Bloemen en planten recht van bij de boer

De Belgische siertelers hebben de laatste weken heel veel bloemen en planten opgekweekt, klaar voor gebruik. Hoewel de tuincentra zaterdag weer mogen openen, blijven extra afzetkanalen meer dan nodig. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), het Steunpunt Korte Keten en AVBS, de Vlaamse sierteelt en groenfederatie, koppelen onze hoeveproducenten, die vandaag erg goed gevonden worden, aan onze siertelers. Hierdoor zijn planten voortaan ook verkrijgbaar in heel wat hoevewinkels.

De perfecte match tussen hoevewinkels en siertelers

Hoewel de tuincentra vanaf morgen opnieuw open zijn, is thuisverkoop, verkoop in bloemenwinkels of op de markt nog niet toegestaan. Daarom zijn bijkomende aankoopkanalen in eigen buurt welkom.

VLAM, Steunpunt Korte Keten en AVBS ontwikkelden daarom een online platform waarop zowel siertelers als hoeveproducenten zich kandidaat kunnen stellen. AVBS gaat met deze gegevens aan de slag en koppelt hoevewinkels en siertelers die bij elkaar in de buurt wonen aan elkaar.

Een extra verkoopskanaal voor siertelers

Siertelers kunnen hun waren dus vandaag ook verdelen via de hoevewinkels uit de buurt. Sierteler Jan Gielis van Belgicactus uit Westerlo reageert alvast enthousiast: “Het is maar een klein stukje van wat ik normaal verkoop, maar ik geloof wel dat er toekomst in zit. Ik sta heel erg achter de visie om de verkoop zo lokaal mogelijk te houden en voor ons betekent dat voornamelijk in de Kempen. Dit kan echt het begin zijn van iets moois.”

Hoevewinkels kunnen hun aanbod uitbreiden en zijn solidair met siertelers

Ook de uitbaters van de hoevewinkel hebben baat bij verkoop van sierteeltproducten. Zo vertelt An Cools uit Tielen: “Onze klanten reageren verrast op de uitbreiding van ons aanbod met vetplantjes van Belgicactus.” Ze bevestigt bovendien dat het de laatste dagen ontzettend druk is en dat de mensen duidelijk de weg naar de hoevewinkel gevonden hebben.

Bij welke hoeveproducent vind je een bloemetje of plant?

Onderzoek in opdracht van VLAM toont aan dat de Belgen vaker kiezen voor lokale producten. Hier bundelen we de hoevewinkels die momenteel bloemen en planten van siertelers uit de buurt verkopen. We willen iedereen aanmoedigen om te blijven kiezen voor lokaal lekkers, hoeveproducten en voor lokale bloemen en planten. Zo kunnen we onze landbouwers een hart onder de riem blijven steken.

 

Download documenten