Wat doen we?

We zetten ons in om de kennis over bioproducten en biolandbouw te verhogen en de consumptie ervan te stimuleren.

Waarom doen we wat we doen?

De biologische sector vormt een klein onderdeel van de Vlaamse landbouweconomie. Het aantal biobedrijven stijgt jaarlijks lichtjes. Ook meer en meer consumenten vinden hun weg naar biologische voeding.
VLAM voert campagne rond de vijf pijlers van bio: gezond genieten - goed voor milieu - lekker puur - vriendelijk voor dieren – 100% toekomst. Zo willen we nog meer Vlamingen overtuigen om vaker bio te kopen.

 

Onze campagne in beeld

We zetten in op zowel offline als online campagnes. We geven informatie en inspireren via de website Alles over bio en de bijhorende Facebookpagina. Ook het kookplatform Lekker van bij ons voert mee promotie voor bio.

Feiten en cijfers over de Belgische biosector

  • Vlaanderen telde in 2019 zo'n 562 biobedrijven en bedrijven die omschakelen naar bio. Samen zijn ze goed voor een productie-oppervlakte van 8 677 ha, goed voor 1,4% van het totale Vlaamse landbouwareaal.
  • Er worden in België zo’n 4,1 miljoen kippen, bijna 17.000 varkens en 108.000 runderen op biologische wijze gekweekt.
  • Dankzij onze cijfers krijgt u nog meer inzicht in de biosector.

Bijdrage bioproducenten

De promotie voor biologische producten wordt gefinancierd door de biosector. Bioproducenten en -verkooppunten betalen hiervoor een bijdrage aan VLAM. Via een adviesorgaan bepalen ze mee de krijtlijnen van de promotiewerking.