Vier Vlaamse traditionele streekproducten erkend met het label STREEKPRODUCT.be

Putse janhagel uit Putte (Stabroek), Pompeschitterstaart en Pompeschitterspaté uit Dadizele en Belgische speculaas (Molentjes) uit Grazen mogen het label STREEKPRODUCT.be dragen. De Sectorgroep Streekproducten van VLAM keurde hun aanvraagdossier goed.

Er werden zes dossiers voorgelegd aan de Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen. Het advies van de Beoordelingscommissie werd vervolgens overgemaakt aan de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die besliste om vier producten te erkennen.

De aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie. In West-Vlaanderen geeft de gemeente Moorslede haar traditionele streekproducten een duwtje. Verder zien we twee speculaasvarianten bij de nieuwkomers, eentje uit Antwerpen en eentje uit Vlaams-Brabant.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Onze streekproducten worden elke dag opnieuw met heel veel vakkennis en liefde gemaakt. Het is altijd uitkijken naar de nieuwe erkende producten. Vandaag is Vlaanderen vier nieuwe streekproducten rijker. Producten met een rijke lokale traditie die bij de consument in de smaak vallen en waar we terechte trots op mogen zijn.”

Hieronder vindt u toelichting bij de vier nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten. Voor meer info over Vlaamse traditionele streekproducten kunt u terecht op streekproduct.be.

Putse janhagel
Aangeboden door Bakkerij De Schutter uit Putte (Stabroek)
“Janhagel” is naast een verwijzing naar “het gewone volk of Jan met de pet” ook een koekje dat nauw verwant is aan speculaas. “Janhagel” is naast een verwijzing naar “het gewone volk of Jan met de pet” ook een koekje dat nauw verwant is aan speculaas. Streekproducten kennen geen grenzen, de koekjes vind je vooral terug in Nederland, maar hier en daar stak het de grens over om bijvoorbeeld een vast onderdeel te worden van de Putse kermis.

Bakkerij De Schutter uit Putte (Stabroek) bakt al meer dan 75 jaar lang “janhagel”. De vorm van hun “Putse Janhagel” is traditioneel rechthoekig, ca. 3 cm breed op 6 cm lang. Het recept wijkt af van het Nederlandse recept, waar citroenrasp aan het deeg wordt toegevoegd en de koekjes bovenaan worden afgewerkt met amandelen en suiker. De Belgische variant is soberder met een “knobbelige” bovenzijde en smaakt uitgesproken naar muskaatnoot.

Meer info:
Bakkerij De Schutter
Puttestraat 45, 2940 Putte (Stabroek)
Telefoon: 03 664 21 45
info@bakkerijdeschutter.com
www.bakkerijdeschutter.com

Putse janhagel

Pompeschitterstaart
Aangeboden door Bakkerij Patrick & Ann, Bakkerij Artisano en Tearoom De Klokke in Dadizele (Moorslede)
In 1975 werd in Dadizele gestart met een avondmarkt. Om volk te lokken werd aan de plaatselijke bakkers gevraagd om een taart te creëren. Het werd een taart met een vleugje West-Vlaamse humor. Voor de Pompeschitterstaart baseert men zich op een lokale sage over een kermisganger die zijn behoefte deed in de pompbak op het gemeenteplein …. De gemeente omarmde het verhaal en tot vandaag worden er nog steeds allerlei activiteiten georganiseerd rond de pompeschitter, hij prijkt bovendien in het logo van Toerisme Dadizele.

Pompeschitterstaart

Pompeschitterspaté
Aangeboden door Keurslager ’t Torreke uit Dadizele
In 1995, 20 jaar na de Pompeschitterstaart, stellen de “Daiselse” slagers de Pompeschitterspaté voor. Ze brachten hem op smaak met bruin bier en pruimensap, het verhaal van de pompeschitter indachtig.

De paté past in de traditie van West-Vlaamse patés, die een grove structuur hebben, eerder grijs van kleur zijn en goed gekruid. De duidelijke leversmaak wordt verzacht door het bier en verzoet door het pruimensap. Je kan hem nog kopen bij Keurslager ’t Torreke op de befaamde “Plaats” van Dadizele.

Zowel de paté als de taart zijn nu het jaarrond beschikbaar, ook in enkele horecazaken.

Pompeschitterspaté

Meer info:
Toerisme Moorslede
056 50 91 00
toerisme@moorslede.be
www.toerismedadizele.be

Belgische speculaas
Aangeboden als Molentjes van Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen uit Grazen
Om traditionele Belgische speculaas te maken heb je maar een beperkt aantal ingrediënten nodig: bloem, bruine kandijsuiker, vetstof, eieren, kaneel, rijsmiddel en zout. Toch verschilt het koekje van bakker tot bakker.

De “Molentjes” zijn het meest traditionele speculaasje in het uitgebreide gamma van speculaasbakker Erika Vanvuchelen. Het basisdeeg wordt enkel op smaak gebracht met kaneel, mag 24 u rusten op een koele plaats en krijgt zijn vorm met de speculaaswals. De speculaasjes worden donker gebakken aan 190°C zijn en zijn heel krokant.

Andere erkende Belgische speculaasproducenten zijn Vermeiren Princips Speculoos, La Confiance, Borsbeekse speculoos en Aerts speculaas.

Meer info:
Ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen
Orsmaelstraat 12B, 3450 Grazen
bakkerijvanvuchelen@gmail.com
www.grazensespeculaas.be

Molentjes