Winnaars Mooiste Kaastoog 2021 zijn bekend

Op 13 juli werden de winnaars bekend gemaakt van de Mooiste Kaastoog 2021. In de categorie speciaalzaken/marktkramers werden als winnaars bekroond: Kaaswinkel Chee(r)se uit Aalter en La Cabanière uit Sombreffe. In de categorie buurtsupers werden winnaars Alvo Tessenderlo en B2 Supermarkt Broekmans uit Heusden-Zolder gelauwerd.
De wedstrijd is een onderdeel van de Beste Versspecialist 2021 en is een initiatief van VLAM om versverantwoordelijken te belonen voor hun dagelijkse inspanningen om Kazen van bij ons in de kijker te zetten. Alle zelfstandige buurtsupers, speciaalzaken en marktkramers konden deelnemen.

Een uitnodigende versrayon is het beste lokmiddel voor een zelfstandige onderneming, want consumenten associëren kwalitatieve versproducten met een kwaliteitsvolle zaak. Met een aantrekkelijke versrayon krik je dus meteen het imago op van je hele winkel. En door producten van bij ons in de kijker te zetten, speel je bovendien in op de groeiende vraag van consumenten naar lokale producten.

Met de wedstrijd ‘Mooiste Kaastoog’ wil VLAM versverantwoordelijken en hun team hiervoor motiveren en hen belonen voor hun dagelijkse inspanningen om Belgische kazen in de kijker te zetten.

Verloop van de wedstrijd

Alle zelfstandige buurtsupers, speciaalzaken en marktkramers konden zich inschrijven voor de wedstrijd Mooiste Kaastoog. De deelnemers van de wedstrijd kregen van 24 februari tot en met 6 april 2021 de tijd om hun kandidatuur in te dienen via de website www.besteversspecialist.be. Een expertenjury beoordeelde de kandidaturen.

Wie naar de volgende ronde mocht, kreeg enkele mystery shoppers over de vloer. Die beoordeelden de kandidaten op een tiental criteria, zoals de aantrekkelijkheid van hun rayon en het aanbod van Kazen van bij ons.

De vijf overgebleven finalisten per categorie kregen vervolgens de opdracht om een creatieve promotieactie te bedenken met Belgische kazen.

In elke categorie werden twee winnaars verkozen.

De prijsoverhandiging gebeurde op het winkelpunt van de winnaar.

Prijzenpakket

De winnaars van de Mooiste Kaastoog in de beide categorieën krijgen een cheque van 1.000 euro, een luxe kaasplank, promotiemateriaal om de overwinning in de kijker te zetten op het winkelpunt én media-aandacht.

Hebben de Mooiste Kaastoog 2021 in de categorie speciaalzaak/marktkraam:

Kaaswinkel Chee(r)se uit Aalter

Altijd de beste zijn in wat ze doen. Dat drijft deze jonge Kaaswinkel Chee(r)se. Wanneer je bij hen gaat winkelen, is het de bedoeling dat je een soort van beleving krijgt in de winkel, van het ontvangst in de winkel, tot de bediening en het afronden van de bestelling. Het moet volledig in orde zijn.

Ze zorgen ervoor dat de kazen die ze aanbieden, altijd rijp zijn, door ze op hun eigen manier te laten rijpen. Het uitzicht van de toog is belangrijk. Een toog die er aantrekkelijk uitziet en vol is, doet aanzetten tot kopen.

Sedert dit jaar heeft kaaswinkel Chee(r)se het assortiment uitgebreid met kaasaccessoires: van kaaskrullers tot kaasmessen, fonduesets en raclettepannetjes. De eigengemaakte confituur die ze sedert enkele maanden aanbieden in de winkel, verkoopt als zoete broodjes. Elk jaar opnieuw starten ze vanaf mei-juni met een tapasassortiment en dan hebben ze wonderkaas in het assortiment.

Maarten Lanckzweirt: “De reden waarom wij hebben meegedaan aan de wedstrijd? Waarom niet? Wij zijn nog maar een jonge kaaswinkel, 5 december vieren we onze vierde verjaardag. Op deze manier kunnen we eens kijken of we goed bezig zijn met het etaleren van onze Belgische kazen om deze zoveel mogelijk in de picture te zetten. De erkenning als je wint is ook leuk meegenomen en opent misschien voor een jonge winkel als de onze nieuwe deuren en hopelijk zorgt het voor extra werk.

