Rozen, tulpen en orchideeën toppers met Valentijn

Waarom langer zoeken naar een passende valentijnattentie als je weet dat bloemen een schot in de roos zijn? Bloemen brengen je boodschap heel duidelijk over en raken je geliefde in het hart. Aan keuze is er geen gebrek. Naast gemengde boeketten kiezen opvallend veel schenkers voor rozen, tulpen of orchideeën.

1 of een dozijn?
Hoeveel bloemen heb je nodig om je liefde te betuigen ? Daar zijn geen regels voor. Volg je eigen intuïtie en hou rekening met je budget. Eén prachtige roos kan de klus al klaren, al gooi je met een boeket of een kamerplant ook hoge ogen.
Overigens, er is helemaal geen regel die zegt dat alleen mannen bloemen schenken aan vrouwen. Ook vrouwen kunnen gerust bloemen geven aan een man.
En de leeftijd ? Ook daar valt geen grens op te trekken. Bloemen geven en ontvangen hoort bij elke leeftijd. Ook jongeren worden in de valentijnperiode gespot in de bloemenwinkel.

68% meer snijbloemen geveild
Valentijn betekent een boost voor de bloemenverkoop. Op Euroveiling, dé draaischijf van de bloemenhandel in ons land, werden tijdens de week van Valentijn in 2015 bijvoorbeeld 68% meer snijbloemen verkocht dan de week ervoor.

De aanschaf van een valentijnboeket gebeurt niet alleen op 14 februari. De dagen vóór Valentijn is er duidelijk al meer belangstelling voor bloemen en groen in de kleinhandel. Het is dan wat rustiger kiezen en het aanbod is ook dan al ruim. De florist zorgt voor dagelijks vers aanbod om maximaal plezier te verzekeren. Een verzorgde en originele verpakking is een leuke extra van je bloemist.

Rozen en orchideeën
De roos blijft de bloem bij uitstek voor Valentijn. Het aandeel van het rozenassortiment t.o.v. de totale snijbloemenverkoop ligt ongeveer 5% hoger in de week van Valentijn, zo stelt men vast bij Euroveiling.
De grootbloemige roos is het populairst die periode. Bij Euroveiling verdubbelt de verkoop ervan bijna. Maar er is nog een grote winnaar: de vlinderorchidee of phalaenopsis. Die realiseert dezelfde winst als de roos.
Tulpen zijn ook een bijzondere vermelding waard. Op Euroveiling in Brussel zijn ze na rozen, de best verkochte soort in de valentijnperiode. Ze vallen in de smaak omwille van hun schoonheid, hun ruim assortiment, hun interessante prijs en goede houdbaarheid.

Al is de roos niet van zijn sokkel te slaan, toch wordt ook heel vaak voor een gemengd boeket gekozen. Soorten als gerbera, anthurium, tulpen, amaryllis, anemoon, ranonkel, alstroemeria, freesia, lelies en anjers doen het erg goed.

Eigen kweek
België telt nog ongeveer 170 telers van snijbloemen. De belangrijkste inlands geteelde soorten zijn rozen en tulpen. Maar ook gerbera, anthurium, amaryllis, alstroemeria, lelies, anjers, bouvardia, cymbidium, helleborus, phalaenopsis en viburnum opulus worden in eigen land geteeld en vinden gretig aftrek bij de floristen omwille van de uitstekende kwaliteit.

Bijgevoegd vindt u de poster die VLAM verspreidt naar de bloemenwinkels om Valentijn onder de aandacht te brengen.

Voor meer info:
Roger Fierens
General manager Euroveiling
E-mail: fierens.roger@euroveiling.be
Tel: + 32 2 244 90 28

Download documenten