Nieuwe brochure wil contact tussen korte keten en slachthuissector stimuleren

Steunpunt korte keten ontwikkelde in samenwerking met VLAM de nieuwe informatiebrochure “Slachten voor korte keten”. Het Steunpunt stimuleert hiermee het rechtstreeks contact tussen veehouders en slachthuizen en speelt in op de toegenomen interesse voor lokale producten en lokaal kopen.

Toog van een hoeveslager

Hoeveverkoop zit in de lift

Sinds de coronacrisis kopen meer consumenten rechtstreeks op de hoeve. Tijdens de eerste helft van 2020 ging het over 40% meer gezinnen volgens VLAM. Waar voorheen vooral oudere mensen de weg vonden naar de hoeve, kopen nu ook jongere groepen rechtstreeks bij de boer. Ze kochten er dan ook meer vlees dan in 2019.

De toegenomen interesse voor ‘lokaal’ kan ook veehouders en slachthuizen dichter bij elkaar brengen wanneer ze op zoek gaan naar nieuwe verdienmodellen. Daarom lanceren het Steunpunt korte keten en VLAM de informatiebrochure “Slachten voor korte keten”.

Nieuwe overzichtelijke brochure

De brochure geeft een overzicht van de wettelijke kaders. Ann Detelder, manager van het Steunpunt: ”Wie vlees afkomstig van dieren op het eigen landbouwbedrijf wil commercialiseren, moet beroep doen op een erkende slachtinrichting of op een slager en zo zijn er nog heel wat wettelijke eisen. Zeker voor starters is zo’n overzichtelijke folder bijzonder waardevol.”

Goede relatie opbouwen met slager

Momenteel zijn er 154 hoeveslagers in Vlaanderen. Heel wat jonge landbouwers dromen ervan om zelf waarde toe te voegen en volgen een opleiding tot beenhouwer. Nog eenvoudiger is rechtstreeks samen te werken met een ambachtelijke slager of uitsnijderij, die de karkassen op maat versnijdt. Dit jaar kreeg het Steunpunt infovragen van 40 bedrijven over deze formule. Tussen slager en boer kunnen goede handelsrelaties ontstaan. Landbouwers die anders gaan boeren en in samenwerking met een slager een uniek stuk vlees in de markt zetten kunnen zich ook echt differentiëren op de markt.

Slachthuizen hebben toenemende interesse voor korte keten

FEBEV, de federatie van het Belgische vlees, engageert zich om slachthuizen die interesse hebben in het korteketenverhaal zichtbaarder te maken. Michael Gore, gedelegeerd bestuurder bij FEBEV : “Via onze ledenlijst kunnen veehouders geïnteresseerde slachthuizen binnenkort in een oogopslag identificeren.” Gore onderkent ook de toegenomen belangstelling voor lokaal in zijn sector. “We zien dat een aantal leden hun dienstverlening naar landbouwers verder uitbreiden en een professioneel verpakt eindproduct helpen aanbieden.”

De volledige brochure kan u raadplegen via dit bericht (zie onderaan) of online via de website steunpuntkorteketen.be. De brochure kwam mee tot stand dankzij samenwerking met Boerenbond en FEBEV.

Wenst u nog meer informatie dan kan u terecht bij Steunpunt Korte Keten, Bart Thoelen bthoelen@samenferm.be