‘Van droom tot tuin’ opnieuw op tv!
Goed nieuws voor tuinliefhebbers: de vierde reeks van het tv-programma ‘Van droom tot tuin’ start binnenkort. Groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes trekken opnieuw Vlaanderen rond en bezoeken zowel tuinen in aanleg als siertuinen die al enkele jaren ‘op hun mooist’ staan.
Variatie te over dit jaar: van natuurtuin tot parkgebied, van minituintjes tot kinderparadijs, van tuin met dieren tot klimaattuin. In tien afleveringen krijg je een boeiend overzicht van de nieuwste trends en werkwijzen. Tuinaannemers vertellen ook over hun specifieke aanpak. En in elke aflevering geeft een specialist uitleg over een groen thema.
‘Van droom tot tuin’ kan je bekijken op Eclips TV en PlattelandsTV.
De eerste aflevering van ‘Van droom tot tuin’ start op zondag 22 september: op PlattelandsTV om 9.30 en 14 uur, bij Eclips TV om 17 uur. In de loop van de week volgen telkens een aantal herhalingen.
Hier volgt een overzicht van de inhoud van de verschillende afleveringen.
1. Een tuin perfect ingevuld (vanaf 22 september)
Een tuin kan zoveel meer zijn dan enkel buitenruimte. Dat bewijst tuinaannemer Groen@Home uit Sint-Gillis-Waas. We zien op een werf hoe hij dat aanpakt met respect voor wat was, maar ook met erg veel creativiteit en vakmanschap. In Sint-Niklaas bezoeken Marc en Gil een afgewerkte tuin achter een gerenoveerde rijwoning. Belangrijkste uitdaging hier: een veelzijdige gezinstuin maken met overvloedig groen en kleur. Het resultaat is topklasse! Over het hoe en wat van bijzondere meerstammen informeert Gil zich bij kwekerij Mentens in het Limburgse Oudsbergen.
2. Voorrang voor natuur (vanaf 29 september)
Meer groen en minder steen is goed voor milieu en klimaat. In Leuven beseffen ze dat volop. Heel wat tuinen krijgen er een make over. Marc en Gil bezoeken twee projecten van tuinaannemer Plantscape. Hier zijn circulair gebruik van uitgebroken materiaal, ruimte voor water en vooral natuurlijkheid en inheems groen heel belangrijk. De stad Leuven ondersteunt ontharding en vergroening met onder meer de tegeltaxi die uitgebroken stenen en fundering ophaalt. Simon Neerinckx van groenbeheer Stad Leuven toont enkele inspirerende voorbeelden van stadsvergroening.
3. Overal een passende tuin (vanaf 6 oktober)
Soms wil men een tuin op een plek die voordien een totaal andere bestemming had. Creatief wezen is dus de boodschap.
Op de werf realiseert tuinaannemer Hoveniersgebroeders uit Gavere een tuin op de plek waar ooit overslag van spoorweggoederen gebeurde. Maak kennis met een ‘puintuin’ en ontdek hoe de tuinaannemer omgaat met het probleem van te hoge grondwaterstand.
De afgewerkte tuin leidt naar een industriezone. Ook daar is steeds vaker aandacht voor groen; en dat mag hier, voor het eigen terrein van een tuinaannemer, er zelfs een beetje over zijn. Tuinarchitect Stefan Morael vertelt aan Gil hoe de relatie tuin en omgeving wordt aangepakt met het oog op het beste resultaat. .
4. Verborgen tuinplezier (vanaf 13 oktober)
Met een mooie tuin mag, maar moet je niet te koop lopen. Soms houden mensen hun tuin liever als absoluut privéparadijs verborgen achter bijvoorbeeld een hoge haag. Marc en Gil mogen voor ‘Van Droom tot Tuin’ wel door de tuinpoort stappen en volop rondkijken. Ze doen dat op zowel een werf als een afgewerkte tuin, ontworpen dor tuinarchitecte Virginie Engels en aangelegd door tuinaannemer Haro. Beide projecten zijn bescheiden van oppervlakte en hebben een gazon om op te ravotten, borders zowat het jaarrond gevuld met kleur en een zwemmogelijkheid waarvan het water kleur en structuur van de borders weerspiegelt.
Bram Rammeloo, directeur van het Arboretum Kalmthout, neemt Gil mee op wandel, op zoek naar geschikte vroegbloeiers voor elke tuin.
5. Kindvriendelijke tuin (vanaf 20 oktober)
Een tuin heeft meer nodig dan een speeltoestel om attractief te zijn voor kinderen. Zij willen avontuurlijkheid en graag ook veranderbaarheid doorheen de jaren. Dat hoogteverschillen van het terrein daarbij geen spelbreker maar net speluitnodiging zijn, toont Marc op een werf in uitvoering. En dat een voor kinderen attractieve tuin geen grootse investeringen vraagt, blijkt dan weer in Heist-op-den-Berg. In deze tuin, net als de werf ontworpen door speelexpert Bert Breugelmans, kwam zelfs een heus spelparcours, dwars door de borders heen. Het opbouwzwembad is er alleen voor de zomer. In herfst en winter maakt het plaats voor een vuurplek.
