt zeeduivel om zelf thuis klaar te maken (Bron: YouGov). Zeeduivel wordt gekocht in de visspeciaalzaak, op de openbare markt aan het viskraam en in de grotere supermarkten.
Zeeduivel in de kijker
Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het Jaar op verschillende manieren gepromoot. VLAM heeft een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten met zeeduivel. De folder wordt samen met een affiche gratis verdeeld in een handige en aantrekkelijke display door de visspeciaalzaken en de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met zeeduivel uit te proberen in de keuken. Ook de visgroothandel en supermarkten worden gestimuleerd om zeeduivel in de kijker te zetten. Ook via mediapartnerships brengt VLAM zeeduivel onder de aandacht bij de consument. Daarnaast zijn ons eigen kookplatform lekkervanbijons.be en de afgeleide socialemediakanalen belangrijke informatie- en inspiratiekanalen.
Voor horecaprofessionals hebben we ook elk jaar wat in petto. Zo organiseren we een nationale wedstrijd voor de horeca. De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het Jaar-recept op zijn of haar menukaart heeft staan, wint de wedstrijd en krijgt de titel ‘Viskok van het jaar 2026’. Inschrijven kan tot 7 oktober 2025. De finale van de wedstrijd vindt plaats op 17 november tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent. De horecapers besteedt naar goede gewoonte aandacht aan de Vis van het Jaar. Horecaprofessionals krijgen zo meer voeling met de Vis van het jaar en vissen van bij ons.
Verder organiseren we workshops voor leerlingen van hotelscholen in samenwerking met de NorthSeaChefs. De leerlingen aan de hotelscholen kunnen naast de seizoensvissen ook van dichtbij kennismaken met zeeduivel via deze gesmaakte opleiding. Tot slot merken we dat diverse evenementen en kookworkshops waar we niet direct bij betrokken zijn de Vis van het Jaar een zeer dankbaar product vinden om op hun menu te zetten. Hetzelfde zien we bij kwissen. De Vis van het Jaar is inderdaad uitgegroeid tot een klassieker.
Meer gedetailleerde info en foto's kunnen opgevraagd worden via pers@vlam.be.


