Nora Gharib opent gratis Pluktuin met Vlaamse tulpen

Op zaterdag 19 januari 2019 wuiven we de winter buiten en halen we de lente binnen met een tulpenplukactie. Passanten kunnen gratis Vlaamse tulpen plukken op het Koningin Astridplein in Antwerpen vanaf 13u. tot de voorraad strekt. Actrice Nora Gharib is meter van deze VLAM-actie.

Tweede editie Pluktuin in Antwerpen
In januari 2018 pakte VLAM uit met een primeur voor Vlaanderen: een grote zone vlakbij het centraal station in Antwerpen werd omgetoverd in een tulpenveld met 100.000 bloemen, waarin mensen zelf konden komen plukken. Het was een enorm succes. 4.500 passanten waren wat blij met hun kleurrijke bloemen die de druilerige regen en koude even deden vergeten.

Op zaterdag 19 januari 2019 richt VLAM samen met de Vlaamse siertelers voor de tweede keer een Pluktuin in op het Koningin Astridplein in Antwerpen. 100.000 tulpen in allerlei kleuren zullen de zone voor het centraal station sieren. Het zijn Vlaamse tulpen afkomstig van het gespecialiseerde tulpenbedrijf Tuliflor uit Wervik.

De Pluktuin wordt opgebouwd vanaf 9 uur en vanaf 13 uur is de Pluktuin geopend voor het publiek.

Connecting people and cultures
De tweede Pluktuin staat in het thema van ‘flower power’ en heeft als onderliggende boodschap dat bloemen mensen en culturen verbinden. Meter van de Tulpenactie is dit jaar Nora Gharib. Zij heeft Marokkaanse roots en verbindt verschillende culturen, persoonlijk en professioneel: "Bloemen zijn net als mensen, ze bestaan in allerlei geuren, vormen en kleuren. Maar net als mensen hebben bloemen water en licht nodig om te overleven. Het maakt bovendien niet uit welke taal je spreekt of waar je vandaan komt. Bloemen spreken de taal van het hart. Ze staan voor schoonheid en verbondenheid. Mensen worden instant vrolijk van hun vele geuren en kleuren."

Voorjaarbrengers
De Tulpenplukactie is de start van het lenteseizoen in de sierteelt. Vanaf 19 januari zijn er zeker 100 dagen tulpen te verkrijgen, die blijheid brengen in je leefomgeving. Naast tulpen maken uiteraard nog andere voorjaarsbrengers hun opwachting, zoals narcissen, krokussen, hyacinthen enz.

Passanten die tulpen komen plukken op het Astridplein zullen ook een folder over voorjaarsbloeiers van bij ons meekrijgen. Je vindt meer info op groenvanbijons.be.

Tot slot: Ook Nederland, dat een sterke reputatie geniet op vlak van tulpenteelt, houdt een Plukdag op 19 januari. Deze vindt traditiegetrouw plaats op de Dam in Amsterdam.

Niet voor publicatie

Praktisch :

9 u :      start opbouw Pluktuin –  toegang voor pers tot Ketszaal Koningin Astridplein 26 voor een overzichtsbeeld van de tuin
13 u :    opening Pluktuin door Frans De Wachter, algemeen directeur VLAM, en Nora Gharib, meter van de actie.
16 u:     einde

VLAM maakt videobeelden en foto’s ter plaatse. Foto’s kunnen bezorgd worden op aanvraag.

Heeft u interesse in het bedrijf Tuliflor, dat de 100.000 tulpen kweekte voor de Pluktuin in Antwerpen ? Bekijk dan zeker bijgevoegde bedrijfsfiche. Bedrijfsleider Christoph Pieters is aanwezig en beschikbaar voor vragen. U vindt in het bijgevoegde document ook info over de Vlaamse teelt van snijbloemen.

 Contactpersonen ter plaatse:

Liliane Driesen, persvoorlichter en woordvoerder VLAM, tel 0479/ 98 99 45

Marie Arnouts, verantwoordelijke sierteeltpromotie bij VLAM, tel 0490/66 81 37

Download documenten