Supporters van goeie smaak
VLAM lanceert vanaf 13 oktober een nieuwe campagne die consumenten oproept om supporter te worden van goeie smaak en bewust te kiezen voor kazen van bij ons. De campagne zal te zien zijn op tv, online, op sociale media en in de verkooppunten.

VLAM heeft een lange traditie in de promotie van kazen van eigen bodem en dat werpt zijn vruchten af. ‘Kazen van bij ons’ is uitgegroeid tot een sterk begrip in Vlaanderen. Meer dan 70% van de Vlamingen kent de term en meer dan 80% herkent het logo. Belgische kazen hebben een duidelijke inhoudelijke en emotionele identiteit, die zich situeert tussen het alledaagse karakter van Hollandse kazen en het uitgebreide gamma van Franse kazen.
Toch kunnen Vlamingen nog chauvinistischer worden in hun kaaskeuze. Als we de cijfers van het thuisverbruik bekijken, zien we dat Belgische kazen een volumeaandeel hebben van 15% in Vlaanderen (Bron: YouGov België). Dat kan en mag nog hoger.
Daarom lanceert VLAM een nieuwe campagne die consumenten oproept om supporter te worden van goeie smaak en bewust te kiezen voor kazen van bij ons. De mediacampagne gaat van start op maandag 13 oktober en loopt op tv, online, sociale media en in de verkooppunten. In de spot is te zien hoe supporters met kaasvlaggetjes op een luchtige wijze een positieve en verbindende boodschap brengenen. De kaasvlaggetjes staan symbool voor lokale herkomst, trots en kwaliteit.
Enkele kaasweetjes en -tips:
- De laatste jaren blijft het thuisverbruik van kaas stabiel op 11 kg per persoon in Vlaanderen. Hardekorstkazen namen in 2024 69% van het volume in, zachte kazen 24% en halfhardekorstkazen 7%. (Bron: YouGov België).
- Bewaar kaas in de groentelade van je koelkast, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
- Bewaar kaas steeds goed verpakt, want kaas neemt gemakkelijk geurtjes op van andere producten in je koelkast.
- De smaak van kaas komt het beste tot zijn recht bij kamertemperatuur. Neem kaas daarom een half uur voor gebruik uit de koelkast.