Deze chef-koks strijden om de titel ‘Viskok van het jaar 2026’

Op maandag 17 november nemen vijf professionele chefs het tegen elkaar op tijdens de finale van ‘Viskok van het Jaar 2026’, in hal 8 van Horeca Expo Gent. Hun uitdaging: de jury overtuigen met het lekkerste en origineelste gerecht met zeeduivel, de vis van het jaar.

De wedstrijd

De Nationale Horecawedstrijd van VLAM met de vis van het jaar is inmiddels aan haar 36ste editie toe en vindt traditioneel plaats tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent.

Een vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door North Sea Chef Filip Claeys, selecteerde uit de ingestuurde recepten vijf finalisten. Zij nemen het op 17 november tegen elkaar op in de demonstratiekeukens van Horeca Expo.

Zeeduivel, Vis van het Jaar 2025

De vijf finalisten gaan aan de slag met zeeduivel. Deze vis werd door VLAM, samen met de Vlaamse visserijsector, uitgeroepen tot Vis van het Jaar 2025. Zeeduivel is een van de sterkhouders van onze visserij. Er wordt niet gericht op gevist, maar de soort vormt een aanzienlijke bijvangst bij tong en pladijs. Het visvlees is stevig, blank en heeft een milde, zoete smaak.

Finalisten

  • Sam Van Landeghem – restaurant Den Silveren Harynck (Sint-Niklaas)
  • Arne Schouteten – restaurant Nast (Izegem)
  • Mattias Maertens – restaurant M Bistro (Nieuwpoort)
  • Joseph Jérémy – restaurant On s’en fish (Belgrade)
  • Pim Meiresone – restaurant Casserole Ter Groene Poorte (Brugge)

Winnaars van de vorige edities

  • Viskok 2025: Marco Santoni – restaurant Boury (Roeselare)
  • Viskok 2024: Gilles Pauwels – traiteurszaak Visateljee (Pittem)
  • Viskok 2023: Baptiste Tieberghien – restaurant Lin’eau (Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve)
  • Viskok 2022: Piet Vande Casteele – Duchateau Catering (Deinze-Grammene)
Marco Santoni en sous-chef, viskok van het jaar 2025

Prijzen

De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee van kunstenaar Petra Demeyere, een diploma en een cadeaucheque voor een diner bij restaurant Boury in Roeselare. Er worden ook vijf dinerbonnen verloot voor een etentje in het winnende restaurant.

De laureaten ontvangen elk een diploma 'Laureaat - Viskok van het Jaar 2026' en een dinerkaart voor restaurant De Jonkman in Brugge.

Praktisch

De finale van ‘Viskok van het Jaar 2026’ vindt plaats tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent, in de demonstratiekeukens van hal 8. Journalisten zijn van harte welkom om de finale bij te wonen. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via pers@vlam.be.

  • Start van de wedstrijd: 14.00 u
  • Start degustatie door de jury: 15.45 u
  • Proclamatie: 16.45 u
  • Aansluitend: receptie