Op dit ogenblik run ik de zaak alleen gedurende de week, in het weekend komt mijn verloofde meehelpen. Het is natuurlijk mijn grote droom om de winkel samen te kunnen runnen.

Ik hoop ook op deze manier, door te winnen, en de speciaalzaken in de picture te zetten, de mensen weer meer naar de speciaalzaken te krijgen in plaats van dat ze alles kopen in het grootwarenhuis.

Waarom wij zoveel belang hechten aan onze Belgische kazen? Dat is reeds vanaf dag 1 de rode draad doorheen de hele winkel, zoveel mogelijk Belgisch en liefst lokaal. Ik heb ervoor gekozen om geen Nederlandse kazen in ons assortiment te stoppen, daar ik van mening ben dat wij in België echte topkazen hebben, zowel type Goudse kazen als andere soorten, die met de beste buitenlandse kazen kunnen concurreren. Ik vind ook dat wij Belgen wat trotser (chauvinistischer) mogen zijn op alle lekkere kazen (producten) die ons kleine landje te bieden heeft. We zouden sowieso allemaal trotser en contenter moeten zijn over wat we allemaal wel hebben, in plaats van te klagen en te zagen over wat we niet hebben.”

La Cabanière uit Sombreffe*

*Vanwege de vakantieperiode gaat de uitreiking begin september door en zijn de foto’s pas dan beschikbaar.

“Sedert meer dan 8 jaar maken wij er een erezaak van om niet alleen bekende en klassieke buitenlandse kazen aan te bieden, maar ook een gevarieerd assortiment Belgische kazen. Afhankelijk van het seizoen bieden wij onze bezoekers een ruime keuze aan ambachtelijke kazen uit onze streek. Wij zijn promotor van de korte keten en zijn dan ook gespecialiseerd in het aanbieden van kazen gemaakt op de boerderij. Vandaar dat wij regelmatig verschillende productiesites bezoeken, gaande van het Zuiden tot het Noorden door het Oosten en het Westen van ons dierbaar land! Gemiddeld bieden wij elke week meer dan 60 kazen uit onze streek aan. Door de grondige kennis die wij verworven hebben via de vele kaasmakers en -producenten, kunnen wij onze bezoekers perfect adviseren. La Cabanière is een 5 sterren hotel voor Belgische kazen. Wij, Delphine en Sylphide, werken met passie en moed om de rijping van de Belgische kazen in La Cabanière zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Wij slagen er met veel professionalisme in om de link te leggen tussen de fabrikant, het product en de klant. De mens kennen die de kaas heeft gemaakt, het product kennen en de klant kennen, dat zijn onze sterke punten. Wij zijn gepassioneerd door de Belgische kaassmaken!”

Hebben de Mooiste Kaastoog 2021 in de categorie buurtsupers:

Alvo Tessenderlo

Ze beschikken in de kaastoog over een zeer ruim assortiment. Elke week staan er weer een aantal kazen in de kijker. Ze vinden het dan ook bijzonder jammer dat ze door corona hun klanten niets kunnen laten proeven. Ze houden altijd rekening met het seizoen. Tijdens het zomerseizoen gaat de focus bijvoorbeeld naar kazen met een frisse touch, zoals geitenkaas. Deze kazen smaken overheerlijk bij een fris slaatje. Tijdens de winterperiode werken zij meer met oudere kazen, voor een rijpere en vollere smaak in de mond.

Ze helpen de mensen aan de toog door hen aan te spreken en te helpen bij hun keuze van de kazen. Ook het samenstellen van een kaasschotel doen ze samen met de klant. Als de klant bepaalde soorten niet kent, laten ze een stukje proeven. Bovendien geven ze ideetjes voor producten om bij de kazen te serveren, zoals notenbrood, gedroogde vruchten, studentenhaver of andere kaasgarnituur.

Tweewekelijks houden ze op vrijdag een degustatie waar ze een hele namiddag klaarstaan voor de klanten. Ook de verse kazen komen daarbij aan bod. Klanten boeien door hen kennis te laten maken met kazen, dat is hetgeen ze het liefste doen!

