11 nieuw erkende Vlaamse streekproducten in 2019

West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge en Antwerps specerijenzout van Evlier in Schoten krijgen het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.be. Dat brengt het aantal erkenningen voor traditionele streekproducten door het Steunpunt Streekproducten van VLAM voor 2019 op 11. Ook voor 2020 ziet het Steunpunt nog heel wat lokaal gastronomisch erfgoed dat kans maakt op een erkenning.

De laatste erkenningsronde van 2019 levert 2 erkenningen op. Zowel zoet als zout komen aan bod.
West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge en Antwerps specerijenzout van Evlier in Schoten mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.be dragen.

Deze nieuwe erkenningen brengen het totaal aantal erkenningen in 2019 op 11. Het totale aantal Vlaamse producenten die al een erkenning kregen bedraagt ongeveer 300. ‘En we zitten zeker nog niet aan het plafond’, stelt Jo Van Caenegem van het Steunpunt Streekproducten van VLAM. ‘We kijken nieuwsgierig uit naar wat 2020 ons gaat brengen. Ons gamma kan zeker nog uitbreiden met lokaal gastronomisch erfgoed.’
Van Caenegem doet een warme oproep naar producenten en gemeentes om traditionele streekproducten niet verloren te laten gaan en een erkenning aan te vragen. Van Caenegem: ’Deze producten hebben een echte meerwaarde voor de eigen zaak en de lokale economie en ze zetten een gemeente mee op de gastronomische erfgoedkaart van Vlaanderen. Het loont dus zeker de moeite hier op in te zetten!’

Bijgevoegd vindt u toelichting bij de twee nieuw erkende Vlaamse streekproducten.

West-Vlaamse splitwafels
Aangeboden door Chocolaterie Stijn uit Poperinge

West-Vlaamse splitwafels of Poperingse spletters worden gesplit of “gesplet” om vervolgens gevuld te worden met boterroom. Om een wafel te kunnen splitten heb je gistdeeg nodig. Het deeg rust 12 tot 24 vooraleer het wordt gebakken. Chocolaterie Stijn uit Poperinge maakt nog 2 soorten West-Vlaamse splitwafels: “witte spletters” met vanilleboterroom en “bruine spletters” met cassonadeboterroom.
In onze oudste kookboeken waren er al wafels te vinden “om te spauwen” of te splitten. Ze werden warm gegeten en overgoten met gesmolten boter. Vandaag worden warme stroopwafels aangeboden op de kermis in Antwerpen en in de streek van Luiks. In Nederland eet men ze koud. De traditie van splitwafel met boterroom vind je terug in West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen.

Meer info:
Chocolaterie Stijn
Gasthuisstraat 36, 8970 Poperinge
057 377 447
www.chocolateriestijn.be

Antwerps specerijenzout
Aangeboden door Evlier bvba

Dankzij de haven van Antwerpen kende Vlaanderen eeuwenlang een constante aanvoer van koloniale waren, denk aan suikerriet, koffie- of chocoladebonen maar ook aan kruiden. In combinatie met een grote Antwerpse slagerstraditie ontstonden in en rond Antwerpen tal van kleine gespecialiseerde kruidenfabriekjes.
Evlier bvba werd in Schoten opgericht in 1947. In 1958 brachten ze hun Specerijenzout voor slager en huisvrouw op de markt. Sindsdien is het beroemde kruidenflesje bij bijna elke slager te koop.
De samenstelling gaat terug op een familierecept ontwikkeld door de drie stichters van het bedrijf. Net zoals in de traditionele beenhouwersmengelingen wordt zout op smaak gebracht met peper, muskaatnoot en een specerijenmix. Evlier werkt met de beste basis ingrediënten: Bandamuskaatnoten en Muntokpeperbollen, allebei uit Indonesië.
Evlier is nog een van de weinige kruidenspecialisten met een eigen maalderij. Dankzij hun jarenlange ervaring en de ambachtelijke manier van malen staan ze garant voor een smaakvol streekproduct. Voor het Antwerps specerijenzout wordt de peper vers gemalen, met een steenmolen, en de muskaatnoot vers geraspt. De gemalen en geraspte kruiden mogen uitzweten voor ze zorgvuldig gemengd worden.
Deze kruidenmengeling wordt nog steeds zowel door de slagers als particulieren gebruikt, traditioneel bij varkensvlees of op de fameuze “pistolet met gekapt”. Het Antwerpse specerijenzout is echter ook de perfecte smaakmaker voor stoofvlees, steak, eitjes, een broodje rosbief, schijfjes avocado, een salade …

Meer info:
Evlier bvba
Zaatstraat 2, 2900 Schoten
03 658 50 52
www.specerijenzout.be

Bijgevoegde Vlaamse streekproducten kregen een erkenning in 2019:

Vlaamse streekhoning van BIJ De Honingmaker uit Gistel
Boerenpaté uit Westhoek van De Beauvoorder uit Veurne
Oost-Vlaamse graanjenever van Stokerij-Eenvoud uit Zelzate
Oost-Vlaamse lekstok van Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas
Trappistenkaas uit Westmalle van Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle
Belgische pickles van Wildiers bvba uit Haacht
Belgische paardenkoppraline van Chocolatier Tony Boeckaert uit Zulte
West-Vlaamse lekkerkoeken van Biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke
Advocaat van Den gouden haan uit Nijlen
West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge
Antwerps specerijenzout van Evlier uit Schoten

U leest er meer over op streekproduct.be.

Bijgevoegd vindt u een overzicht van de erkende traditionele Vlaamse streekproducten opgelijst per provincie of per productgroep. U vindt ook het label en enkele foto's bijgevoegd.

Download documenten