Aardappelen zijn niet te traditioneel, wel hoe wij erover denken

Doe de interactieve aardappeltest en ontdek welke aardappelgerechten bij jou passen

Aardappelen blijven de maaltijdbegeleider bij uitstek in Vlaanderen. Echter, consumptiecijfers tonen aan dat de verbruiksfrequentie, zeker bij de jongere generatie, daalt. Met de campagne ‘Aardappelen – Prepare to be surprised’ wil VLAM millennials opnieuw warm maken voor aardappelen door hen te inspireren met verrassende recepten. Dit najaar pakt VLAM uit met een video, posts op sociale media en een interactieve test. Het doel? Bewijzen dat wie je ook bent, van welke smaken je ook houdt en hoeveel tijd je ook hebt in de keuken, er altijd een aardappelgerecht is dat helemaal bij je past.

Pizza met aardappelen en blauwe kaas

Aardappelen blijven de belangrijkste maaltijdbegeleider in Vlaanderen: bijna de helft van de Vlamingen eet 4 of meer keer per week aardappelen (excl. friet) en bij 86% komen ze minstens 1 keer per week op het bord. Bij 18-34 jarigen liggen deze cijfers wel lager, maar ook zij eten nog steeds regelmatig aardappelen: nl. 31% eet 4 of meer keer per week aardappelen en 80% minstens wekelijks.

Jongeren eten gemiddeld minder vaak zelfbereide maaltijden thuis, ze opteren minder vaak voor traditionele maaltijden (49% van de 18-34-jarigen versus 74% van de +55-jarigen) en willen minder lang in de keuken staan (43% van de jongeren wil doorgaans minder dan 30 minuten tijd spenderen aan de bereiding van een maaltijd versus 21% bij ouderen). Hun beeld over aardappelen is dat het minder variatierijk is (24% van de jongeren vindt dit tegenover 7% van de ouderen) en vrij arbeids- en tijdsintensief (40% van de jongeren vindt dit tegenover 8% van de ouderen).

Fout beeld over aardappelen bijstellen

Het traditionele beeld dat de 18-34-jarigen hebben over aardappelen klopt echter niet met de werkelijke troeven van het product … en dat bewijst VLAM met zijn campagne ‘Aardappelen – Prepare to be surprised’.

Campagnelogo

De website aardappel.be, onderdeel van de campagne, staat boordevol gerechten die veraf staan van de traditionele keuken. Ze verrassen door hun creativiteit en eenvoud. Iedereen kan er een gerecht vinden dat past bij zijn eetgewoontes, smaken en beschikbare tijd.

Doe de test

Om de Vlaming nog meer te helpen in zijn zoektocht naar een gerecht dat bij hem past, ontwikkelden we een interactieve test waarbij je na het invullen van een paar eenvoudige vragen een aantal suggesties krijgt van aardappelgerechten. Hou je bijvoorbeeld van zoetzure, zoute of eerder zoete smaken, ben je een extravert, perfectionist of open persoon? Elke combinatie levert verrassende aardappelgerechten op die bij jouw persoon passen.

De test is onderbouwd met marktonderzoek door iVox (uitgevoerd in augustus 2021 bij 1.000 Vlamingen (18+) in opdracht van VLAM).

VLAM maakt de test en de receptenwebsite bekend door middel van een video en een campagne op sociale media.

Europese steun

De campagne van VLAM kadert in een promotiecampagne met Europese cofinanciering. Het programma loopt 3 jaar (2020 – 2022) en wordt mede uitgevoerd door Bord Bia in Ierland en CNIPT in Frankrijk en ondersteund door Europatat (European trade organisation).

Gevulde aardappel met Noordzeegarnalen