Van Droom tot Tuin krijgt tweede seizoen

Het succesvolle tuinprogramma ‘Van Droom tot Tuin’ krijgt een tweede seizoen. Eclips TV en Plattelands TV zullen de tweede reeks van de groene programmareeks boordevol inspiratie uitzenden in het najaar van 2022. In het voorjaar is een heruitzending van de eerste reeks gepland op Eclips TV en PlattelandsTV. Dit tuinprogramma is mogelijk dankzij de samenwerking met VLAM.

Photographer: marc verachtert | Copyright: mve

In 10 afleveringen stelden de twee bekende groenexperten groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes een bonte verzameling aan tuinen voor in ‘Van Droom tot Tuin’. Het inspirerende programma liep van september tot november 2021 op Eclips TV en PlattelandsTV.

Heeft u dit gemist ? Geen probleem. PlattelandsTV zendt alle afleveringen opnieuw uit vanaf zondag 20 maart. Ook op Eclips TV worden de programma’s geregeld opnieuw uitgezonden.

De groenexperten laten tuinen in allerhande stijlen en formaten de revue passeren. Ze krijgen daarbij vaak een productspecialist op bezoek die inzoomt op een technische nieuwigheid of een probleem aanpakt. Ervaren tuinaannemers geven meer uitleg over hun specifieke werkwijze bij de verschillende types van tuinen.

Hieronder vind je een overzicht van de thema’s van de verschillende afleveringen, zoals ze binnenkort worden uitgezonden op PlattelandsTV.

Zondag 20 maart tot zaterdag 26 maart: Veelzijdige gezinstuin
Een jong gezin wil een veelzijdige tuin. Dankzij het creëren van ‘compartimenten’ ontstond in deze tuin een opdeling in enkele aparte ruimtes met elk een eigen functie, zonder dat de wanden of schermen te opvallend aanwezig zijn.

Zondag 27 maart tot zaterdag 2 april: ‘Eetbare tuin met wilde kantjes’.
In een tuin horen niet alleen een gazon en sierheesters thuis. Een bloemengazon, een bloemenweide en struiken die bessen en vruchten dragen, geven de tuin meer kleur en laten plukken, snoepen en eten. Bovendien zijn ze extra attractief voor bijen, vlinders en vogels.

Zondag 3 tot zaterdag 9 april: ‘Nieuwe woonst, nieuwe tuin’
Heel wat iets oudere koppels kiezen voor een nieuwe woning … en bijhorende tuin. Helemaal volgens hun wensen ingericht en zeker onderhoudsvriendelijk. Anders gezegd: een tuin om vooral van te genieten. Een ‘makkelijk’ moestuintje hoort erbij.

Zondag 10 tot zaterdag 16 april: ‘Stadstuin in vakantiesfeer’
Je hoeft geen immense ruimte ter beschikking te hebben om er een echte ’vakantietuin’ te creëren. Dat kan met een zwembad of –vijver of met zuiderse beplanting, maar een sobere, rustgevende aankleding kan net zo goed voor die ontspannende sfeer zorgen.

Zondag 17 tot zaterdag 23 april: ‘Drie tuinen in één’
Bij de vernieuwing van een ruime stadstuin werd gekozen voor een combinatie van verschillende elementen. Naast een leeftuin met sfeervol terras kwam in het lagere deel van de tuin een aantrekkelijke zwemvijver. En bovendien kreeg ook een heuse daktuin met heel wat verschillende plantensoorten een plek.

Zondag 24 tot zaterdag 30 april: ‘Bloemenrijkdom in de prairietuin’
Wie kiest voor een ’prairietuin’ kan genieten van een langdurige, uitbundige bloemenpracht, gecombineerd met rustgevende siergrassen. In deze tuin vinden ontelbare insecten en andere diertjes een veilige verblijfsplaats, de talrijke bijen op kop. En jong en oud genieten ten volle van de fraaie uitzichten en de vele verborgen hoekjes.

Zondag 1 tot zaterdag 7 mei: ‘Stadstuin op maat van diverse leeftijden’
Een tuin moet makkelijk kunnen mee evolueren met zijn bewoners. En elke bewoner heeft wel zijn eigen wensen voor nu en later. De een wil in de eerste plaats alles heel duurzaam aanpakken met ruimte voor de wilde natuur, de ander kiest vooral voor een cleane, praktische ruimte met een strikt minimum aan onderhoud, waar je rustig van je lang verdiende vrije tijd kan genieten.

Zondag 8 tot zaterdag 14 mei: ‘Tuin voor levensgenieters’
Als je als koppel samen met je zoon een dubbele woning bouwt, dan heb je natuurlijk veel plaats om de tuin van je dromen uit te werken. Leuke terrassen, een groot zwembad, een tuinhuis met overdekt terras met barbecue… en een pooltafel voor gezellige avonden.

Zondag 15 tot zaterdag 21 mei: Tuin met aandacht voor klimaat’
Bij de aanleg van tuinen gaat tegenwoordig heel wat aandacht naar duurzaamheid. Het veranderende klimaat stelt immers heel wat nieuwe eisen. Wateropvang is daarbij zeker een van de belangrijkste elementen. Maar ook het planten van schaduwbomen wint nog aan belang door de stijgende temperaturen van de jongste jaren. Bomen zorgen immers als geen ander voor aangename afkoeling. Reden te meer om ook oude, statige bomen met de nodige zorgen te omringen.

Zondag 22 tot zaterdag 28 mei: ‘Daktuin à volonté’
Bij de aanleg van een daktuin kan je heel ver gaan. Getuige de penthouses in een exclusief woonproject. Maar ook als je weinig ruimte ter beschikking hebt, kan je zonder problemen je dak met de nodige aangepaste, sfeervolle beplanting opvrolijken.

Kan je zo lang niet wachten ? Geen nood. Je vindt alle afleveringen ook op www.tuinaannemer.be.

Copyright: mve