Antwerpen plukt gratis tulpen

Antwerpen, de wereldhoofdstad van de diamanten, heeft op zaterdag 20 januari haar stenen op het Astridplein geruild voor een pluktuin met 100.000 tulpen. 4.500 bezoekers konden er een gratis tulpenboeket plukken, aangeboden door VLAM en de Vlaamse producenten.

VLAM en de Vlaamse siertelers organiseerden deze pluktuin voor de eerste keer en trakteerden alle voorbijgangers op een zelf samengesteld boeketje van 15 kleurige tulpen met bol. Deze actie onderstreept het deugddoende effect van bloemen en planten en toonde tevens aan dat België een mooi tulpenaanbod heeft. De Belgische tulpenproductie bedraagt ongeveer 60 miljoen stuks.
In België zijn er een tiental tulpentelers. Het bedrijf Tuliflor is sterk gespecialiseerd in de tulpenteelt en houdt zich als enige het hele jaar door bezig met de tulpenproductie. De 100.000 tulpen voor de actie in Antwerpen waren dan ook afkomstig van dit bedrijf. Met een jaarproductie van ongeveer 40 miljoen stuks is Tuliflor de grootste tulpenproducent in België en tevens een belangrijke speler op de Europese markt. Jaarlijks exporteren ze wereldwijd 27 tot 30 miljoen tulpen. Christoph Pieters, eigenaar van Tuliflor : « Als je tulpen zegt, dan denken we al gauw aan Nederland, maar we hebben in Vlaanderen ook een behoorlijke productie. Wij broeien hoofdzakelijk dikkere bollen in vergelijking met die van onze Nederlandse collega’s. Dit resulteert in zwaardere stengels en grotere bloemen met een langere houdbaarheid. »

Vlaamse snijbloemen: een bonte mix
Vlaanderen telt 38 producenten van snijbloemen, goed voor een productieoppervlakte van 60 hectare. Naast kleurrijke tulpen wordt in Vlaanderen een mooie mix aan snijbloemen geproduceerd. Denk maar aan de roos als klassieker, de flamboyante amaryllis, de frivole anjer of de elegante lelie. Deze snijbloemen worden ofwel rechtstreeks aan de retail verkocht, of worden vermarkt via de veilingen in Brussel, Nederland en Duitsland. Belgische snijbloemen zijn immers ook geliefd bij buitenlandse klanten, en zijn vooral bestemd voor Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Download documenten