Belgische speculaas met amandel uit Gavere en Hagelandse perziken krijgen label STREEKPRODUCT.be

De korf van Vlaamse traditionele streekproducten is uitgebreid met twee producten. Gavers Flupke van Bon Appetine uit Gavere en perziken uit het Hageland van Ludo Rosseels uit Aarschot mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be dragen. Dat besliste de Sectorgroep Streekproducten van VLAM.

Logo STREEKPRODUCT.be

Afhankelijk van het aantal aanvragen voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing vzw) twee à drie erkenningsrondes per jaar voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.

In de erkenningsronde van september 2025 kregen twee producten groen licht. De aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie.

“Met deze erkenningen maken we ons eetbaar erfgoed herkenbaarder en stimuleren we de Vlaming om deze meer te ontdekken. Vandaag vertegenwoordigen de Vlaams erkende streekproducten zo’n 300 vakmensen met oog voor traditie en kwaliteit, goed voor 222 verschillende erkende producten,“ Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw.

Hieronder vindt u toelichting bij de nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten:

Belgische speculaas met amandel

Aangeboden als Gavers Flupke door Bon Appetine uit Gavere
Hoewel het koekje een zeer lokale naam draagt proefde de Beoordelingscommissie hier een typische Belgische speculaas met amandelen. De commissie controleert de vier kenmerken eigen aan Belgische speculaas: dun, krokant gebakken, licht gekruid met kaneel en gezoet met donkere kandijsuiker. Bovendien draagt het koekje een tekening, echter niet het typische molentje of bloemetje, maar een afdruk van een unieke fontein in Gavere uit 1781.

Bakker Kris Demeyer creëerde de amandelspeculaas in 1994, samen met het Gavers Valeirke wordt het gepromoot door de Gaverse Confrerie van de Tantes en de Nonkels van Valeir. Dochter Tineke bakt ze nog steeds in haar koffiebar en winkel volgens vaders recept.

Meer info:
Bon Appetine
www.bonappetine.be
Onderstraat 108,
9890 Gavere

Gavers Flupke

Perziken uit het Hageland / Hagelandse perziken

Aangeboden door Ludo Rosseels uit Aarschot
Op de Hagelandse heuvelruggen teelt Ludo Rosseels perziken, zowel oude lokale rassen als nieuwere variëteiten. De lokale rassen zijn terug te voeren tot de periode vanaf de jaren 1800 en komen uit de verschillende perzikteeltcentra rond Broechem, Heist-op-den-Berg, Aarschot en Halen. Vaak gebieden waar in de 16de eeuw de druiventeelt nog belangrijk was. De topjaren van de Vlaamse perzikteelt lagen in de jaren 1960. Nadien ging het snel bergaf en schakelden de boeren over op appels, peren en ook grondwitloof. De familie Rosseels startte in 1956 met de perzikteelt, vanaf 1976 werd de teelt combineerd met grondwitloof. Ludo Rosseels is vandaag de laatste perzikenteler uit de streek.

Bij Ludo vind je de oude rassen Lieveling, Jefkes, Charles Ingouf, Vaes oogst, Amsden, … De perzikenoogst is sterk afhankelijk van het weer. Vorst in de maand april, een natte, winderige lente of droge zomer zorgen voor een beperkte oogst. De teelt ondervindt ook invloed van de klimaatwijzigingen. Ludo oogst zijn perziken van einde juni tot midden augustus en verkoopt ze à point aan een kraam langs de Rillaarsebaan.

Meer info:
Ludo Rosseels
Rillaarsebaan 252/232,
3200 Aarschot
M 0475 63 42 30

Hagelandse perziken

Meer info over Vlaamse streekproducten vindt u op www.streekproduct.be. Geïnteresseerde producenten vinden er ook info over de voorwaarden om een Vlaams erkenningslabel aan te vragen en het digitaal aanvraagformulier.