Marco Santoni wordt Viskok van het Jaar 2025 en wint de Nationale Horecawedstrijd met zeekat

De Nationale Horecawedstrijd Viskok van het Jaar is al 35 jaar de uitdaging bij uitstek voor professionele chefs om hun kunnen te tonen met vis. Op maandag 18 november streden vijf finalisten in de kookarena op de vakbeurs Horeca Expo Gent om het lekkerste en origineelste gerecht met zeekat klaar te maken. Hilde Crevits, Vlaams minister voor Zeevisserij, volgde de wedstrijd en maakte de winnaar bekend. De eer ging naar Marco Santoni met het gerecht zeekat met risotto van bospaddestoel, gremolata en gekonfijte paprika en een bijgerecht van zeekat, ei, guanciale en parmezaan.

Commis chef Thibo Bomberna, Viskok van het Jaar Marco Santoni en minister Hilde Crevits

De wedstrijd

De Nationale Horecawedstrijd van VLAM is even oud als Horeca Expo zelf en blijft een wedstrijd om reikhalzend naar uit te kijken. De wedstrijd is voorbehouden aan professionele chefs. Ze gaan de uitdaging aan om het lekkerste en origineelste gerecht klaar te maken met zeekat en één of meerdere Vlaamse streekproducten. De gerechten dienen op de menukaart van de deelnemers te staan.

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten en beoordeelde de gerechten in de wedstrijdkeuken van de vakbeurs. Hilde Crevits, Vlaams minister voor Zeevisserij, woonde de uitreiking bij.

Volgende finalisten streden voor de titel van Viskok van het Jaar 2025:

Pieter Puype - Barisdam Bistro in Werken (Kortemark)
Marco Santoni – Boury in Roeselare
An Nelissen – ’t Pure Genot in Dilsen-Stokkem
William McKinlay – On S‘en Fish in Namen
Thibo Luca – Bistro Marron in Zulte

Zeekat in de kijker

Dit keer dienden de finalisten te werken met zeekat (sepia), een weekdier dat de laatste jaren in toenemende mate wordt opgevist door onze Vlaamse vissers. De aanvoer van zeekat steeg in 2023 met 23% tot 1803 ton, met een waarde van ruim 5,7 miljoen euro. De aanvoer van inktvis globaal steeg tot 2620 ton.

“Zeekat, een inktvis, associëren we met gezellig tafelen in Zuid-Europa, terwijl deze vis ook perfect hier op het bord past. Door hem als voorwerp te nemen voor de zeer befaamde Nationale Horecawedstrijd geven we zowel horecaprofessionals als visliefhebbers de hint om ook eens zeekat op het menu te zetten en lekker te bereiden”, stelde Hilde Crevits, Vlaams minister voor Zeevisserij. Ze feliciteerde de vijf laureaten met hun deelname en prestaties in de wedstrijdkeuken op Horeca Expo.

Winnaar

De vakjury duidde Marco Santoni aan als winnaar van de wedstrijd. Hij bereidde zeekat met risotto van bospaddestoel, gremolata en gekonfijte paprika en een bijgerecht van zeekat, ei, guanciale en parmezaan.

Het winnende gerecht, Viskok van het Jaar 2025

Naast de befaamde titel Viskok van het Jaar 2025 kreeg de winnaar een mooi prijzenpakket: de Viskok van het Jaar-trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma Winnaar - Viskok van het Jaar 2025, een cheque ter waarde van € 1.000 en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Boury in Roeselare. Ten slotte kunnen consumenten via een wedstrijd kans maken op een van de vijf waardebonnen om te dineren in het winnende restaurant.

De laureaten ontvingen elk het diploma Laureaat - Viskok van het Jaar 2025 en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

Foto’s van de wedstrijd, de laureaten en de gerechten zijn te verkrijgen via pers@vlam.be.

© Frank Croes