11 oktober is Wereldeidag
Op de tweede vrijdag van oktober is het Wereldeidag. In heel wat landen wereldwijd worden de troeven van het ei dan in de schijnwerpers geplaatst. VLAM doet mee en richt zich met de campagne tot zowel studenten als jonge gezinnen met kinderen. Met de boodschap “Laat je verleiden" wil VLAM duidelijk maken dat een eitje een klein, maar veelzijdig product is.
Wat de campagne naar studenten betreft, voorziet VLAM postkaartjes die verdeeld worden in de speciaal daartoe voorziene postkaartrekjes in eetgelegenheden voor studenten in heel Vlaanderen. De postkaartjes bevatten ludieke spreuken/zinnen die de studenten aan elkaar kunnen doorgeven of zelf bewaren. Bovendien zijn ze meteen een subtiele hint naar meer inspiratie voor recepten met eieren. Eieren zijn voedzaam en budgetvriendelijk, twee zaken die van belang zijn voor de doorsnee student. De avond voordien wordt Wereldeidag bovendien aangekondigd via projecties aan de Vooruit in Gent en op de Grote Markt in Leuven. Rond enkele scholen in Antwerpen worden digitale panelen van JC Decaux met eipromotie voorzien op 10 en 11 oktober.
Naar de ruimere groep van consumenten, voert VLAM een online video-advertentiecampagne. Je kan de video bekijken op YouTube. Op 7 oktober zullen de troeven van het ei en receptinspiratie naar voren worden gebracht op HLN.be. Verder is er een samenwerking met Dagelijkse kost op VRT1, waar Jeroen Meus aan de slag gaat met eitjes en ook op de app van Dagelijkse kost worden recepten met eitjes op de voorgrond gebracht. De communicatie wordt versterkt via de kanalen van www.lekkervanbijons.be (website, nieuwsbrief en Facebook en Instagrampagina).
Meer info over de voedingswaarde, bewaartips, soorten eieren én tal van recepten vind je op www.lekkervanbijons.be/ei.
Als smaakmaker voor je abonnees serveren we eieren uit de oven met ham of tomatensalsa
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
Cocette-eitje met ham, courgette en kerstomaatjes
2 pistolets
1 ajuin
0,50 courgette
100 g spinazie
1 el bieslook (fijngehakt)
6 kerstomaten
2 plakjes gekookte ham
3 el Flandrien-kaas gerijpt
2 eieren
peper
zout
Cocette-eitje met pittige tomatensalsa en rucola
2 pistolets
1 sjalot
1 teentje knoflook
0,50 rode chilipeper
1 tomaat
0,50 bosje koriander
2 el limoensap
50 g rucola
2 lente-uien
komijnpoeder
2 eieren
olijfolie
peper
zout
Bereiding cocette-eitje met ham, courgette en kerstomaatjes
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snipper de ui fijn en snijd de courgette in blokjes. Halveer de kerstomaatjes.
Snijd een hoedje van de pistolets en hol de broodjes wat uit. Doe in ieder broodje een plakje ham en verdeel er de ui, spinazie, courgetteblokjes en kerstomaatjes over. Breek in elk broodje een eitje. Bestrooi met wat kaas en kruid met peper en zout.
Zet de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er de hoedjes naast. Zet de broodjes ongeveer 20 minuten in de oven. Werk ze voor het serveren af met de bieslook.
Bereiding cocette-eitje met pittige tomatensalsa en rucola
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snipper de sjalot fijn en pers de look. Hak de chilipeper fijn en snijd de tomaat in kleine blokjes.
Hak de koriander fijn. Meng alles met een scheutje olijfolie onder elkaar en breng op smaak met het limoensap, komijnpoeder, peper en zout.
Snijd een hoedje van de pistolets en hol de broodjes wat uit. Schep in ieder broodje 2 eetlepels van de tomatensalsa. Breek in elk broodje een eitje. Kruid met peper en zout.
Zet de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er de hoedjes naast. Zet de broodjes ongeveer 20 minuten in de oven.
Snijd de lente-uitjes in ringen. Werk de broodjes voor het serveren af met de lente-ui en de rucola.