Cocquyt en Dubuisson winnen meest innoverende aardappelproducenten

Stefaan en Els Cocquyt-Vanneste uit Moerkerke-Damme en Sébastien Dubuisson uit Beloeil zijn de winnaars van de vierde Inno Potato Award. Hun projecten werden door collega-aardappeltelers en door een professionele jury verkozen als meest innoverende project tijdens de vakbeurs Interpom|Primeurs. Stefaan en Els maakten indruk met hun omgebouwde aardappelrooier om vroege aardappelen te rooien en is de Vlaamse winnaar. Sébastien presenteerde een techniek om aardappelopslag te vermijden en werd verkozen tot Waalse winnaar.

En de winnaars zijn…
In Vlaanderen
1.500 euro voor Stefaan en Els Cocquyt-Vanneste uit Moerkerke-Damme
1.000 euro voor Franken Agro uit Postel
750 euro voor Luc Lavens uit Lichtervelde

In Wallonië
1.500 euro voor Sébastien Dubuisson uit Beloeil
1.000 euro voor Laurent Legrand uit Vaux-sur-Sûre
750 euro voor Société du Terroir de Geer uit Geer

Innovatie Belgische aardappeltelers in de kijker
De Belgische aardappelsector is de laatste decennia sterk geëvolueerd. Enkele innovatieve projecten die onze landbouw efficiënter, duurzamer en kwaliteitsvoller maken zijn daar een levendig bewijs van. De sector wil graag de producenten met vernieuwende ideeën belonen en reikte daarom voor de vierde keer de Belgian Inno Potato Award uit tijdens Interpom|Primeurs. Vertegenwoordigers van de Vlaamse en Waalse landbouwministers Joke Schauvliege en René Collin steunen dit initiatief met een geldprijs die overhandigd werd op 29 november tijdens Interpom|Primeurs.

Jury en sectorcollega’s kiezen winnaars
De Inno Potato Award bood via een wedstrijd in Vlaanderen en Wallonië aardappeltelers de kans om een recent toegepaste innovatie voor te stellen aan hun collega’s in de sector. De innovaties moesten een toegevoegde waarde bieden aan hun bedrijf en de sector in het algemeen.
De professionele jury uit de aardappelsector maakte op basis van vooraf vastgelegde criteria een selectie tussen alle ingediende dossiers, waaruit zes kandidaten geselecteerd werden, drie uit Vlaanderen en drie uit Wallonië. De jury bezocht elk bedrijf ook persoonlijk om het initiatief goed te kunnen beoordelen en mocht de helft van de punten toekennen. De rest van de punten werden gegeven door de bezoekers van Interpom|Primeurs. Elke bezoeker aan deze vakbeurs kreeg op 27 en 28 november bij het binnenkomen de kans om te stemmen op het project dat hem/haar het meeste aansprak.


 Belgian Inno Potato Award

 ▪ Prijsuitreiking tijdens Interpom/Primeurs (29 november 2016) – www.interpom-primeurs.be
 ▪ 6 genomineerde bedrijven
 ▪ Prijzen geschonken door het Vlaamse en het Waalse Gewest
 ▪ Partners & sponsor: Apaq-W, BDB, Belgapom, Boerenbond, Boerenstebuiten, Carah, CRA-W,  FIWAP, ILVO, Interpom|Primeurs, PCA, Syngenta en VLAM
 ▪ www.innopotato.be

NOTA AAN DE PERS

- Download hier de foto’s (© Inno Potato Award) van de zes laureaten en hun projecten.
- De volledige persmap, inclusief de reportages van de projecten, het logo van de Inno Potato Award en een foto van de Vlaamse winnaar kan u hieronder downloaden.

Download documenten