Minister-president steunt VLAM-actie voor hardfruit in India

India is een ruime markt met veel groeipotentieel, waar na het wegvallen van de Russische markt nieuwe kansen liggen. Reden genoeg om er een VLAM-actie voor Belgisch hardfruit te organiseren tijdens de Fresh Produce India conferentie. Minister-president Geert Bourgeois was gelijktijdig op FIT-missie in India en bezorgde de VLAM-actie extra aandacht.

Fresh Produce India
VLAM nam voor de eerste keer deel aan de Fresh Produce India conferentie op 26 en 27 april in de belangrijkste handelsstad Mumbai. Deze actie ondersteunde de export van voornamelijk ons hardfruit binnen het Europees gecofinancierde project ‘Perfect taste, premium quality’. Er was heel wat interesse van exporteurs en veilingen met ervaring in India.
Fresh Produce India is de verzamelnaam voor een aantal conferenties en thematische workshops over de Indiase groente- en fruitmarkt en de opportuniteiten van India in het bijzonder. VLAM was hoofdsponsor van de conferentie en hield er een workshop waar zowel VBT als Fresh Trade Belgium de sterktes van het Belgisch product konden uitspelen.
De VLAM-stand kreeg een prominente plaats en ook de receptie werd door VLAM gesponsord, zodat onze appelen gedurende de hele conferentie centraal stonden. VLAM organiseerde er ook een degustatie, waarbij het Indiase publiek kon kennismaken met veel variëteiten. Dit werd gesmaakt.
De exporteurs en veilingen waren tevreden met de gelegde contacten en zien mogelijkheden om onze marktsituatie in India verder te ontwikkelen. Een deelname aan de editie van 2017 was voor hen alvast een evidentie.

FIT-missie met minister-president
De VLAM-deelname sloot aan op het bezoek aan India van Vlaams Minister President Geert Bourgeois die een economische FIT-missie met 55 bedrijven leidde naar Pune, Mumbai en Bangalore. De VLAM-bedrijven konden zich bij FIT inschrijven voor dit initiatief. Zo kregen ze een specifiek programma in Pune en Bangalore gekoppeld aan de groente- en fruitconferentie. Via dit programma konden ze drie boeiende en zich ontwikkelende steden bezoeken en er de vroegmarkten en lokale afnemers van AGF ontmoeten. Minister-president Bourgeois ondersteunde onze deelname ook met een uitgebreid bezoek aan de VLAM-stand, waarna hij de sterktes van onze sector aan de Indiase klanten kon duiden tijdens de openingsspeech van de netwerkreceptie. Dit bezoek kreeg heel wat weerklank in de Vlaamse pers.

De Indiase fruitmarkt in cijfers
De import van appelen en peren kent de jongste tien jaar een hoge vlucht in India. De geïmporteerde volumes stegen er met een factor vijf, goed voor 194.000 ton appelen en 22.000 ton peren in 2015. De belangrijkste leveranciers voor appelen zijn de VS, China, Chili en Nieuw-Zeeland. De top 3 voor peren wordt aangevoerd door China, gevolgd door Zuid-Afrika en de VS.
Ook de Europese appelen en peren vinden steeds meer aftrek in India. In 2006 bijvoorbeeld bedroeg het Europese aandeel slechts 0,2% tegenover 9,5% in 2015. De belangrijkste EU-leveranciers van appelen in India zijn Italië, België en Frankrijk. Het Belgische aandeel in de Indiase import van appelen uit de EU-28 bedraagt ruim 30%, of 5.517 ton.
Tot voor enkele jaren was er geen sprake van perenimport uit Europa in India. Intussen is die import wel op gang gekomen. In 2015 spreken we van een bescheiden import van 277, waarvan 85% of 236 ton uit België kwam. Ook Italië zet zijn peren af in India.
Door de grootte van deze markt van 1,2 miljard inwoners en de appreciatie voor onze appels is er zeker ruimte voor verdere groei. Intussen loopt er een nieuwe aanvraag om ook onze Conferencepeer te introduceren aan de hand van een Europese promotiecampagne. Momenteel is deze peer nog relatief onbekend en zit de export van peren nog in de beginfase, maar er worden al inspanningen gedaan door onze exporteurs en veilingen.


Foto: (c) Lisa Lust

Download documenten