Nieuwe Vlaamse streekproducten vooral uit Oost-Vlaanderen

Zes streekproducten, waarvan vier uit Oost-Vlaanderen, krijgen het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE van de sectorgroep Streekproducten.
Het gaat om Reynaertgebak uit Sint-Niklaas, hopjenever uit het Waasland, droge worst uit het Meetjesland, Vlaams ovengebakken spek, Antwerpse droge ringworst en cervela uit Midden-Brabant.


Drie maal per jaar neemt de Beoordelingscommssie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM. Voor de voorjaarsronde van 2013 levert dit zes nieuwe erkenningen op.
Sommige producenten kiezen er voor om de pure traditie voort te zetten, anderen hebben het oorspronkelijk recept al wat aangepast en produceren al minstens 25 jaar volgens deze wijze. Wat ook de keuze van de producent is, het terugkerend element is steeds zijn know-how. De klanten weten dit duidelijk te appreciëren, want de vraag naar deze producten is groot.

Hieronder vindt u meer toelichting bij de zes nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten. Meer informatie over streekproducten vindt u op www.streekproduct.be.


Reynaertgebak
Aangeboden door de Meesterbakkers uit Sint-Niklaas: Stevens-Decock, Chris De Visscher, Patisserie Stefan, Patisserie Thierens.

Geïnspireerd op een veel oudere “gâteau de Saint-Nicolas” ontwikkelden de Meesterbakkers van Sint-Niklaas in 1973 hun Reynaertgebak. Hoewel enkele ingrediënten niet meteen streekgebonden zijn, bijvoorbeeld amandelen, ananas of Grand-Marnier, past dit gebak in onze bakkerstradities en geeft het een echt tijdsbeeld. De lokale bakkers hebben deze traditie dan ook 40 jaar volgehouden met de hulp van de zoet gebekte inwoners van Sint-Niklaas natuurlijk.

Meer info:
Meesterbakkers Waasland
Stout Eddy
Tel 0478 38 93 92


Hopjenever uit het Waasland
Aangeboden door Brouwerij Verhofstede bvba

Na een brouwtraditie die zijn oorsprong vindt in 1885, besloot Brouwerij Verhofstede uit Nieuwkerken-Waas begin jaren ’60 over te schakelen naar de productie van jenevers en likeuren. In 1961 werd de link met de brouwerij bezegeld door een hopjenever. Deze jenever wordt gemaakt met eigen wilde hop, die rijp geplukt wordt, en vervolgens gekookt, zoals past in de brouwtraditie. Aan het eigen hopextract wordt vervolgens graanalcohol toegevoegd. Deze hopjenever groeide uit tot een vaste waarde in het Waasland en wordt aangeboden in glazen en stenen flessen.

Meer info:
Brouwerij Verhofstede
Vlasbloemstraat 166
9100 Nieuwkerken-Waas
03 775 74 84
www.brouwerij-verhofstede.be


Droge worst uit het Meetjesland
Aangeboden door Klasseslager Vermeulen in Sleidinge

Klasseslager Vermeulen uit Sleidinge zorgt voor “Sleinse kost”. Hier maken de droge worsten uit het Meetjesland deel van uit. Puur varkenvlees gekruid met zout, peper en muskaatnoot wordt grof gemalen en afgevuld in vrij dikke natuurdarmen. Dan volgt een rijping van minimum 3 dagen tot een week. Goede droge worsten hebben een “gerijpte” smaak, eigenlijk te vergelijken met gezouten hesp. Het proces gaat alleen sneller omdat men van gemalen vlees vertrekt. In Sleidinge zijn de droge worsten vrij lang en ze worden per gewicht verkocht.

Meer info:
Klasseslager Vermeulen
Wurmstraat 6
9940 Sleidinge
09 357 46 08
www.vermeulenklasseslager.be


Vlaams ovengebakken spek
Aangeboden door Breydel – Antonio

Minder feestelijk dan ovengebakken hesp heeft ovengebakken spek toch ook een extraatje. Een traditie van bij de boeren - nadat het brood gebakken was schoof men stukken vlees in de nog warme oven - werd door de slagers overgenomen. Zo ook Antoine De Keyser in zijn slagerij aan het Sint-Pietersstation in Gent. De traditie wordt nu op grotere schaal voortgezet door Ivan De Keyser, Breydelspek vindt zijn weg in tal van culinaire toepassingen en verdient ook een plaatsje op een zomerse barbecue.

Meer info
Breydel – Vleeswaren Antonio
Legen Heirweg 2
9890 Gavere-Asper
Tel 09 389 69 80
www.breydel.be


Antwerpse droge ringworst
Aangeboden door Slagerij Wannes

Droge worsten of worsten om te drogen “that is the question”? Feit is dat de ene ze graag vers en mals eet, de andere liever medium en sommigen goed gedroogd. Een slager biedt dan ook vaak vrij verse droge worsten aan, de klant kan ze verder drogen naar eigen voorkeur. Bij Slagerij Wannes werkt men nog zoals vroeger en maakt men kleine ringworsten van 200 g met vrij grof gemalen vlees. Deze kleine ringworsten verdwenen uit de meeste beenhouwerijen omdat ze iets meer werk vragen dan de standaard rechte worstjes. Deze ringworsten krijgen bij Slagerij Wannes niet de kans om te drogen, ze vliegen vers de deur uit.

Meer info:
BVBA J. De La Court
De Keyserhoeve 63
2040 Zandvliet
Tel 03 568 61 18


Cervela
Aangeboden door Slagerij Coppens-Dirix

Reeds vernoemd in de 16de eeuw door Rabelais, maakt de “cervela” ook deel uit van het Brabants en Antwerps gastronomisch erfgoed. In Zemst, niet zo ver van Brussel, verwerkt Slagerij Coppens-Dirix varkensvlees, paardenvlees en restjes charcuterie tot een traditionele rood gekleurde cervela. Gekruid met onder andere muskaatnoot, foelie, gember, … en een stevige teen look, dit alles volgens het originele recept uit de jaren ‘ 50. Gerookt en bruin van kleur wordt een cervela een ”chasseur” genoemd en zijn bijnaam in Brussels kan je lezen op www.streekproduct.be. Cervela is onlosmakelijk verbonden met de frietkotcultuur en vereeuwigd in volkse liedjes à la “viva m’boma”.

Meer info:
Slagerij Coppens-Dirix
Brusselsestwg 112
1980 Zemst
Tel 015 61 13 77

Bijgevoegd vindt u de lijst van alle erkende Vlaamse streekproducten. Ze werden enerzijds opgelijst per streek en anderzijds per productgroep. U vindt ook enkele foto’s in bijlage.

Download documenten