Rob Stevens van D'Oude Pastorie uit Lochristi is ‘Viskok van het Jaar 2016’

Rob Stevens van restaurant D'Oude Pastorie uit Lochristi heeft het lekkerste en origineelste gerecht met hondshaai, de Vis van het Jaar 2015, op zijn kaart staan. Dat oordeelde de vakjury op de live finale van de Nationale Horecawedstrijd tijdens Horeca Expo in Gent. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en bevoegd voor VLAM, reikte de prijzen uit.

Hondshaai, Vis van het Jaar 2015
VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor hondshaai als Vis van het Jaar 2015. Hondshaai is minder gekend maar heeft een groot potentieel voor onze vissers én voor onze keuken, zowel thuis als in de horeca. De Nationale Horecawedstrijd is een jaarlijks terugkerende wedstrijd van VLAM om de Vis van het Jaar meer ingang te doen krijgen bij de Belgische horeca.

De wedstrijd
De Nationale Horecawedstrijd is voorbehouden aan professionele koks. De uitdaging bestaat erin het lekkerste en origineelste gerecht op de kaart te zetten met hondshaai als hoofdingrediënt. De deelnemers stuurden hun recept met een schets van de presentatie naar VLAM.
Eind oktober maakte de vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, een voorselectie uit de deze recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en bereidden op 16 november live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo hun gerecht.

De finalisten
Jurgen Brouillard van restaurant Da Vinci in Dendermonde
Olivier Stevens van brasserie Pakhuis in Gent
Benjamin Mahy van restaurant Le Cap des trois provinces in Ocquier
Rob Stevens van D’Oude Pastorie in Lochristi
Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke

Rob Stevens, die zwaar onder indruk was na de prijsuitreiking, won met een recept voor zacht gegaarde hondshaai met gebrande prei, kastanjes en peterseliewortel (zie bijlage).

Prijzen
De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 1.250, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.
De laureaten ontvingen elk: een 'Viskok van het Jaar'-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.
De laureatenhuldiging gebeurde in aanwezigheid van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en bevoegd voor VLAM.

 

Download documenten