Belg koopt meer groenten en fruit

De afgelopen decennia is het voedingspatroon van de Belgische consument gewijzigd, onder meer onder invloed van de gezondheidstrend en andere voedingsbehoeften. Groenten lijken nog meer te profiteren van het veranderend dieet dan fruit. De thuisconsumptie blijft voor groenten en fruit de norm. 70% van de groenten en 62% van het fruit wordt thuis geconsumeerd. Ruim drie kwart van de groente- en fruitaankopen voor thuisverbruik zijn vers.
Wortelen hebben de afgelopen tien jaar sterk aan populariteit gewonnen en hebben de tomaten onttroond als populairste groentesoort. Appelen blijven met een thuisverbruik van zo’n 10 kg per kop op nummer één in de fruittoptien. Ze konden geen gelijke tred houden met het marktgemiddelde en zagen hun marktaandeel op tien jaar tijd dalen van 22% naar minder dan 20%.
De groente- en fruitverkoop wordt gedomineerd door de supermarkten. Dis 1 is veruit het belangrijkste distributiekanaal voor verse groenten en fruit. Bijna de helft van alle verse groenten en fruit wordt in dit kanaal gekocht. De hard discount is op lange termijn wel de grote winnaar en zag zijn marktaandeel fors stijgen van 16% in 2005 tot bijna 22% vorig jaar.

Dit blijkt uit onderzoek van GfK PanelServices Benelux en InSites Consulting in opdracht van VLAM.

Op lange termijn zit het groente- en fruitverbruik in de lift

De afgelopen decennia belandden meer groenten en fruit op het bord van de Belgische consument. Groenten en fruit maken steeds meer deel uit van een evenwichtige voeding. Ze profiteerden van de gezondheidstrends en de veranderende eetgewoonten. De Belg verbrandt nu immers een pak minder calorieën dan vijftig jaar geleden. De behoefte aan proteïne en energierijkvoedsel is dus sterk gedaald. Groenten lijken nog meer te profiteren van dit veranderend dieet en van de gezondheidstrend dan fruit.
Er zijn wel enkele opmerkelijke evoluties en verschillen te noteren binnen het verbruik en het aankoopgedrag van de Belg.

Thuisconsumptie is de norm
VLAM volgt via het consumptiepanel van InSites Consulting ook op waar de Belg iets consumeert. Hieruit blijkt dat 70% van de eetmomenten met groenten zich thuis situeren en dit percentage is stijgend. Het aantal eetmomenten met groenten buitenshuis daalt m.a.w., namelijk van 32% in 2007 naar 30% in 2011. Van de consumptieplaatsen buitenshuis is ‘op het werk/school’ de belangrijkste met 10%. Vooral de ‘horeca’ moet als consumptieplaats aan belang inboeten. In de periode 2007 tot 2011 daalde het aandeel van de horeca van 8,4% naar 6,5%.
Fruit wordt voor 62% thuis en voor 38% buitenshuis geconsumeerd. Anders dan bij groenten is bij fruit het aandeel van buitenshuis wel groeiend.

Vers is dominant in de groente- en fruitcategorie
Ruim drie kwart van de groente- en fruitaankopen door de Belgische gezinnen bestaat uit verse groenten en fruit. De verwerkte groenten en fruit winnen lichtjes aan belang. Vooral de smoothies en de verse ‘natuurlijke’ sappen zijn populairder geworden. Hun marktaandeel steeg de afgelopen tien jaar van 14 naar 15%.
Diepvriesgroenten en groenteconserven zijn stabiele segmenten. Fruitconserven daarentegen verminderen qua belang. Vorig jaar kocht de gemiddelde Belg ruim 90 kg verse groenten en fruit (50 kg vers fruit en ruim 40 kg verse groenten) en 31 kg verwerkte groenten en fruit.

De klassiekers zoals prei, ajuinen en wortelen surfen mee op de kookhype
Het groenteassortiment kende het afgelopen decennium enkele opmerkelijk stijgers en dalers.
Bij de grootste stijgers noteren we lange romatomaten, kerstomaten, ijsbergsla, Chinese kool en asperges. Trostomaten groeiden ook sterk en namen de plaats in van de gewone losse tomaten. De categorie van ‘andere uitheemse groentesoorten’ zag zijn aankoopvolume quasi verdubbelen maar ook vruchtgroenten die hier gekweekt worden zoals aubergine, courgette en paprika deden het zeer goed. De klassiekers zoals prei, ajuinen en wortelen surften mee op de kookhype en groeiden stevig door.
Koolsoorten als bloemkool, witte, rode en groene kool deden het minder goed. Zij zagen hun volume gehalveerd. Ook kropsla en selderij kenden een daling.

