Beleef mee de Bioweek (7-15 juni)

Van 7 tot 15 juni 2025 vindt de Bioweek plaats in heel België. Bedoeling is het bewustzijn rond bio te verhogen bij de consument door de voordelen van biologische voeding en productie te belichten.
De Bioweek is een gezamenlijk initiatief van de hele biosector, VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en Apaq-W (Agence Wallonne pour la Promotion d’une Agriculture de Qualité). In Vlaanderen is ze onderdeel van het strategisch plan bio 2023-2027.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns opende de Bioweek in Vlaanderen op het Fruitbedrijf Jacobs in Sint-Truiden. Hugo Jacobs teelt er kersen, appelen en peren op biologische wijze. De diversiteit in de plantage is de sleutel tot het succes van zijn biologische fruitteelt. De percelen kers, peer en appel worden afgewisseld en daarnaast herbergt zijn plantage tal van andere soorten, zowel bomen als haagplanten. Hugo:” Van het vroege voorjaar tot het late najaar is er daardoor steeds voldoende eten voor nuttige insecten. Bio is voor mij samenwerken met de natuur en enkel sturen waar het echt nodig is.”

Hugo Jacobs, biofruitteler

Op ontdekking!

Producenten, verwerkers en verkopers van bioproducten voorzien opendeurdagen of andere activiteiten tijdens de Bioweek en brengen hun passie voor bio naar voren. Promotieacties stimuleren de verkoop van bioproducten. De activiteiten die plaatsvinden tijdens de Bioweek in Vlaanderen werden verzameld op www.bioweek.be, een onderdeel van www.allesoverbio.be. De website www.allesoverbio.be is trouwens de spil van alle communicatie over bio naar consumenten. Je kan er terecht voor nieuws en verhalen van biolandbouwers. Daarnaast vind je er veel feitelijke info over bio zoals de voordelen van biologische landbouw voor het milieu (o.a. grotere biodiversiteit, veerkrachtige bodem, natuurlijke bestrijdingsmiddelen, minder dieren per hectare enz.)

Intentie om bio te kopen neemt toe
De Bioweek wordt in Vlaanderen geflankeerd door een VLAM-campagne die de essentie van biologische producten belicht. De campagne toont dat wie bio eet, zich verbindt met het mooiste van wat de aarde te bieden heeft. Daarnaast spreekt ook het vakmanschap en de passie van de biolandbouwers voor zich. De campagne draagt de baseline ‘Bio, da’s sowieso goed gekozen!’ en loopt in hoofdzaak via radio, online platforms en sociale media. De campagne loopt voor het tweede jaar.
Filip Fontaine, CEO VLAM: “Uit een bevraging die we vorig jaar hielden na een campagnegolf blijkt alvast dat de campagne haar effect niet gemist heeft. 46% van de respondenten die een van de twee radiospots hoorden beweren dat de spot een positieve invloed had op hun mening over bio en 41% op hun aankoop van bioproducten. 69% van de respondenten die één van de online video’s zagen stelden dat de video een positieve invloed had op hun mening over bio en 57% op hun aankopen van bio.”
Uit dezelfde bevraging blijkt dat de campagne ook de kennis over het EU-biologo aanscherpt. De logobekendheid steeg van 65% in 2020 naar 71% in 2024. Het EU-biologo op de verpakking garandeert dat de strenge Europese biowetgeving strikt gevolgd werd bij de productie en is verplicht voor alle biologische, verpakte voedingsproducten in de hele Europese Unie.

De positieve evolutie in de houding ten aanzien van bio blijkt ook uit de thuisverbruikscijfers die YouGov verzamelt in opdracht van VLAM. Fontaine: “Daaruit blijkt dat de bestedingen aan bioproducten in stijgende lijn evolueren, met name dankzij een hogere aankoopfrequentie. De Vlaming kocht in 2024 gemiddeld 28,3 keer bio. De meeste kopers zijn er voor bio-groenten, gevolgd door fruit, zuivel, vlees, eieren, aardappelen en brood.”

Samen voor groei van bio

Een volledige blik op de evolutie van de biosector in Vlaanderen, wordt geschetst in het jaarlijkse Biorapport van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, dat na de zomer verwacht wordt. Daarin worden zowel de productie- als consumptiezijde belicht. Deze twee pijlers zijn ook de grondslag van het Strategisch plan voor bio, een meerjarenplan met 5 groeidoelstellingen. Minister van Landbouw Jo Brouns: “De 5 x 5% groeiambities op maat van de Vlaamse biolandbouw zijn ambitieus en we willen er voor blijven gaan. Een toenemende belangstelling voor bio van consumenten en een groeiende consumptie zijn alleszins dé motor voor een groeiende biosector. Ik nodig iedereen daarom uit bio van dichterbij te leren kennen tijdens de Bioweek.”

Vlaanderen neemt o.a. volgende initiatieven om de groeiambities te realiseren:

  1. Overheidsorganisaties en grootkeukens worden aangemoedigd om meer bioproducten aan te bieden.
  2. Extra middelen voor steun voor omschakeling naar bio voor producenten en voor de voortzetting van de biologische productie (via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid). Daarbij ook veel aandacht voor vorming.
  3. Acties voor de verdere optimalisering van de bioketen, bv kennisverhoging over bio bij verwerkers en verpakkers.
  4. Middelen voor onderzoek en ontwikkeling.
  5. Bewustwordingscampagne naar de consument via VLAM om de betekenis en verdienste van bio uit te leggen.

Meer details over het ‘Strategisch Plan 2023 – 2027’ leest u op Strategisch plan bio 2023-2027. Bio van boer tot bord: 5 x 5% Vlaamse ambities op maat | Vlaanderen.be

Dit zijn de 5 x 5 groeiambities voor bio tegen 2027:

    1. 5% landbouwareaal: het areaal onder biologische productie neemt toe tot 30.000 ha tegen eind 2027
    2. 5% omzetwaarde van de biologische dierlijke productie: de omzetwaarde van de biologische dierlijke productie groeit naar 5% van de omzetwaarde van de gezamenlijke dierlijke productie (met inbegrip van zuivel)
    3. 5% biolandbouwbedrijven: minimaal 5% van de landbouwbedrijven zijn biobedrijven tegen eind 2027
    4. 5% bioconsumptie: het volume van de bioconsumptie groeit tot 5% van de totale consumptie tegen eind 2027
    5. 5% bio in overheidscatering: bio maakt 5% uit van de overheidscatering tegen eind 2027.
Logo Bioweek