Aardappelen passen wel bij culinaire voorkeuren jongeren

Jongeren (18- tot 35-jarigen) zijn minder grote fans van aardappelen. Nochtans hebben aardappelen alles in huis om ook hen te bekoren. Geen enkel product is zo veelzijdig als de aardappel: van aperitief tot hoofdgerecht, van de klassieke Europese keuken tot pittige oosterse gerechten, de aardappel past er prima bij. VLAM bewijst dit met inspirerende recepten die via een online campagne worden gepromoot bij de jongeren.

8 op de 10 Vlamingen (82%) zeggen dat ze graag aardappelen eten en geven aan dat aardappelen passen binnen hun levensstijl. Dat blijkt uit een online bevraging van VLAM. Vlamingen eten het liefst aardappelen die gebakken (92%), gepureerd (90%) of gefrituurd (88%) zijn of die in de oven werden klaargemaakt (88%).

Opvallend is dat jongeren (18- tot 35-jarigen) minder gecharmeerd zijn door aardappelen hoewel 80% van hen ze nog dagelijks eet. Een derde van de jongeren (34%) vindt aardappelen ouderwets tegenover 16% van alle Vlamingen ouder dan 18. Ze eten ook minder graag gekookte, gebakken of gepureerde aardappelen tegenover Vlamingen ouder dan 18.

De jongere Vlaming eet minder traditioneel dan de gemiddelde Vlaming en grijpt meer naar producten die we associëren met andere keukens, bv. mediterraanse of oosterse keukens. Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM : ”Maar ook daar kan de aardappel een glansrol spelen. Helaas is dit nog te weinig bekend.”

VLAM, die promotie voert voor producten van eigen bodem, investeert in recepten(video’s) met aardappelen die de Vlamingen inspiratie geven. Driesen: “We hebben aandacht voor klassiekers maar haken ook in op heel veel andere keukens en nieuwe kooktrends. Het aantal mogelijkheden met aardappelen is bijna onuitputtelijk.”

Hedendaagse recepten met aardappelen vind je op www.aardappel.be. Wat dacht je van aardappelen in een oosterse curry of stoofpot, gnocchi, wokgerechten, een Indische korma, frittata, taco, salades, pizza, quiche, omelet en ga zo maar door? Geen zin om te koken? Of net wel? In welke stemming je ook bent, er staat altijd een lekker aardappelgerecht voor je klaar. Doe de aardappeltest op aardappeltest.be. De recepten bevatten makkelijk vindbare ingrediënten en zijn eenvoudig te bereiden dankzij de duidelijke instructies.

Via een online campagne zet VLAM de inspirerende aardappelrecepten in de kijker gedurende de maand maart.

Bron cijfergegevens:
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van VLAM in augustus 2021 bij Vlamingen (18+) die invloed hebben op wat er thuis wordt klaargemaakt, representatief op geslacht, leeftijd en diploma. Ook onderzoek bij 500 Vlamingen tussen 18-34 jaar die niet meer bij hun ouders wonen en invloed hebben op wat er thuis wordt klaargemaakt, ook representatief op geslacht, leeftijd en diploma. Deze laatste groep wordt in het bericht omschreven als de jongere doelgroep’ of ‘jongeren’.