Canadezen smaken de VLAM-hapjes van groenten & Conference

Onder de nieuwe slogan “PURE. Belgian vegetables from the heart of Europe” nam VLAM samen met vier exportbedrijven deel aan de 94ste editie van CPMA Convention and Trade show in Montréal. Le Palais des Congrés in Montréal vormde het decor van een zeer succesvolle editie, die ongeveer 5.000 bezoekers en 272 exposanten telde, waaronder slechts twee Europese standhouders.

De deelname van VLAM kaderde binnen de nieuwe EU-gefinancierde campagne Taste Of Europe Amerika. Binnen dit programma organiseert VLAM gedurende drie jaar acties in Canada, de VS, Mexico en Colombia. Samen met BelOrta, Nicolaï Fruit, Vanco Belgium en DBS Agro zette VLAM enkele Belgische toppers in de kijker. De productpresentatie op de VLAM-stand toonde een mooi assortiment van o.a. prei, witloof (bio, roodloof, mini-witloof en standaard witloof), witte asperges, knolselder, paprika (rood, groen, oranje en geel), snijbonen, spruitjes, friseline en Conference peren. De aandacht van de bezoekers werd getrokken door de witte asperges, die minder gekend zijn in Canada. Ook onze brede gamma van witloof scoorde hoge ogen bij het lokale publiek.

VLAM trakteert en animeert bezoekers
Showcooking was de ideale manier om de bezoekers de Belgische specialiteiten zelf te laten proeven en hen te overtuigen van de smaak en kwaliteit van onze producten. Dit jaar trakteerde VLAM op o.a. soep van knolselder & spruiten, gebakken spruitjes met de typische ahornsiroop, koude asperges met dressing van kappertjes, sla van witloof en roodloof met zoete paprika, peer en gebakken knolselder. Proevertjes zorgen altijd voor een positieve dynamiek op een beurs en creëren meer interactie met het publiek. Zo kregen we veel positieve feedback over onze sappige Conference-peer, waarbij men vooral verrast was door zijn zoete smaak. VLAM trok de voorbijgangers ook aan via een spelletje op de iPad. De deelnemers konden een ovenhandschoen of een katoenen groentezakje winnen en reageerden erg enthousiast.

Belgische export
De Belgische export van verse groenten naar Canada is eerder beperkt maar kent wel stabiele afzetvolumes. België voerde vorig jaar vooral witloof (450 ton), knolselder (272 ton), prei (77 ton), bonen (52 ton) en ander kolen-spruiten (97 ton) uit naar Canada. Vooral de export van witloof en knolselder kende vorig jaar een mooie stijging in volume.
De Belgische export van deze groenten vertegenwoordigt een vrij groot aandeel in de totale EU-export naar Canada: 91% voor witloof, 66% voor knolselder, 80% voor bonen en 18% voor andere kolen.
De export van Belgisch vers fruit is nog erg beperkt. Voor Conference ging de markt pas open in 2014.

CETA
Sinds 21 september 2017 is CETA in werking getreden. De importtarieven op de verschillende producten zijn daarmee geëlimineerd. Het effect hiervan is nog niet zichtbaar in de handelscijfers van 2017 maar zal de volgende jaren pas duidelijk worden.

 

* Nota aan de redactie: Op de groepsfoto (v.l.n.r.): Katleen Chevaillier en Greet De Vos (FIT), Anna Duginova (VLAM), Johan de Gendt (Nicolai Fruit), Gunther de Boelpaep en Victor Bernad (DBS), Diederik Bogaert (Vanco) en Miguel Demaeght (BelOrta) in de gezamenlijke VLAM-stand.

Download documenten