Ook scholen besteden steeds meer belang aan het spelende kind. En dat een groene speelplaats ook meerwaarde biedt voor de lessen toont leerkracht Cedric Reynaert in de VBS Sint-Pauluscollege Kortrijk.
6. Voorrang voor groen (vanaf 27 oktober)
Om van een tuin een volwaardige klimaattuin te maken, is ruimte voor water erg belangrijk. Regenwater moet kunnen infiltreren en zijn weg zoeken naar plantenwortels. Marc en Gil overtuigen zich ervan dat waterinfiltratie perfect kan samengaan met verharding. Op de werf van tuinaannemer Bustani wordt nog een stapje verder gegaan. Daar is zelfs een oprit naar de garages ingeruild voor groen.
Toch kan een teveel aan regen wel eens voor onverwachte problemen zorgen. Ook daar weet de tuinaannemer raad mee. Met een nieuwe techiek wordt een te vaste bodem waterdoorlatend gemaakt. Over het ‘breken’ van gecompacteerde grond geeft specialist Jurgen Van de Walle een demonstratie.
7. Overal een tuin (vanaf 3 november)
Een stadskoertje zo klein of een balkon zo hoog dat er geen tuin mogelijk is, voor tuinaannemer Groenterras bestaat het niet. In een stadstuintje van amper 3 x 5 meter slaagt hij er toch in om drie terrassen te integreren, een fiets te stallen en op esthetische wijze vuilnisbakken weg te werken. En omdat nog kleiner ook bestaat, bezoeken we ook een tuintje van 12 m², gezellig tot en met, en een balkontuin van niet eens 10 m² met eet- en loungehoek en een overvloed aan planten.
Dat groen belangrijk is voor fysieke en mentale gezondheid accentueert Dieter Anseeuw met een helder pleidooi voor meer natuur in de stad.
8. Elke tuin een levend kunstwerk (vanaf 10 november)
Een tuin is zoveel meer dan een verzameling planten: het is een levend kunstwerk. Tenminste, als je hem de tijd geeft om te groeien en goed onderhoudt. Niet alles moet echter op hetzelfde ogenblik gebeuren. Planning is belangrijk, zeker in grotere tuinen. Een beheersplan zoals tuinaannemer Gelaude opmaakte voor het kasteeldomein Gruuthuse is daarbij een waardevolle hulp. Ook in gewone tuinen is opsplitsen van onderhoudswerken belangrijk, toont Marc aan Gil in een tuin waar dertig jaar oude bomen uitgegroeid zijn tot mooie monumenten.
Geheim van veel planten is de wijze waarop ze onderstam en rijkbloeiende soort combineren tot één geheel. Uitleg daarover van plantenkweker Damien Devos.
9. Moeilijk kan ook (vanaf 17 november)
Zelfs al lijkt het alsof niets mogelijk is met een perceel, tuinaannemer Malaka Deheyder vindt wel een passende oplossing. In de werf zullen saaiheid en ongezelligheid snel plaats maken voor fantasierijk lijnenspel, sfeervolle hoekjes en zitgelegenheid. In twee andere projecten is dat proces al een tijdje achter de rug. Een onmogelijk vreemd gevormd perceel pakt nu uit met Britse tuinsfeer, heel wat rozen en een terras in flagstones en geurende tapijtplanten. En we zien ook hoe een tuin sterk gemaakt is tegen extreme opwarming en inkijk van buren.
Sandy Adriaensens van Viaverda, de onderzoeksinstelling die tuinaannemers bijstaat in hun kennen en kunnen, benadrukt het belang van verstandig omgaan met regenwater in tuinen en openbaar domein.
10. Tuin met/voor dieren (vanaf 24 november)
Het omgevende landschap tot in de tuin laten doordringen, lukt op de buiten beter dan in de stad. Het kan zelfs een mooie relatie en verstandhouding met de landbouwers opleveren, waarbij bijvoorbeeld koeien en andere hoevedieren het gras korthouden. Om het tuinkarakter te bewaren is een mooie overgang naar de omgeving belangrijk, incluis mooie afsluiting of beter nog -en naar Brits voorbeeld- een haha met verzonken muur waar dieren niet tegenop kunnen en/of een veerooster.
Hoe zo’n tuin vorm krijgt en hoe die er ingegroeid uitziet, ontdekken we in een werf en een afgewerkte tuin van tuinaannemer Bouvelo. Dierenarts Pieter Callewaert vertelt Gil welke grazers geschikt zijn voor een wat grotere tuin.