Piet Vande Casteele van Duchateau catering bv uit Deinze wint Nationale Horecawedstrijd met rog en wordt Viskok van het Jaar 2022

Maandagnamiddag 22 november vond de finale plaats van de Nationale Horecawedstrijd in de demonstratiekeukens van Horeca Expo in Gent. Vijf finalisten, allen professionele koks, trachtten de jury te overtuigen met het lekkerste en origineelste gerecht met rog, de Vis van het Jaar 2021.

Winnaar werd Piet Vande Casteele van Duchateau catering uit Grammene/Deinze met rollade van rog ‘no waste’/ sushi van witloof/ Belgische Xo saus op basis van Noordzeegarnaal en Gandaham grand cru/ mousseline van Rodenbach.

Elk jaar verkiest VLAM in overleg met de Vlaamse visserijsector een Vis van het Jaar, waarrond dan extra activiteiten worden georganiseerd. Bedoeling is een nog ondergewaardeerde soort bekender te maken bij consumenten en foodprofessionals. De Nationale Horecawedstrijd is een vast onderdeel van de campagne ‘Vis van het Jaar’ en vond al voor de 33ste keer plaats.

De wedstrijd

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door Mastercook Robert Van Duüren, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en maakten op 22 november live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo hun gerecht klaar en dongen naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2022’.

Dit waren de finalisten:
Piet Vande Casteele van Duchateau catering in Deinze-Grammene
Thomas Dejonckheere van restaurant CRKL in Roeselare
Olivier Saey van restaurant Maste in Gent
Peter Maertens van restaurant Het Verschil in Lede
Eva Van Damme van restaurant ’t Veer in Oudernaarde

Winnaar werd Piet Vande Casteele van Duchateau catering in Deinze-Grammene met rollade van rog ‘no waste’/ sushi van witloof/ Belgische Xo saus op basis van Noordzeegarnaal en Gandaham grand cru/ mousseline van Rodenbach.

Prijzen

De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 750, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, een box ‘Bons Moments’ twv € 100 aangeboden door de Mastercooks en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruisem. Er werden ook vijf bonnen ter waarde van €200 verloot om te komen eten in het winnend restaurant.

De finalisten ontvingen elk een 'Viskok van het Jaar'-diploma, een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge en een box ‘Bons Moments’ twv € 100 aangeboden door de Mastercooks.

Rog, Vis van het Jaar 2021

Rog is weinig bekend hoewel hij in de top drie van meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse vissershavens staat. Rog is het lekkerst vanaf juni tot maart, hoewel hij in principe het hele jaar door kan gegeten worden. Onze Belgische vissers voeren enkel de drie soorten die het goed doen (stekelrog, blonde rog en gevlekte rog) aan. De andere soorten gaan meteen na de vangst terug levend het water in. Op deze manier dragen de vissers bij aan een duurzame visserij.

Dankzij de gelatineuze structuur is rog heerlijk in koude bereidingen, maar ook lauw, gebakken of gepocheerd is rog een streling voor de tong. Naast de rogvleugels kunnen ook de wangen en lever van rog gegeten worden.

Noot aan de redacties: foto’s en recepten kunnen verkregen worden bij de VLAM-persdienst via pers@vlam.be.

Trofee Viskok 2022