Groenaannemer-award 2022 voor ‘Welzijnscampus Portavida te Genk’

Ontwerp door Artes Group uit Kruibeke en aanleg door groenaannemer Dolmans Landscaping Services uit Lummen

De VVOG-wedstrijd Openbaargroen-awards reikt een speciale award uit aan een openbaargroen-project dat gerealiseerd werd met een opvallende inbreng van een professionele groenaannemer. Dit jaar gaat de prijs naar ‘Welzijnscampus Portavida te Genk’. De aanleg ervan gebeurde door Dolmans Landscaping Services uit Lummen.

Met de groenaannemer-award willen VLAM en VVOG (Vereniging voor Openbaar Groen) het maatschappelijk belang van openbaar groen in de kijker zetten en wijzen op de meerwaarde van een professionele aanpak door een groenaannemer. De award werd op 15 december 2022 uitgereikt op de finaledag van de Openbaargroen-awards in Diksmuide.

Welzijnscampus Portavida te Genk

De naam Portavida is een combinatie van het Italiaanse 'porta' en het Spaanse 'vida', wat van Portavida de ‘Poort tot het leven’ maakt. De hele welzijnssite, zo’n 10.000 m2, is gelegen in het groen. Portavide is een oord waar wonen, werken, ontspannen en cultuur verweven zijn. Het groenontwerp stimuleert tot bewegen, het nodigt uit om te wandelen, te fietsen of gewoon op een bankje te genieten van de omgeving.

Overal op de campus is ruimte gegeven aan veel groen, in allerlei vormen. Van simpele gazons tot kleurige vaste planten borders en heel wat bomen, veel biodiversiteit en voor elk wat wils. Vogels, bijen en insecten worden aangetrokken tot het diverse biotoop. Het hemelwater kan infiltreren in de plantvakken, wat de aanplantingen klimaatrobuuster maakt.

De parkeerplaatsen werden allemaal ondergronds voorzien, zodat er op de campus zelf enkel voetgangers en fietsers zijn. Er werden verschillende wandel- en fietspaden voorzien doorheen de hele campus, zo is er ook een slingerend fietspad voorzien om de steile helling wat af te zwakken.

Contactgegevens groenaannemer:
Dolmans Landscaping Services Limburg
Dellestraat 5
3560 Lummen
belgie@dolmanslandscapingservices.com
Tel. +32 (0)11 82 12 48

Andere laureaten Openbaargroen-awards

Dolmans Landscaping group uit Bunde kreeg de Groenaannemer-award van VLAM en VVOG in de categorieën water, biodiversiteit, BIJzonder en totaalaanpak.

Benieuwd naar de andere realisaties en laureaten van de Openbaargroen-awards 2022?
U kunt ze hier bekijken.