Ook herontdekte tradities krijgen erkenningslabel STREEKPRODUCT.be

Drie producenten krijgen het Vlaamse erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE voor hun traditioneel streekproduct: Chardonnay Meerdael uit Vaalbeek, Spéciale Belge Ale van Brouwerij De Poes uit Tielt en zwienemutsen van Deschildre Streekproducten uit Oostende.

Logo STREEKPRODUCT.be

De laatste erkenningsronde van 2020 levert drie nieuwe erkenningen op voor Vlaamse traditionele streekproducten. We zien hier traditie in al zijn vormen:

- Jonge brouwer Stijn David van Brouwerij De Poes uit Tielt kiest voor een oud Belgische biertype, nl Spéciale Belge Ale.

- Deschildre Streekproducten zet samen met de hulp van gepensioneerde beenhouwers een oud recept van zwienemutsen terug op punt. Hierdoor gaat een stukje culinair erfgoed uit Oostende en West-Vlaanderen niet verloren.

- Zoon Laurens zet mee de traditie van vader Paul Vleminckx met 25 jaar schuimwijnproductie verder in Vaalbeek.

Hiermee is duidelijk dat niet enkel “oude” streekproducten in aanmerking komen voor een erkenning met het Vlaamse label STREEKPRODUCT.be. Steunpunt Streekproducten, dat het label uitvaardigt, wil de producenten ook een perspectief geven naar de toekomst. Projectcoördinator Jo Van Caenegem: ‘Producten die met lokale ingrediënten geproduceerd worden naar ambachtelijke wijze en die goed ingeburgerd zijn, moeten een kans krijgen indien ze het 25 jaar lang waar maken. Streekproducten kennen bovendien een evolutie. Terroir is geen statisch maar een levend gegeven. We moeten ze evenwel blijven aftoetsen aan onze definitie.’

Bijgevoegd vindt u toelichting bij de nieuw erkende streekproducten. Meer info over de definitie van streekproducten vindt u op streekproduct.be.

Schuimwijn uit het Dijleland
Aangeboden door Chardonnay Meerdael uit Vaalbeek, Oud-Heverlee

Familie Vleminckx in hun wijngaard

Toen de familie Vleminckx haar wijngaarden in 1994 aanlegde in Vaalbeek, deelgemeente van Oud-Heverlee, had ze nog geen vermoeden van de lange wijngeschiedenis in het Leuvense of het Dijleland. Zowel via oude plaatsnamen als via oude teksten, waaronder rekeningen, erfenissen, …, vonden lokale geschiedschrijvers verwijzingen naar wijn en wijngaarden sinds de 13de eeuw. De zandleembodem met een ondergrond van kalk werd toen al zeer geschikt bevonden voor het verbouwen van druiven en meer bepaald de Chardonnaydruif. De huidige percelen worden beschermd door het vlakbij gelegen Meerdaalwoud.

Het wijndomein telt momenteel ca 60.000 wijnstokken. Met de Chardonnaydruiven wordt een mousserende wijn van het type Blanc de Blancs gemaakt op een hedendaagse wijze met respect voor de traditie.

Paul Vleminckx is een van de pioniers van de Vlaamse mousserende kwaliteitswijnen en heeft in de streek, in Vlaams-Brabant en ver daarbuiten een sterke reputatie. Dit heeft mee geleid tot de Europese BOB-erkenning voor Vlaamse mousserende wijnen. Hoewel schuimwijn geen lange traditie heeft in Vlaanderen, zetten een aantal pioniers, met een duwtje van het klimaat, de Vlaamse en Belgische schuimwijnen op de wereldkaart.

Meer info:
Paul en Laurens Vleminckx
Monarkenweg 50
3050 Oud-Heverlee
T: 016/47 10 22
paul.vleminckx@skynet.be
www.chardonnaymeerdael.be

Spéciale Belge Ale
Aangeboden door Brouwerij De Poes uit Tielt

Brouwerijketel van De Poes

België kent enkele traditionele biertypes, sommige zijn eeuwen oud zoals de roodbruine bieren of de oude geuze. Een iets jonger Belgisch biertype is de Spéciale Belge Ale, een bier dat letterlijk gecreëerd werd in 1905 tijdens een wedstrijd. De brouwers waren op zoek naar een biertype dat de concurrentie kon aangaan met de buitenlandse pilsbieren. Ze kozen voor een bier van hoge gisting, in tegenstelling tot de lage gisting van de pils, vol van smaak en met een lichte bitterheid.

Hoewel momenteel grote brouwers het biertype schrappen vervoegt Brouwerij De Poes haar volhardende collegabrouwers die reeds een erkenning hebben: Brouwerijen Palm, De Ryck, Contreras en De Koninck. Zie ook het artikel link.

Brouwer Stijn David kiest bewust voor de meer traditionele biertypes en een traditionele werkwijze. Stijn zoekt ook naar lokale of Belgische ingrediënten en werkt zelfs samen met een Tieltse boer om brouwgerst te telen voor de Spéciale. En zo heeft West-Vlaanderen opnieuw een eigen Spéciale Belge Ale.

De Spéciale Belge De Poes heeft alle typische kenmerken: een vrij laag alcoholgehalte en vooral de mout en de gist bepalen het karakter van het bier. Er komen geen kruiden aan te pas; de fruitige toetsen in de geur zijn afkomstig van de gist.

Meer info:
Brouwerij De Poes
Tenhovestraat 1, 8700 Tielt
T: 0471/33 16 82
info@brouwerijdepoes.be
www.brouwerijdepoes.be

Zwienemutsen
Aangeboden door Deschildre Streekproducten uit Oostende

Deschildre Streekproducten en zwienemutsen

In West-Vlaanderen geldt het Franse spreekwoord “Dans le cochon, tout est bon”, over duurzaamheid gesproken! “Zwienemutsen” zijn een bijna vergeten stukje orgaanvlees dat in Oostende en West-Vlaanderen nog een groot aantal liefhebbers kent.

Nadat Johan Dobbels, de laatste producent in Oostende, zijn slagerij stopzette, besloot Deschildre Streekproducten de bereiding over te nemen. Samen met de gepensioneerde en gepassioneerde slagers Eric Hillewaere en Johan Vandewoestijne werd teruggegrepen naar het meest authentieke recept.

Zwienemutsen zijn licht gepekelde en vervolgens traag gekookte varkensmagen. De magen worden zorgvuldig gegaard in een bouillon met veel groenten. Je kan ze zowel koud eten in kleine blokjes of reepjes bij de boterham, als opgewarmd of zelfs gegrild.

Meer info:
Deschildre Streekproducten
Maritiemplein 2, 8400 Oostende
T: 059 70 25 20
info@deschildre-streekproducten.be
www.deschildre-streekproducten.be