Week van de Friet 2021: standbeeld 'De Frieteters' brengt unieke ode aan onze nationale culinaire trots

Versgebakken, knapperig en heerlijk goudgeel. Dat zijn de woorden die ons te binnen schieten als we denken aan frietjes van de frituur. Naar goede gewoonte is de laatste week van november ook dit jaar omgedoopt tot Week van de Friet. Tijdens deze 22ste editie wordt onze nationale culinaire trots in de kijker gezet. Zo brengt stad Brugge een jaar lang een unieke ode aan onze geliefde frietjes van de frituur met de inhuldiging van het standbeeld 'De Frieteters'.

Standbeeld 'De Frieteters' staat één jaar lang op Brugse Markt

Nergens anders ter wereld kan je zo'n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur, die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld.

En dat laatste kan je best letterlijk nemen, want aan de voet van het Brugse Belfort is sinds vandaag, naast de twee iconische frietkramen en de twee lokale volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck, een nieuw frietmonument te vinden. Het standbeeld 'De Frieteters' geniet er van een heerlijk pakje frieten met zicht op de Brugse Markt. Een herkenbaar tafereel dat nu één jaar lang vereeuwigd wordt. 'De Frieteters' nodigt uit tot interactie. Zo kan je een selfie nemen met De Frieteter, je pakje friet samen verorberen, of een frietje 'stelen' uit zijn puntzak.

Onthulling standbeeld ‘De Frieteters’ door Hilde Crevits, Dirk De fauw en Prins Laurent en afgevaardigen van Navefri, Belgapom en VLAM

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: "Goudgele knapperige frietjes van de frituur. Het is ons handelsmerk. Meer nog: onze frietcultuur behoort tot ons cultureel erfgoed. Vrijwel iedereen heeft zijn lievelingsfrituur, zijn lievelingssaus, zijn vaste bestelling, zijn vast frietritueel … We appreciëren allemaal de bakkunst van onze frituristen, maar ook de hele beleving die hoort bij een frituurbezoek. Jong en oud, van welke rang of stand ook. Deze geweldige frietcultuur is natuurlijk alleen maar mogelijk dankzij onze bloeiende aardappelsector. Jaarlijks worden in ons land om en bij de 3,5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot frietjes, pureebereidingen, chips en vlokken. Nu maar genieten van dit mooie Frieteters beeld op één van de mooiste plaatsen in Vlaanderen!"

"Onze frietjes, onze nationale trots, verdienen het om minstens één keer per jaar extra in de kijker te worden gezet.​ Met de Week van de Friet willen we iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur. Naast de inhuldiging van het standbeeld zal er ook online aandacht worden gegeven aan onze nationale trots. Meerdere influencers delen deze week hun frituuravontuur met hun volgers," aldus Liliane Driesen van VLAM.