Belgische groente- en fruitsector lanceert virtuele beursbeleving

Productpresentaties, persoonlijke interactie en internationale keynotes. Wie kijkt er niet naar uit om opnieuw te genieten van een inspirerende vakbeurs? Voortaan kan u deze beursbeleving ook vanuit uw (thuis)kantoor ervaren. De Belgische groente- en fruitsector bundelde immers de krachten en lanceert eind maart een nieuw exportplatform: virtual.belgianfruitsandvegetables.com. Het VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties), LAVA (Logistieke Veilingsassociatie) en VLAM (Vlaams Centrum Voor Agro- en Visserijmarketing) willen hiermee Belgische leveranciers en buitenlandse klanten dichter bij elkaar brengen.

Belgische groenten en fruit zijn wereldwijd bekend en gegeerd om hun kwaliteit. Om de continuïteit in de exporthandel te blijven garanderen, zijn contacten met plaatselijke afnemers op de exportmarkten cruciaal. Daarom werd er door VLAM en het VBT steeds zeer sterk ingezet op de actieve aanwezigheid op gespecialiseerde beurzen voor de handel in verse groenten en fruit. Omwille van de corona-crisis zijn deze persoonlijke contactmomenten weggevallen en kunnen de leveranciers hun producten niet meer fysiek tonen aan hun klanten. De Belgische groente- en fruitsector besloot daarom om een gezamenlijk exportplatform uit te werken zodat leveranciers hun contacten digitaal konden blijven bereiken. Het VBT werkte samen met VLAM en LAVA de afgelopen maanden hard aan een flexibel en gebruiksvriendelijk digitaal exportplatform. Dit initiatief is mogelijk dankzij de middelen die Minister van landbouw Hilde Crevits via een incubator ter beschikking stelde.

Een beursbeleving op kantoor of thuis

Op dit exportplatform zullen in de komende weken en maanden interessante keynote speeches te volgen zijn. De Belgische groente- en fruitsector nodigt hiervoor een aantal internationaal bekende experts uit die vanuit hun kennis en ervaring naar de evoluties in de verssector kijken.

De grootste troef van het nieuwe digitale platform is de interactiviteit. Naast informatie over de Belgische fruit- en groenteteelt, kunnen bezoekers op de virtuele podia van producentenorganisaties en exporteurs terecht om er het ruime assortiment aan producten te ontdekken. Wie interesse heeft, kan onmiddellijk bij de juiste contactpersoon terecht. Zo brengt dit platform de beursbeleving makkelijk tot in ieders (thuis)kantoor, ook in corona-tijd.

VBT koos met dit project voor een positief en collectief verhaal. De crisis biedt namelijk de mogelijkheid om toekomstgericht te denken en resoluut te kiezen voor een digitale tool. De Belgische groente- en fruitsector is er immers van overtuigd dat virtuele events op termijn een vaste plaats zullen innemen naast de fysieke beurzen.

De lancering wordt groots ingezet met een reeks online events vanaf 20 april en een digitale promotiecampagne om dit te ondersteunen. Het platform is vanaf 29 maart te bezoeken op https://virtual.belgianfruitsandvegetables.com/

Contactpersoon: Luc Vanoirbeek – VBT Algemeen secretaris – Tel +32 (0) 477 330 635