“We zijn erg trots op onze kaastoog. We doen elke dag ons uiterste best om deze helemaal in orde te maken en mooi in te delen voor onze klanten. We zorgen ervoor dat onze klanten dagelijks uit een breed gamma verse kazen kunnen kiezen. Onze verse kazen zijn dan ook onze absolute specialiteit! Daarnaast vormt een wedstrijd als deze de ideale mogelijkheid om onze kaastoog nog eens extra in de verf te zetten. Zo zien hopelijk meer mensen ons uitgebreid aanbod en kunnen we hen overtuigen om hun favoriete kazen bij ons te komen kopen.

België is misschien maar klein, maar we hebben een heel ruime keuze aan Belgische kazen. Hier proberen wij op in te spelen door een groot assortiment aan te bieden, waarbinnen er heel veel verscheidenheid is tussen de kazen. Er is voor ieder wat wils! Ons uitgebreid gamma doet de mensen steeds verbazen.

Als buurtsuper willen we natuurlijk ook altijd de lokale producten in de verf zetten. De Belgische kazen worden dus zowel in de winkel als op sociale media in de kijker gezet. Onze klanten kunnen dit duidelijk waarderen!

Voor de perfecte maaltijd kunnen onze klanten vertrouwen op onze kaasplanken. Deze stellen we zelf samen met verse kazen van eigen bodem, die we bovendien zelf snijden. Onze kazen vormen trouwens de perfect combinatie met onze andere nationale trots, namelijk een lekker Belgisch biertje!

Kortom: met Belgische kazen creëer je de perfecte Belgische feesttafel, van bij ons!

B2 Supermarkt Broekmans uit Heusden-Zolder*

*Vanwege de vakantieperiode gaat de uitreiking begin augustus door en zijn de foto’s pas dan beschikbaar.

Bij B2 Supermarkt in Zolder vind je een klein paradijs voor de kaasliefhebber terug. Er is zowel vers afgesneden kaas ter beschikking in de bedieningstoog als voorverpakte kazen in zelfbediening. Met veel aandacht voor de kwaliteit en herkomst van de kazen, hebben de klanten een enorme selectie aan kazen om uit te kiezen. Zo is er een grote keuze aan kazen van bij ons. Meer zin in een lekkere kaasschotel? De kaasdames maken de mooiste schotels voor je klaar. In de bediening hebben ze twee koelingstogen: een toog met de zachte en harde kazen die met de hand gesneden worden, ideaal voor een kaaspuntje of op een kaasschotel. Als tweede hebben ze een grote toog met tal van heerlijke kaasbollen om te snijden en te raspen. De prijskaartjes van de kazen zijn bovendien altijd voorzien van de bijhorende allergenen en de melksoort (gepasteuriseerd/rauw, koe, schaap…).

Ingeborg: “Ons kaastoogje is misschien niet zo groot, maar blinkt uit in het divers aanbod, de kwaliteit van de kazen en de beste service.
Het mag getoond worden hoe onze werknemers met de nodige passie de kazen elke dag opnieuw knap presenteren.
Broekmans heeft een groot hart voor lokale producten en staat bekend om het streven naar de beste kwaliteit. Voor ons, zijn Kazen Van Bij Ons dus onmisbaar in het assortiment.”

De finalisten

In de categorie speciaalzaak/marktkraam gaan het welverdiende zilver en brons naar:

  • Beenhouwerij Vandekeere uit Sint-Job-in-’t Goor met een toog die bestaat uit 50% Belgische kazen en waarbij de klanten de achtergrond en de uitleg van deze kazen sterk appreciëren. ZILVER
  • Amon Chavet uit Malmedy hecht veel belang aan het adviseren van hun klanten over de geografische oorsprong van de kazen en het type van de gebruikte melk. BRONS

In de categorie buurtsupers gaan het welverdiende zilver en brons naar:

  • Proxy Declercq Sint-Joris-Weert kiest voor gezellige tafelmomenten met familie en vrienden en daar hoort kaas bij: van apero naar hoofdschotel tot dessert. Daarvoor hebben zij een heus kaasatelier voorzien. ZILVER
  • Spar Express Middelkerke doet er alles aan om kazen aan te bieden volgens de seizoenen. De klanten appreciëren hun aanpak en kunnen er altijd terecht voor een kaasplank of een sneetje kaas voor de boterham dat met zorg wordt afgesneden met een warm kaasmes. BRONS

Foto’s op aanvraag via VLAM, B2B@vlam.be.

Perscontact

VLAM | Robin Romy | Verantwoordelijke Retail en Foodservice | robin.romy@vlam.be |+32 476 60 77 35