Vijf Vlaamse traditionele streekproducten krijgen Vlaams erkenningslabel

De eerste erkenningsronde van Vlaamse streekproducten in 2019 levert vijf producenten het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE op: Vlaamse streekhoning van BIJ De Honingmaker uit Gistel, Boerenpaté uit de Westhoek van De Beauvoorder uit Veurne, Oost-Vlaamse graanjenever van Stokerij-Eenvoud uit Zelzate, Oost-Vlaamse lekstok van Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas en Trappistenkaas uit Westmalle van Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle.

Drie keer per jaar komt de Beoordelingscommissie streekproducten samen om de Vlaamse erkenningsaanvragen voor traditionele streekproducten te evalueren. Wie een erkenning bekomt, mag het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE gebruiken op zijn verpakking en in zijn communicatie. Zo is duidelijk voor de consument dat dit product aan alle erkenningscriteria voldoet en bijgevolg een traditioneel Vlaams streekproduct is. Voor de producent is deze erkenning een hart onder de riem.

De eerste erkenningsronde van 2019 gaf groen licht aan de dossiers van vijf producten. Het is een mengelmoes van tradities: zowel bedrijven met lange tradities dienden een dossier in als bedrijven die een oude traditie opnieuw oppikten. Ook een abdij diende een dossier in.

Bijgevoegd vindt u een korte toelichting van de nieuw erkende Vlaamse streekproducten. Een volledig overzicht van alle erkende producten tot op heden vindt u in de bijgevoegde lijsten. Meer info over Vlaamse streekproducten is te vinden op streekproduct.be.

Vlaamse streekhoning
Aangeboden door BIJ De Honingmaker uit Gistel
Daniël De Rycker heeft met “Bij De Honingmaker” een mooi project om zich bezig te houden na zijn pensionering. Na het doorlopen van een imkeropleiding heeft hij nu een 19-tal productieve bijenvolken. De bijenkasten worden vanaf de lente uitgezet. De bijen zorgen dan onder andere voor een zachte, vrij donkere lentehoning van bloeiende bomen uit de Houtlandse bossen, Praatbos en Koekelaere bos. Later volgt de zomerhoning van bijvoorbeeld zomerlinde en liguster uit de Snaaskerkse polders. Duinenhoning oogst Daniël in het provinciaal domein van Raversijde met bijvoorbeeld bloeiende duindoorn, egelantier, enz.

Meer info:
BIJ De Honingmaker
Vrijheidstraat 11
8470 Gistel
059/27.84.75
danny.de.imker@gmail.com

Boerenpaté uit Westhoek
Aangeboden door De Beauvoorder uit Veurne
Reeds in de jaren ’20 van de vorige eeuw was paté een favoriet in de Westhoek. De Beauvoorder boerenpaté of paté van te Boere zag het daglicht in Wulveringem en heeft de typische kenmerken van een paté uit de Westhoek: grof en toch smeuïg, rijkelijk gekruid en met een duidelijke leversmaak. Het productieproces is gemoderniseerd maar volgt de traditionele werkwijze met lokaal varkensvlees.

Meer info:
De Beauvoorder
Albert I Laan 54
8630 Veurne
058/31.53.53
info@debeauvoorder
www.debeauvoorder.be

Oost-Vlaamse graanjenever
Aangeboden door Stokerij-Eenvoud uit Zelzate
Stokerij-Eenvoud is een jonge warme stoker in het Meetjesland. De Zelzaatse jenever bevat een ruim deel moutwijn, namelijk 20%, aangelengd met graanalcohol en water. Hij heeft een alcoholgehalte van 38° en heeft heel wat pit. Frederik Buyens maakt zijn moutwijn op basis van rogge, gerst en spelt.

Meer info:
Stokerij-Eenvoud
Wachtebekestraat 118
9060 Zelzate
0476/56.58.86
info@stokerij-eenvoud.be
www.stokerij-eenvoud.be

Oost-Vlaamse lekstok
Aangeboden door Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas
Confiserie Thijs, opgericht in 1931, specialiseerde zich in Sint-Niklaas in de productie van lekstokken. Grootvader Arthur Thijs ontwikkelde in 1952 zelfs de allereerste “lollyproductiemachine”, waarbij stokje en snoep automatisch werden samengevoegd. Arthur Thijs creëerde ook een eigen lekstok die uitgroeide tot een Oost-Vlaamse lekkernij te vinden in de meeste dorpswinkels van Oost-Vlaanderen.

Meer info:
Confiserie Thijs
Industriepark Noord 20
9100 Sint-Niklaas
03/766.18.18
info@confiserie-thijs.be
www.confiserie-thijs.be

Trappistenkaas uit Westmalle
Aangeboden door Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle
De trappistenabdij van Westmalle heeft binnen haar muren, en dit sinds de stichting in 1794, een boerderij. Sinds 1932 concentreren de paters zich op de veeteelt met als summum de huidige volledig vernieuwde stal met plaats voor 400 dieren. De melk voor de trappistekaas komt dan ook 100% van eigen koeien die mogen grazen rondom de abdij. De trappistenkaas van Westmalle is een harde kaas die zowel jong als belegen verkocht wordt.

Meer info:
Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle
Antwerpsesteenweg 496
2390 Westmalle
03/312.99.58
www.trappistwestmalle.be

 Bijgevoegd vindt u:

-          Het persbericht

-          Enkele foto’s

-          De lijst van Vlaamse streekproducten gesorteerd per provincie

-          Een afbeelding van label streekproduct.be

 

Download documenten