Wortelen meest populaire groentesoort
Met 6,3 kg per capita waren wortelen in 2012 de populairste groente en ze staken daarmee de tomaten voorbij als meest gekochte groentesoort. Tomaten volgen op de tweede plaats met 6,1 kg per kop. Op de derde plaats zit ajuin met 4,5 kg per kop in de lift. De nationale trots ‘witloof’ staat op nummer vier met 3,5 kg maar verliest terrein. Sla staat op plaats vijf met 2,6 kg en kende het voorbije decennium een groei van 4%. Binnen de slarayon winnen vooral ijsbergsla en speciale slasoorten terrein, terwijl kropsla terrein verliest. De rest van de top tien: prei, paprika en pepers, champignons en courgettes zijn sterke groeiers, met uitzondering van bloemkolen die de voorbije tien jaar sterk inleverden.

Trostomaat wordt marktleider in de tomatenmarkt
Het aandeel van de normale (losse) tomaten bedroeg in 2000 bijna driekwart en is nu gedaald tot zo’n 36%. De trostomaten hebben de plaats van de losse tomaten ingenomen. Dit segment verdubbelde in tien jaar tijd zijn marktaandeel van 20 naar 40%. Het aandeel stabiliseert nu rond de 38%. De trend naar de ‘specialere’ tomaat zet zich verder. Zo halen kerstomaten nu 11% marktaandeel en zijn lange romatomaten al goed voor 15% van de tomatenmarkt.
De winkelprijs van kerstomaten was vorig jaar twee en een halve keer deze van de normale, losse tomaten. Trostomaten waren 7% duurder en lange romatomaten waren 30% duurder dan de normale, losse tomaten.

De toppers appel en sinaasappel dalen binnen de fruitkorf

Binnen het fruitassortiment was er de voorbije tien jaar een enorme groei voor de kleinere segmenten van braambessen, frambozen en blauwe bosbessen. In het middelgrote segment steeg vooral de ananas (+245%). Binnen de toptien was er de grootste groei voor bananen (+26%), aardbeien (+26%), kiwi’s (+17%) en mandarijnen (17%).
De grootste dalerswaren pompelmoezen, rabarber en perziken. Ook de toppers appel en sinaasappel daalden sterker dan gemiddeld en verloren marktaandeel in de fruitkorf.

Appels blijven op één binnen de fruitkorf
Appels bleven met een verbruik van zo’n 10 kg per kop op nummer één in de fruittoptien. Ze zagen hun marktaandeel in tien jaar tijd wel dalen van 22% naar minder dan 20%. Op de tweede plaats volgden de sinaasappelen met een kleine 9 kg. Deze fruitsoort verloor meer terrein dan de appel. De derde positie was weggelegd voor bananen met iets meer dan 8 kg. Bananen zijn de grote winnaar in de toptien want zagen hun aandeel het afgelopen decennium stijgen van 12% naar 16%. Na de afgetekende top drie volgen mandarijnen en aanverwanten met ruim 4 kg. Peren kenden een lichte groei en nemen met 3 kg de vijfde plaats in. Een ander typisch inlands product ‘aardbei’ handhaaft zich met 1,7 kg per capita op een achtste plaats. Citroenen sluiten de toptien af.
De Jonagold blijft de belangrijkste appelvariëteit maar ziet zijn volumeaandeel binnen deze categorie wel dalen van 52% naar 43%. Dit ten voordele van de ‘nieuwe’ appelsoorten zoals Pink Lady, Kanzi en Belgica. Deze laatste variëteit kende wel een moeilijk 2012.
Ruim twee derde van het perenassortiment bestaat uit Conférence. Dit aandeel is de laatste tien jaar sterk gegroeid maar stabiliseert nu. Eén op de zes gekochte peren is een Doyenné du Comice.

Oude en jonge producten
Per soort zijn er producten die relatief meer door jongere gezinnen gekocht worden en andere die relatief meer door oudere gezinnen gekocht worden. Groenten die bij de jongere gezinnen beter scoren zijn komkommer, paprika’s en pepers. Uitgesproken 'jonge' producten zijn verder ook kerstomaten en de nieuwe slasoorten. Groenten die meer door ouderen gekocht worden zijn selder, bonen, peulvruchten, witloof en witte asperges.
Vers fruit wordt algemeen ook goed onthaald door gepensioneerden. Vooral peren, steenvruchten, citrusvruchten en kleinfruit zijn in trek bij deze oudere bevolkingsgroep. Bij jonge alleenstaanden (-40 jaar) scoort exotisch fruit beter dan andere fruitsoorten. Gezinnen met kinderen daarentegen kiezen relatief meer voor appelen, bananen en kiwi’s.

Hard discount en buurtsupermarkt zijn de winnaars
Qua distributie was er in 2012 een verdere groei van de hard discount (21,6% marktaandeel) en buurtsupermarkt (14,3% marktaandeel) ten nadele van vooral de openbare markt en de speciaalzaak. Deze twee kanalen zijn de grootste verliezers van het voorbije decennium. Zij zagen hun marktaandeel continu krimpen van respectievelijk 12,9 naar 6,1% en van 8,9 naar 4,2%.
De marktleider DIS 1 staat op termijn ook onder druk maar bleef vorig jaar wel stabiel op 47,6% marktaandeel.


>> Het volledige dossier met bijhorende grafieken en tabellen kan u hieronder downloaden.

Download documenten